logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

rozdzielenie sygnału z telewizji n na 2 telewizory

bartmot 15 Lut 2009 10:59 29466 10
REKLAMA
  • #1 6152367
    bartmot
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam!

Mam takie pytanie, a mianowicie posiadam telewizje n i chce rozdzielić sygnał na 2 telewizory (telewizory zwykłe analogowe, plazmy na razie nie posiadam)
    oczywiście wiem że na 2 telewizorach będzie to samo,ale nijak nie moge tego zrobić.Dodatkowo posiadam zwykłą antenę z której odbieram polsat,
    zależy mi na tym aby zarówno polsat z anteny naziemnej jak i obraz z n był odbierany na 2 tv.Czyli np na 1 tv (tam gdzie jest dekoder)
    ktos ogląda polsat lub n, a w 2 pokoju zeby rowniez mozna bylo ogladac polsat jak ktos chce lub n. Czytałem już wiele wątków
    ale żaden sposob nie chce mi zadziałać. Tak więc jeżeli wiecie jak to dokładnie zrobić to proszę o konkretną
    instrukcję co gdzie i jak podłączyć i ustawić? Wiem, że troche to zamotałem ale każda pomoc mile widziana.
    Kabel antenowy mam podprowadzony do 2 telewizora bo do tej pory rozdzielałem w ten sposób telewizję naziemną i rozdzielam nadal. Robię to przez splirte antenowy za 5 zł i jest ok, tylko nie wiem co dodatkowo jeszcze poprzełączać aby na 2 telewizorze był dodatkowo sygnał z n(mam także do dyspozycji magnetowid-coś gdzieś czytałem że może się przydać podczas combinacji ze scart), tak więc może jakaś kombinacja z kablami, tylko jak na razie nie wpadłem na pomysł jaka. Nie wiem czy dobrze myślę, jeśli tak to napiszczie co i jak podłaczyć.
    Słyszałem też o senderze(ale z tego co czytałem to u 1 działa a u 2 nie, a nie chce na darmo pieniędzy w błoto wyrzucać i dodatkowo nie wiem czy zadziałałby on na tv naziemną i z satelity razem). Więc proszę o radę jak wybrnąć z tej sytuacji.
  • REKLAMA
  • #2 6152676
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Tuner i magnetowid (lub modulator) łączysz kablem euro.
    Do magnetowidu (wejscie antenowe) podpinasz kabel z anteny naziemnej a do wyjscia antenowego w magnetowidzie podpinasz posiadany rozgałęźnik.Wyjścia rozgałęxnika łączysz z dwoma telewizorami.Magnetowid ustawiasz tak aby pracował jak modulator i przekazywał sygnał z wejścia euro na wyjście antenowe.Przeszukac pasmo w telewizorach i odszukać kanał na którym nadaje magnetowid.Na telewizorach będziedz miał obraz z tunera i anteny naziemnej.
  • REKLAMA
  • #3 6153277
    bartmot
    Poziom 9  
    zrobiłem tak jak mówiłeś, naziemna tv rozdzielona ok, ale z satelity łapie tylko obraz a zamiast dźwięku to telewizor huczy. Możliwe że gdzieś w ustawieniach popełniłem błąd tylko nie wiem jaki. Nie wiem dokładnie jak ustawić magnetowid żeby działał jak modulator ustawiłem go na AV ale tak jak wspomniałem z satelity jest tylko obraz a dźwięk huczy(nie ma o wcale)
  • #4 6153698
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Zmień fonie w TV na BG
  • #5 6160873
    bartmot
    Poziom 9  
    ok wielkie dzięki za pomoc wszystko już działa.

Ale mam jeszcze 1 pytanko. Czy jest możliwość abym siedząc w 2 pokoju tam gdzie nie ma dekodera mógł przełączań sobie kanały na dekoderze. Słyszałem coś o senderze wifi z portem podczerwieni, ale skoro już mam rozdzielone na 2 tv to może wystarczył by jakiś mały port podczerwieni.Sam nie wiem, jak macie jakieś pomysły to czekam z niecierpliwością.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 6161342
    zxvt
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    te po kablu średnio działają
  • #9 6161727
    pajo21
    Poziom 35  
    zxvt napisał:
    te po kablu średnio działają

Wręcz przeciwnie ... po kablu działają bardzo dobrze.U siebie w domu zastosowałem przedłużacz wykorzystujący istniejącą instalację antenową i nie ma problemu z działaniem.Zaznaczam że odbiornik i nadajnik oddalone są od siebie o 30 metrów.
    http://www.dipol.com.pl/signal-link_-_przedlu...acy_istniejaca_instalacje_antenowa_R93109.htm
    rozdzielenie sygnału z telewizji n na 2 telewizory
  • #10 6162889
    bartmot
    Poziom 9  
    A czy była by możliwość zrobienia samemu takiego lub podobnego urządzenia (może być po kablu antenowym), chodzi mi tanim kosztem, bo to bądź co bądź troche kosztuje. Coś prostego gdyż nie znam się zbytnio na tych schematach elektronicznych, ale jakiś konkretny łatwy schemat jak by był to myśle że bym sobie poradził
  • #11 6162966
    pajo21
    Poziom 35  
    Poszukaj schematów na forum.
    Opcja "szukaj".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozdzielenia sygnału telewizji n oraz sygnału z anteny naziemnej na dwa telewizory analogowe. Proponowane rozwiązanie obejmuje podłączenie tunera i magnetowidu (lub modulatora) kablem euro, gdzie do wejścia antenowego magnetowidu podłączona jest antena naziemna, a z wyjścia antenowego magnetowidu sygnał jest rozdzielany splitterem na dwa telewizory. Magnetowid należy ustawić jako modulator, przekazujący sygnał z wejścia AV na wyjście antenowe, co umożliwia odbiór zarówno telewizji satelitarnej, jak i naziemnej na obu odbiornikach. Problem z brakiem dźwięku przy odbiorze satelity rozwiązano przez zmianę ustawienia fonii w telewizorze na BG. W kwestii zdalnego sterowania dekoderem z drugiego pokoju, zaproponowano użycie przedłużacza pilota, najlepiej wykorzystującego istniejącą instalację antenową (np. Signal Link R93109), co zapewnia stabilne działanie na odległość do 30 metrów. Dyskutowano również o możliwościach samodzielnego wykonania takiego przedłużacza, jednak bez podania konkretnego schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA