logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tuner satelitarny do anteny Polsat Cyfrowy? Czy model z Allegro za 99 zł działa?

michcio997 28 Sie 2006 17:55 2765 19
REKLAMA
  • #1 2962722
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    witam dostałem antenkę kompletną od polsatu cyfrowego
    jak na foto czasza mała ale sprawna bo do niedawna działała oki

jaki tuner do tego kupić czy taki za 99zł
    http://www.allegro.pl/item122056488_najlepszy_tuner_na_allegro_teraz_promocja_99_zl_.html

z allegro zadziała?

chciałem mieć kilka programów więcej bo mam tylko 4 i czasem tvn?

kupiłbym tuner na allegro używany ale nie wiem jaki podejrzewam ze cyfrowy?

czy złącze com jest przydatne przy zmianie oprogramowania w tunerze
    Załączniki:
    • Jaki tuner satelitarny do anteny Polsat Cyfrowy? Czy model z Allegro za 99 zł działa? czasza.jpg (34.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2964692
    mx3
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    poczytaj tematy na forum dvb np ten: http://forum.dvhk.pl/index.php?showtopic=212554&hl=
    tuner jest od niemieckiego premiere i raczej bez karty nie zadziala [brak alternatywnych softow] wiem ze cena jest super ale to w naszych warunkach chybiona inwestycja zwlaszcza z poziomem Twojej wiedzy na temat dvb, dlatego lepiej zakup jakis tuner Fergusona najlepiej 7318 duze mozliwosci w stosunku do ceny
  • Pomocny post
    #3 2966480
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    To zależy ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na zakup.
    Czy masz stałe łącze do internetu i czy chcesz nagrywać filmy na HDD w tunerze. Czy chcesz mieć możliwość w przyszłości wsadzenia do niego karty C+ (musisz mieć wejście na kartę) lub innej, wtedy musisz mieć gniazdo na moduł.
    Jeśli nie zamierzasz w przyszłości korzystać z Pay TV (coś na kartę), to kup najprostszy model Fergusona. Nie łaś się na coś taniego bez możliwości sterowania przełącznikiem DiSEqC. Możesz w przyszłości żałować, że nie będziesz mógł odbierać programów z innych satelit.
    Rodzina tunerów Ferguson ma wiele możliwości.
  • Pomocny post
    #4 2968340
    Bysiu
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    @michcio997
    Jeśli chcesz oglądać tylko darmowe programy to ten tunerek o którym piszesz w pierwszym poście spełni twoje wymagania.
    Miałem go dwa dni w domu na testach i sprawował się dobrze.
    FTA odbiera bez żadnej karty.
    Jeśli jednak chciałbyś w nim zmieniać soft,listę przy pomocy komputera to musisz o tym zapomnieć.Brak RS.
  • REKLAMA
  • #5 2969879
    michcio997
    Poziom 19  
    chce wydac max 200zł za całosc ma to być dla mojej babci bo zwykłe antenki swirują tam ras jest 1,2,3,polsat a ras 12,tvn

jest w dołku spiołem 2 siatkówki razem nawet na próbe zeby łapały wiekszy kat ale nic:(

czy na satce złape tvn
  • Pomocny post
    #7 2973058
    mx3
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    bez abo malo co po polsku zlapiesz zapomniec mozesz o 1,2,3, tylko na cyfrz+ FTA jest tylko polsat2 i tvn w analogu z hotbirda z astry tvtrwam i chyba romantica
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2973139
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    ja polecam jakiegoś fergusona z czytnikiem na karty.oczywiście bez karty też działa w dodatku łatwa edukacja tej maszynki.model np.6318 i możesz bawić sie do oporu.pozdro
  • #9 2979711
    michcio997
    Poziom 19  
    chodzi mi o tvn głównie bo to dla starszej osoby mieszkającej poza zasiegiem wszytkiego

czy sam dam rade wgrac inny soft do tunera zeby złapac programy z jakiejs platformy c?

lepiej kupic fergusona z czytnikiem kart czy bez??
  • Pomocny post
    #10 2979933
    Szoszon
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Na dzień dzisiejszy , nic nie pooglądasz z polskich kanałów za free , oprócz oczywiście tv mango itd.
    Dwa wyjścia jeśli chcesz oglądac:
    1.Najtańszy tuner na linuksie ,czyli dbox2 - około 500 PLN
    2.Ferguson z czytnikiem +karta - cenę sobie sprawdź
    Jesli nie masz tyle kasy , zostaja kanały FTA polskie , których listę napewno znajdziesz w necie :D
  • Pomocny post
    #11 2980443
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2980774
    michcio997
    Poziom 19  
    analoga tzn? tuner analogowy??
  • Pomocny post
    #13 2981070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 2982410
    michcio997
    Poziom 19  
    czyli tvn złape na tunerku analogowym wsumie tylko o to mi chodzi..............................

jaki zestaw proponujecie kupic cos w markecie? jakies firmy sa dobre?
  • Pomocny post
    #15 2983048
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Kup najtańszą antenę 60cm oraz najtańszy konwerter.
    Na topie są dziś konwertery z 0,2 lub 0,3 db.
    Ale jak wygrzebiesz skądś konwerter 0,6 lub 0,7 db też będzie Ci działał.
    Stwierdzone naocznie. Kiedyś tylko takie były.
    Prawdą oczywiście jest, że 0,2db to lepiej jak 0,6.
    Co do tunera analogowego to go w sklepie raczej nie kupisz.
    Musiałbyś poszukać na Allegro lub popytać znajomych.
    Kol. Igorelectronics ma rację, kup sobie analoga, a jak będziesz miał jakąś dodatkową kasę w przyszłości to sobie dołożysz tuner cyfrowy, np. Ferguson.

Pzdr.

P.S.
    Z tym, że nie wiadomo jak długo jeszcze TVN będzie nadawał analogowo. Mówi się o roku.
  • Pomocny post
    #16 2984170
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2985857
    michcio997
    Poziom 19  
    podpowiedzcie mi co kupić ??talerz może być od polsatu cyfrowego?

może nokie

http://www.allegro.pl/item124405080_nokia_sat_820_s_model_5945.html

a może cos innego ode mnie z województwa

http://www.allegro.pl/5115_analogowe.html?id=...&price_from=&price_to=&change_view=Poka%C5%BC

wszystkie tunery analogowe na allegro

http://www.allegro.pl/5115_analogowe.html
  • Pomocny post
    #18 2987311
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Po co pakować się niepotrzebnie w koszty.?
    Zostaw antenę i konwerter, którą teraz dysponujesz.
    Jak kupisz analog to i tak Ci będzie działać.
    Kup najtańszy analog jaki znajdziesz na Allegro.
    Warunek musi działać i MIEĆ sprawnego pilota.
    W większości przypadków ustawia się je pilotem.
    Szczerze mówiąc to nie znam przypadku ustawiania bez pilota, ale wszystkich modeli przecież nie znam. Miałem styczność z ok. 8 markami.
    I jeszcze jedno, dobrze by było, lecz niekoniecznie (zależy od marki) żeby miał oprogramowanie w języku Ci znanym. Czasami trzeba w niektórych co nieco ustawić (np. w moim PACE MS 220).
    Choć jest też wiele w których nic nie trzeba ustawiać za wyjątkiem polaryzacji i częstotliwości (audio oraz video). Zapytaj sprzedającego.
    W przyszłości - jak zdejmą TVN z analoga - zawsze możesz kupić tuner cyfrowy. Też słyszałem to co napisał Kol. Igorelectronics, że tvn ma być dostępny FTA na cyfrowych tunerach.
    Dla starszej osoby TNV wystarczy.

P.S.
    Tuner z aukcji Tuner satelitarny Pace Prima VCII (numer 125462029) z wyglądu (zarówno przód i tył oraz pilot) jest identyczny jak mój analogowy Pace MSS 220. Jeżeli ten Prima ma takie same możliwości jak MSS 220 to powiem tylko, że jest to naprawdę dobry tuner (w grupie tunerów analogowych).
  • #19 2996136
    michcio997
    Poziom 19  
    na allegro gosciu mi oferuje grundiga za 50zł z pszesyłką
    i skaymastera xl za 50zł

chyba kupie cos takiego

za 200 kupie w markecie tuner cyfrowy z anteną

pujdzie mi to na jednej antenie

cyfra i analog??

najlepiej jescze po 2 konwektery zebym miał po 2 satelitki
  • Pomocny post
    #20 2997442
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Jeżeli, którykolwiek z tunerów ma tzw. przelotkę (wejście i wyjście sygnału SAT) to możesz podłączyć dwa tunery do jednego konwertera.
    Z tym, że w danej chwili będziesz mógł oglądać tylko z jednego tunera. Włączasz analog/ wyłączasz cyfrowy lub wyłączasz analog/ włączasz cyfrowy.
    Żeby mieć sygnał z dwóch satelit na jednym talerzu musisz kupić przełącznik DiSEqC 2/1.. Oczywiście przedstawiony przeze mnie Diseq to tylko przykład, wiele jest ich na Allego. Choć osobiście wybrałbym VIPER. Miałem już kilka innych w swojej instalacji i po ok. roku zdarzały mi się problemy z przełączaniem satelit. Z VIPER'em nie miałem jak dotąd żadnych problemów.
    Drugą rzeczą, którą będziesz musiał dokupić to mocowanie zeza. Z tym, że biorąc pod uwagę Twoją antenę (pierwsze zdjęcie) mocowanie to musi być na głównym konwerterze, a nie na ramieniu anteny. Gdbyś jednak kupił nową antenę w sklepie wybierz mocowanie drugiego zeza na ramieniu anteny.

Moja antenka Jaki tuner satelitarny do anteny Polsat Cyfrowy? Czy model z Allegro za 99 zł działa?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru tunera satelitarnego do anteny Polsat Cyfrowy, z pytaniem o działanie taniego tunera z Allegro za 99 zł. Zalecane jest unikanie tanich tunerów niemieckiego Premiere bez karty, które w polskich warunkach mogą nie działać. Polecane są tunery Ferguson, zwłaszcza modele z czytnikiem kart (np. Ferguson 7318, 6318), które oferują większe możliwości, w tym obsługę DiSEqC i nagrywanie na HDD. Jeśli celem jest odbiór darmowych kanałów FTA, tani tuner analogowy może wystarczyć, zwłaszcza do odbioru TVN, który obecnie jest dostępny analogowo, choć jego nadawanie analogowe może wkrótce zostać wyłączone. W przypadku chęci odbioru polskich kanałów cyfrowych bez abonamentu, konieczny jest tuner z czytnikiem kart i karta dostępu lub droższy tuner na Linuksie (np. dbox2). Do odbioru z dwóch satelitów na jednej antenie potrzebny jest przełącznik DiSEqC oraz odpowiednie mocowanie konwertera. Zalecane jest kupowanie sprawnego tunera analogowego z pilotem na Allegro dla starszej osoby, a w przyszłości dołożenie tunera cyfrowego. Antena Polsat Cyfrowy może być używana, ale warto rozważyć większą czaszę (np. 60-90 cm) i konwerter o niskim współczynniku szumów (0,2-0,3 dB). W dyskusji pojawiły się także propozycje zakupu używanych tunerów Grundig i Skaymaster XL oraz anten Nokia Sat 820 S.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA