logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy komputer bez obudowy jest bardziej narażony na uszkodzenia?

Kapitan_hak 30 Sie 2006 15:15 5159 21
REKLAMA
  • #1 2969603
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Czy komputer bez obudowy jest bardziej awaryjny??
  • REKLAMA
  • #2 2969625
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Co masz na myśli?

Jest napewno bardziej podatny na zagrożenia z zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #3 2969634
    malyluk
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!!

Pomijając już kwestię mechanicznych uszkodzeń, to zostaje zachwiana odpowiednia cyrkulacja powietrza, które ma chłodzić komputer. W obudowie mamy wentylator(y) w zasilaczu (i dodadkowe) wysysające ciepłe powietrze z obudowy które zastępowane jest świerzym.
  • #4 2969929
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    malyluk - zachwiana? Jest zupełnie inna, a nie zachwiana. Nie mówiąć, ze lepsza.

Kapitan_hak - jest bardziej awaryjny, bo narażony na uszkodzenia mechaniczne od przedmiotów, plynów, much, kotów, chomików itp.
  • #5 2969956
    tarzan107
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Witam.
    Widziałem stare radia z poprzegryzanymi przez myszy przewodami.
    Poza tym kurz robi swoje.
    Pozdrawiam.
  • #6 2971143
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Samochód bez karoserii jest mniej awaryjny bo w przypadku zderzenia blachy karoserii nie ulegają uszkodzeniu.
  • #7 2971257
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Ja jestem zdania ze zdiecie obudowy jednak zaburza przeplyw powietrza w srodku
  • #8 2971270
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    No tak,ale blachy w samochodzie to nie tylko ozdoba i osłona od wiatru i deszczu,to też element konstrukcyjny.
  • REKLAMA
  • #9 2971277
    MrCYr4x
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ja mam zamkniętą obudowe + WIELKI wentylator na dole dlaczego ? jak obudowa jest otwarta went. z procesora może zasysać zimne powietrze po za obudowy. Wada jakiego kolwiek konfigu otwarty czy też zamknięty dyski twarde się grzeją !
    Wpadłem na dobry pomysł wykonałem go i co ? przy zamkniętej obudowi dyski mają o 20 C mniejszą temperature ! Procesor ma o 15C w spoczynku a o 10 C pod czas pracy.
    Czy komputer bez obudowy jest bardziej narażony na uszkodzenia?
  • #10 2971339
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Oczywiście, że jest lepsze chłodzenie przy zamkniętej obudowie, o ile są w niej zamontowane odpowiednie wentylatory zapewniające "ciąg powietrza". Robiłem u siebie testy i przy zamkniętej obudowie o kilka stopni niższa jest temp. np. chipsetu i HDD - CPU bez zmian. Ogólnie lepiej chłodzone są elementy z chłodzeniem pasywnym - chipset, HDD, pamięci, mosfety. Dla jasności mam : na wlocie 120x120, na wylocie 2 x 80 x 80 .
    Pozdr. :D
  • #11 2971391
    -cinek-
    Poziom 22  
    Lzep napisał:
    Oczywiście, że jest lepsze chłodzenie przy zamkniętej obudowie, o ile są w niej zamontowane odpowiednie wentylatory zapewniające "ciąg powietrza". Robiłem u siebie testy i przy zamkniętej obudowie o kilka stopni niższa jest temp. np. chipsetu i HDD - CPU bez zmian. Ogólnie lepiej chłodzone są elementy z chłodzeniem pasywnym - chipset, HDD, pamięci, mosfety. Dla jasności mam : na wlocie 120x120, na wylocie 2 x 80 x 80 .

u mnie jest dokładnie tak samo :D
    lepiej zamknąć bude i zrobić odpowiedni przeciąg :D

Cytat:
    Większa awaryjność komputera bez obudowy???

uważam że prawdopodobieństwo uszkodzenia komputera jest większe.
    ktoś dotknie coś w środku kompa, przeskoczy ładunek i nastąpi ciemność.
  • #12 2971426
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    ladunek jak ladunek generalnie IMHO z ta elektrostatyka to troszke przsadzone jest ja sie tym od wielu lat nie przejmuje i jeszcze nic mi przez to nie padlo a nie raz juz kladlem nawet plyty glowne na dywanie
    (jak cos padnie moze zmienie zdanie ale puki co twierdze ze elektrostatyka jest malo szkodliwa )
    Ale co do otwartej obudowy to jest pewne prawo mowiace o tym ze rozlana ciecz poplynie wlasnie tam gdzie wyrzadzi nawiecej szkod.
    A generalnie rzecz biorac to obudowa nie jest po to zeby byla tylko ma pelnic jakies funkcje jedna z nich jest zabezpieczenie bebechow przed czynnikami zewnetrznymi mogacymi kompa uszkodzic. Ktos zaprojektowal jak ma powietrze przeplywac nie jest kwestja przypadku ze procek znajduje sie blisko zasilacza a nie na przyklad na dole obudowy
  • #13 2972507
    Lukas_P
    Poziom 13  
    Bez obudowy komputer jest narażony na rózne wymienione już wyżej czynniki zewnętrzne. Kompa najlepiej trzymać w obudowie ale z dobrym obiegem powietrza. Najważniejsze są wentylatory wyciągające ciepłe powietrze. W obudowie jest wystarczająco dużo szczelin żeby to chłodne sobie wleciało. Oczywiście nie zaszkodzi mu w tym pomóc montując np. 120mm wiatrak z przodu.

MrCYr4x napisał:
    ja mam zamkniętą obudowe + WIELKI wentylator na dole dlaczego ? jak obudowa jest otwarta went. z procesora może zasysać zimne powietrze po za obudowy. Wada jakiego kolwiek konfigu otwarty czy też zamknięty dyski twarde się grzeją !
    Wpadłem na dobry pomysł wykonałem go i co ? przy zamkniętej obudowi dyski mają o 20 C mniejszą temperature ! Procesor ma o 15C w spoczynku a o 10 C pod czas pracy.

Ten duży wiatrak na dole dałbym w drugą stronę, tak, by wyciągał powietrze (np. z obszaru grzejącej się k.graficznej).
  • #14 2972527
    Furine
    Poziom 11  
    Oczywiście inna jest cyrkulacja powietrza. W moim kompie przed zakupem nowego wentylatora następował restart z powodu zbyt dużej temp panującej wewnątrz obudowy. Zdjęcie jej niwelowało temp. Lecz jest wtedy bardziej podatny na kurz i uszkodzenia mechaniczne z zewnątrz...

Coś za coś!

:|
  • REKLAMA
  • #15 2973208
    gol
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    jeśli stoi w bezpiecznym miejscu to mu nic nie grozi, oprócz oczywiście kurzu
  • #16 2975158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2975207
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    jankolo napisał:
    Samochód bez karoserii jest mniej awaryjny bo w przypadku zderzenia blachy karoserii nie ulegają uszkodzeniu.

No to jest dobre :)
    Ciekawe że nikt nie wpadł na pomysł że obudowa jest radiatorem ..
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #18 2975284
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Stalowa raczej marnym :). Co innego aluminiowe.
  • #19 3240444
    kosmi
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Nie wiem, czy obudowa stojąca w "specjalnej" półce spełnia swoją rolę, kiedy powietrze wydmuchiwane przez zasilacz wraca za moment do obiegu. Widziałem kilka przypadków kiedy komputer z otwartym boczkiem działał stabilnie, a z zamkniętym zawieszał się. Z kolei widziałem też kilka przypadków kiedy kurz powodował dziwne wariactwa maszyny. Kurz działa źle na chłodzone wiatrakami elementy - przykleja się do radiatorów, nie jedna grafa się przez to przegrzała.
    Osobiście jednak zdjąłbym boczek jak miałbym niewentylowany schowek.
  • #20 3240621
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Lzep - z jakiego powodu otwarta obudowa ma gorszy przeplyw powietrza? Po prostu blednie zalozyles, ze otwarta obudowa moze nie mieć dodatkowego wiatraka.

Teorie o przeplywie powietrza maja sens w firmowych malych obudowach, gdzie jeden wiatrak chlodzi procesor, karte graficzna i zasilacz i napedy.
  • #21 3240802
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Co do wyzszosci cyrkualcji powietrza w zamknietej obudowie czy otawrtej zdania moga byc podzielone...jednak jezeli obudowa jest dobrze zaprojektowana wraz z odpowiednim dobraniem wiatrakow/tuneli itp. to kazde otwarcie obudowy ma badzo negatywny wplyw...spotkalem sie ostatnio z dosc mocnymi serwerami zainstalwoanymi w jednym ze szpitali...mialy dosc zlozony system chlodzenia...w momencie otwracia obudowy taki sprzet po krotkiej chwili zglaszal awarie chlodzenia...i nie chodzilo tu o jakas glupia czujke na otwarcie obudowy....takze cos w tym jest...
  • #22 3241431
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Platon napisał:
    Lzep - z jakiego powodu otwarta obudowa ma gorszy przeplyw powietrza? Po prostu blednie zalozyles, ze otwarta obudowa moze nie mieć dodatkowego wiatraka.
    Z tego prostego powodu, że brak bocznej blachy powoduje, że część powietrza wciąganego przez przedni wiatrak zamiast odbierać ciepło z chipsetu, pamięci, mosfetów czy grafiki ucieka sobie na zewnątrz obudowy omijając elementy, które miało chłodzić - brak "kanału powietrznego" !!!
    PS.
    Miałem kiedyś na studiach termodynamikę i trochę się znam na teorii - a praktyka i pomiary to potwierdziły.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer bez obudowy jest bardziej narażony na uszkodzenia mechaniczne, kurz, płyny oraz inne czynniki zewnętrzne, co zwiększa ryzyko awarii. Obudowa pełni funkcję ochronną oraz zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, która jest kluczowa dla chłodzenia podzespołów. W zamkniętej obudowie wentylatory tworzą kontrolowany przepływ powietrza, co pozwala na efektywniejsze chłodzenie elementów takich jak procesor, chipset, dyski twarde, pamięci czy mosfety. Otwarta obudowa może powodować ucieczkę chłodnego powietrza, które omija kluczowe komponenty, co prowadzi do gorszej efektywności chłodzenia. Jednak w niektórych przypadkach, gdy obudowa jest słabo wentylowana, jej zdjęcie może chwilowo obniżyć temperaturę, ale kosztem większego narażenia na kurz i uszkodzenia mechaniczne. Dobrze zaprojektowany system chłodzenia z odpowiednio rozmieszczonymi wentylatorami (np. 120x120 mm na wlocie i 2x 80x80 mm na wylocie) zapewnia optymalny obieg powietrza i niższe temperatury podzespołów. Obudowa może także pełnić funkcję radiatora, choć jej materiał (stal vs aluminium) wpływa na efektywność rozpraszania ciepła. W praktyce najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie zamkniętej obudowy z dobrze zaprojektowanym systemem wentylacji, co minimalizuje ryzyko awarii i przegrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA