Czy komputer bez obudowy jest bardziej awaryjny??
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamLzep napisał:Oczywiście, że jest lepsze chłodzenie przy zamkniętej obudowie, o ile są w niej zamontowane odpowiednie wentylatory zapewniające "ciąg powietrza". Robiłem u siebie testy i przy zamkniętej obudowie o kilka stopni niższa jest temp. np. chipsetu i HDD - CPU bez zmian. Ogólnie lepiej chłodzone są elementy z chłodzeniem pasywnym - chipset, HDD, pamięci, mosfety. Dla jasności mam : na wlocie 120x120, na wylocie 2 x 80 x 80 .
Pozdr.
Cytat:Większa awaryjność komputera bez obudowy???
MrCYr4x napisał:ja mam zamkniętą obudowe + WIELKI wentylator na dole dlaczego ? jak obudowa jest otwarta went. z procesora może zasysać zimne powietrze po za obudowy. Wada jakiego kolwiek konfigu otwarty czy też zamknięty dyski twarde się grzeją !
Wpadłem na dobry pomysł wykonałem go i co ? przy zamkniętej obudowi dyski mają o 20 C mniejszą temperature ! Procesor ma o 15C w spoczynku a o 10 C pod czas pracy.
jankolo napisał:Samochód bez karoserii jest mniej awaryjny bo w przypadku zderzenia blachy karoserii nie ulegają uszkodzeniu.
Platon napisał:Z tego prostego powodu, że brak bocznej blachy powoduje, że część powietrza wciąganego przez przedni wiatrak zamiast odbierać ciepło z chipsetu, pamięci, mosfetów czy grafiki ucieka sobie na zewnątrz obudowy omijając elementy, które miało chłodzić - brak "kanału powietrznego" !!!Lzep - z jakiego powodu otwarta obudowa ma gorszy przeplyw powietrza? Po prostu blednie zalozyles, ze otwarta obudowa moze nie mieć dodatkowego wiatraka.