logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować kamerę Logitech USB na SDI z Linuxem i W98SE?

LUCOM 30 Cze 2003 17:11 1904 8
REKLAMA
  • #1 269598
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    Czy "KTOŚ " instalował kamerę internetową na SDI, i może mi podrzucić opis lub link do takiej strony.

Konfiguracja systemu:

SDI + Ruter na Linuxie + switch + komputer + W98SE + kamera Logitech USB.
    Na modemie nie mam problemów, ale jak się poruszać przy SDI i jaki jest najlepszy soft do takiej konfiguracji !!!

Oczywiście komputer do którego jest podłaczona kamera nie jest komputerem który jest podłączony bezpośrednio do HIS-a !!!
  • REKLAMA
  • #2 269660
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Może byś napisał co chcesz z tą kamerą robić (w jaki sposób ma działać), bo z Twojego postu nic nie wynika.
  • REKLAMA
  • #3 269667
    LUCOM
    OK sorry masz trochę racji, kamera ma służyć do komunikowania się między ludźmi kótrzy mają takie cuś...
    tak jak programem netmeeting czy innym do takich rzeczy, wwwcam ma jakieś (jest u sąsiada) oprogramowanie ale nie mogłem dojść jak ją ustawić aby to chodziło, miałem mało czasu...
  • REKLAMA
  • #4 269674
    elektryk
    Poziom 42  
    Można zrobić żeby działał netmeeting. Rozumiem że masz maskarade na linuxie. Trzeba dorzucić pakiet do jądra linuxa. W wersjach 2.2 był on oddzielnym projektem, nazywał się jakoś tak ip_masq_netmeeting. Dla wersji 2.4 jest dodatkowym patchem do iptables, nazywa się "H.323". Dodatkowo jest konieczne przekierowanie portu 1720 do komputera docelowego. U mnie przy jednym kompie za maskaradą działa bez problemu. Jak chcesz sprawdzić to daj znak.
    PS ja używam tego patcha do iptables pod linux v 2.4.x
    Co do innych programów to trzeba poeksperymentować, być może wystarczy zwykłe przekierowanie portu.
  • #5 269687
    LUCOM
    właśnie o coś takiego mi chodziło,

Z tego co wiem to Ruter jest na Freesco, a sąsiad ma W98SE...i w tym systemie ma to chodzić...

----------------------------------------------------
    Z innej beczki...........
    ja natomiast mam starego ZOOM-a jeszcze na ISA i kiedyś miałem go podłączonego ale na starszym kompie, na moim obecnym gryzą się przerwania, za dużo mam urządzeń podpiętych.
    m.in scaner, drukarka, his z udostępnianiem połączenia po karcie sieciowej bezpośrednio na 2-go kompa, apar.cyfrowy, prog. willem

Dzieją się czasami dziwne rzeczy, nie chcę kombinować aby nie stawiać systemu od nowa.
  • REKLAMA
  • #6 269755
    mzielin
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Dla freesco jest też moduł do netmeetingu. Poczytaj na www.freesco.pl
  • #7 269786
    LUCOM
    dzięki Panowie za wsparcie !!!
  • #8 269792
    elektryk
    Poziom 42  
    Z freesco FAQ 2.0 2002-08-14

2.2 Jakie usługi można uruchomić na Freesco?
    To się zmienia, z czasem przybywa tych usług, ale na początek serwery DNS, DHCP, FTP, WWW, MAIL , PROXY, oraz bazę SQL (oczywiście do tego komputer musi posiadać dysk twardy). Nie można za to (przynajmniej na razie) korzystać z usługi Netmeeting i temu podobnych.

BTW Netmeeting można uruchomić tylko dla jednej osoby przy jednym IP, ponieważ identyfikuje ono osoby po adres IP.
  • #9 269815
    LUCOM
    No to dupcia chlup :x

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji i konfiguracji kamery internetowej Logitech USB w środowisku sieciowym z wykorzystaniem SDI, routera na Linuxie (Freesco), switcha oraz komputera z systemem Windows 98 SE. Kamera ma służyć do komunikacji w stylu NetMeeting lub podobnych programów. Wskazano, że dla poprawnego działania NetMeeting za maskaradą na Linuxie konieczne jest dołączenie odpowiedniego modułu jądra (ip_masq_netmeeting dla Linux 2.2 lub patch H.323 do iptables dla Linux 2.4) oraz przekierowanie portu 1720 do komputera z kamerą. W przypadku Freesco istnieje moduł do NetMeeting, jednak według FAQ Freesco usługa NetMeeting nie jest w pełni wspierana i działa tylko dla jednej osoby na jednym adresie IP. Poruszono także problem konfliktów sprzętowych na komputerze z wieloma urządzeniami (m.in. skaner, drukarka, aparat cyfrowy, modem ZOOM ISA). Ostatecznie brak jest jednoznacznego rozwiązania, ale wskazano kierunki konfiguracji sieci i oprogramowania pod Linux/Freesco i Windows 98 SE dla obsługi kamery Logitech USB w sieci SDI.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA