logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzenie i trzaski w monitorze Hantarex Polo 25 - trafopowielacz?

Cisek 26 Sie 2006 18:32 2575 12
REKLAMA
  • #1 2956181
    Cisek
    Poziom 11  
    Problem dotyczy monitora Hantarex Polo 25" http://www.hantarex.com/pdf/POLOs.pdf
    Niedawno kupiłem automat z grą mortal kombat z allegro. Aby zacząl działac musiałem dokupic bezpiecznik 2a i wsadzic go w gniazdo (sprzedawca zapewniał że automat byl przed wysylka sprawdzany i wystarczy go podlaczyc do pradu, lecz w automacie pierwotnie znajdowal sie bezpecznik 1a i maszyna nawet nie chciala sie wlaczyc). Gdy udalo mi juz wlaczyc automat po zamianie bezpiecznika, uslyszałem syczenie z tyłu monitora, lecz sam obraz na ekranie byl wyraźny, wiec nie przejmowalem sie tym. Nazajutrz po 15 minutowej partyjce uslyszalem trzaski i monitor zgasł. Gdy próbuje go wlaczyc to widac wielką iskrę, która w kółko zapala sie i po chwili gaśnie. Udało mi sie znaleźc osiedlowego elektronika, który powiedział że jest to wina trafopowielacza. Na trafopowielaczu widac ślady silikonu. Gdy zadzwoniłem z pretensjami do sprzedawcy, ten wyjasnił mi ze trafopowielacz niedawno byl wymieniany i że prawdopodobnie spalił się tranzystor, przez to że mam za duże napiecie przez zastąpienie starego bezpiecznika (1a) nowym (2a). Nie wiem nawet co jest do wymiany. Jakby jakas tega glowa mogla zaradzic temu problemowi to bylbym wdzieczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2956529
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    "Osiedlowy elektronik" powinien odpowiedzieć na Twoje pytania. Bezpiecznik nie jest elementem ochrony przepięciowej. W tym przypadku jest to bezpiecznik przeciążeniowy - przerywa obwód elektryczny po przekroczeniu w obwodzie określonego natężenia prądu. Zabezpiecza przez przepalenie (się i odłączenie zasilania) chronione obwody w przypadku uszkodzeń, zwarć.
    Z tego co piszesz, to trafopowielacz nie został wymieniony lecz sklejony, co wystarczyło na jedno popołudnie. Niestety trafopowielacze należy wymieniać, a nie protezować.:idea:
  • #3 2957053
    Cisek
    Poziom 11  
    Czy musi to być specjalny trafopowielacz, czy kazdy model bedzie pasowal?
  • REKLAMA
  • #4 2957518
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Na uszkodzonym będzie pisac jaki model.
  • REKLAMA
  • #5 2958181
    Cisek
    Poziom 11  
    Czy trafopowielacz mogl uszkodzic inne czesci od monitora? Warto inwestowac w nowa trafe i probowac naprawic, czy lepiej kupic nowa plyte z elektroniką pod kineskop?
  • #6 2958254
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Być może poszedł tylko trafopowielacz ale mogło strzelić jeszcze coś. Napisz model trafopowielacza- zobaczymy czy drogi.
  • #7 2958589
    Cisek
    Poziom 11  
    Nie wiem jak sprawdzic model bo trafopowielacz ciasno przylega do plyty i nie moge go zdemontowac :cry:
  • #8 2958694
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    To jak nie zdemontujesz to nie wymienisz krótka piłka! Szukasz pomocy a nawet oznaczen z trafa WN nie potrafisz odczytać!!!

Dodano po 1 [minuty]:

Wylutuj je, weź odsysacz odessij cyne i delikatnie podważ i po sprawie.
  • #9 3455800
    notogea
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    To jest stała wada maszyn MIDWAY-ja,(MORTAL, TERMINATOR itp) przebicie na trafopowielaczu. Jak za długo będzie włączona maszyna spalisz jeszcze tranzystor na wysokim. Jeśli widzisz jeszcze tą iskrę to wymień tylko trafopowielacz . Wstaw HR 7717. Nowy trafopowielacz jest troszeczkę innych gabarytów ,elektrolit który stoi przy trafie będziesz musiał przelutować (wiercenie nowych otworów)
  • #10 3457406
    Cisek
    Poziom 11  
    Jakiś czas temu wysłałem trafe do naprawy, nie wstawili nowego, naprawili tylko stary. Monitor teraz działa, lecz ma "określony limit czasowy". Mianowicie po około godzince zaczyna coś trzaskać z tyłu monitora i w momencie trzaśnięcia obraz jakby "przeskakuje" na chwilke, im dłużej monitor jest włączony tym częściej zdarzają się te trzaski. Mógłbyś przybliżyć laikowi jak wierci się otwór pod elektrolit i co konkretniej miałbym zrobić? Wielkie dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #11 3458629
    notogea
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Co masz zrobić ? Wymienić trafo.
    Naprawę co zrobiłeś to było nie potrzebne wydanie pieniędzy, tego trafa tak łatwo nie naprawisz, troszeczkę wilgoci i ponownie nastąpi sianie wysokim napięciem.
    Trafo które Ci poleciłem HR7717 nie jest tanie kosztuje w granicach 120PLN
    Pisałem wcześniej podczas wymiany trafa --nowe trafo ma większe gabaryty i kondensator który stoi przy trafie musisz przesunąć, trzeba nawiercić wiertarką nowe otwory i wlutować w nowe otwory--to chyba bardzo jasne, a jaki to kondensator to zobaczys gdy będziesz wlutowywał trafo.
    http://www.arcadecup.com/ident/k700025.jpg
    Informacja co do maszyn-----w maszynie tej możesz grać na różnych grach nie tylko na MORTAL-u, maszyna posiada złącze typu JAMMA które pasuje do większości gier salonowych. Prostym i tanim rozwiązaniem jest podłączenie matki NEO-GEO i wymiany kaset . Kasety na allegro sprzedawane są w granicach 50PLN. Można też podłączyć komputer ale musisz dobrze dobrać kartę graficzną- to już wyższa szkoła jazdy

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

NASTąPIłA POMYłKA
    trafopowielacz i link ---to podzespoły do MORTAL KOMBAT --jedynka
    MORTAL KOMBAT II
    HANTAREX POLO trafopowielacz 7375 do podstawowej wersji
    podaj dokładny napis na płycie, najlepiej zrób zdjęcie
    http://www.jomac.net.au/polostar.jpg
    http://www.jomac.net.au/Hantarex-Polo2.JPG
    do maszyn salonowych stosuje się wiele przeróbek i podstawia się inne monitory w MORTAL KOMBAT II widziałem już trzy rodzaje schassi

PRZEPRASZM ZA POMYłKę
  • #12 3460384
    Cisek
    Poziom 11  
    Dzięki już rozumiem. Zastanawiam się tylko czy jest sens bawić się w wymianę trafo, jak niedługo prawdopodobnie dostanę nowy - Wells Gardner 15-31 khz. Automat mam właśnie podłączony do kompa pod Radeona 9550 i używam emulatora MAME, udało mi się tak skonfigurować kartę, aby wymusić sygnał 15 khz i większość oryginalnych rozdzielczości gier arcade'owych. Jest również specjalna karta stworzona z myślą o podłaczaniu peceta pod automat http://ultimarc.com/avgainf.html . Ja natomiast skorzystałem z tego rozwiązania http://marcianitos.forumcommunity.net/?t=2819442 (można przetłumaczyć na angielski przez translatora na Altavista.com)

Zdjęcia schassi nie mam jak zrobić, ale papier informuje ze to Hantarex Polo 1, (15-25 khz).
  • #13 3625331
    Cisek
    Poziom 11  
    Teraz jestem już pewien na 100%, że monitor to Hantarex Polo 1 (25"). Czy wymiana trafa załatwi sprawę, czy też może wina leży w wadliwym tranzystorze wysokiego napięcia? I jeszcze jedna sprawa - zauważyłem, ze odległości pomiędzy liniami wyświetlanymi w górnej częsci obrazu, są większe niż pomiędzy liniami wyświetlanymi w dolnej części. Efekt jest taki, ze wszystko co jest wyświetlane w dolnej części jest jakby skurczone jeśli chodzi o wysokość. Czy jest to wina schassi, czy wysłużonego kineskopu?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora Hantarex Polo 25" używanego w automacie do gry Mortal Kombat, który po wymianie bezpiecznika 1A na 2A zaczął wydawać syczenie, a następnie iskrzenie i trzaski, prowadzące do wyłączenia monitora. Przyczyną awarii jest uszkodzony trafopowielacz (transformator wysokiego napięcia), który był wcześniej naprawiany przez sklejenie, co jest niewłaściwym rozwiązaniem – trafopowielacz należy wymienić na nowy. Wymiana wymaga demontażu trafopowielacza, co może być utrudnione ze względu na ciasne przyleganie do płyty. Nowy trafopowielacz HR 7717 jest rekomendowany, choć ma większe gabaryty i wymaga przelutowania elektrolitu oraz nawiercenia nowych otworów montażowych. Uszkodzenie trafopowielacza może prowadzić do dalszych uszkodzeń, np. tranzystora wysokiego napięcia. Naprawa klejeniem jest tylko tymczasowa i może powodować powtarzające się awarie. Monitor Hantarex Polo 1 (25") wykazuje również problem z nierównomiernym rozciągnięciem obrazu w pionie, co może wynikać z uszkodzonego chassis lub zużytego kineskopu. Wymiana trafopowielacza jest zalecana, ale w przypadku poważniejszych uszkodzeń elektroniki warto rozważyć zakup nowej płyty. Automat posiada złącze JAMMA, co umożliwia podłączenie różnych gier lub komputera z odpowiednią kartą graficzną (np. Radeon 9550) i emulatorami (MAME). Alternatywnie można użyć monitora Wells Gardner 15-31 kHz dedykowanego do automatów arcade.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA