logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Membrana estradowa tonsil gd 30/80 - "smar"

tabaluszek 31 Sie 2006 11:02 2831 14
REKLAMA
  • #1 2972465
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Witam, dziś otrzymałem części do regeneracji estradowego głośnika Tonsila gd 30/80. Posiadam dwa takie głośniki, pierwszy oryginalnie posiadał powleczoną część resora jakimś czarnym "mazidłem" natomiast ten do którego dostałem membranę nie posiada tego powleczenia.

Czym i jak to powlekać?
  • REKLAMA
  • #2 2973454
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Niczym. W starych membranach miało to zwiększać sztywność i trwałość zawieszenia, ale teraz same z siebie są one mocniejsze. Jeśli już, to jest to jakiś rodzaj smoły, twardej po ochłodzeniu, ale dokładnie nie wiem co to.

Nie radziłbym tego robić, można zmienić niechcący parametry głośnika i pogorszyć jakość dźwięku.
  • #3 2974148
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Membrana jest oryginalna taka jak w drogim głosniku na ktorym jest ten smar
  • REKLAMA
  • #4 2974253
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    tabaluszek napisał:
    Membrana jest oryginalna

Oryginalne membrany Tonsila nie są dostępne w handlu. Jeżeli chcesz mieć oryginał, zleć regenerację w Tonsilu/Protonsil.
  • #5 2974272
    tabaluszek
    Poziom 23  
    jest identyczna jak ta oryginalna. kupiłem od dspeker
  • REKLAMA
  • #6 2974343
    md
    Poziom 41  
    A ten facet to kto? Wyrocznia? Ktoś na forum puścił bajkę, potem ktoś następny podchwycił i tak powstał mit o facecie sprzedający oryginały, a człowiek jest najzwyklejszym handlarzem, który sprzedaje towar kupiony w STX lub tutaj: http://www.umifon.pl/index.html
    Od jutra wchodzą nowe przepisy i zniknie połowa handlarzy z Allegro, lub będą musieli zakupić kasy fiskalne i wtedy ceny będą musiały skoczyć w górę, bo mniej pójdzie na lewo, poza podatkiem ;)
  • #7 2974392
    tabaluszek
    Poziom 23  
    za membrane dałe 30zł < w sumie to nie ja bo to głosnik kolegi i on zakupiwał wszystkie czesci ja tylko go zregenerowałem>
  • REKLAMA
  • #8 2974835
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2975684
    md
    Poziom 41  
    1.09.2006 r. wchodzą w życie bardzo istotne dla wielu podatników fragmenty Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 marca 2006 r. w sprawie kas rejestrujących - § 4 pkt 4-7, które zaczną obowiązywać 1 września 2006 r.

Oznacza to, że podatnicy osiągający przychody z tytułu:

1) dostawy: silników spalinowych tłokowych, wewnętrznego spalania, typu stosowanego w pojazdach mechanicznych (PKWiU 34.10.1), nadwozi do pojazdów mechanicznych, przyczep i naczep (PKWiU 34.2), części i akcesoriów do pojazdów mechanicznych i ich silników (PKWiU 34.3);

2) dostawy:
    a) sprzętu radiowego, telewizyjnego i telekomunikacyjnego, z wyłączeniem lamp elektronowych i innych elementów elektronicznych oraz części do aparatów i urządzeń do operowania dźwiękiem i obrazem, anten, (ex PKWiU 32),

b) sprzętu fotograficznego, z wyłączeniem części i akcesoriów do sprzętu i wyposażenia fotograficznego, (ex PKWiU 33.40.3);

3) dostawy wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali, których sprzedaż nie może korzystać ze zwolnienia od podatku, o którym mowa w art. 113 ust. 1 i 9 ustawy o podatku od towarów i usług (ich wykaz znajduje się w Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług),

Dla potrafiących czytać ustawy: http://podatki.pl/akty/280306.htm
  • #10 2975927
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Ale nie powino być podatku od prowadzonych aukcji!!!! Allegro to przeciez dom aukcyjny i tam są prowadzone licytacje. To jak chcą tak wszystko opodatkować to niech też nałorzą 22% na podatek od tacy kościelnej, slubów, pogrzebów itd. Przeciez kosciół ma na tym czysty zysk zero strat to czemu allegro ( i między innymi ja mam tracić!!!!) Cwaniaki jedne.

sorry za off topic
  • #11 2975992
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Przejdzmy w koncu do tematu. Co to jest ten smar???
  • Pomocny post
    #13 2990841
    trebor_d
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    No właśnie a ten impregnat do celulozy to gdzie to można dostać i jak to posmarować? bo boje się, że ta membrana nie wytrzyma jak tego nie posmaruje.

W tej membranie, którą ja mam, nie ma wogule powleczenia!
  • #14 2997526
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    A mógłbyś pokazać zdjęcie zbliżenia tej membrany w bliskim swietle (makro), ktoś by mógł osądzić w końcu czy to oryginał czy jakiś inny falsyfikat.

Nawet jesli membrana jest inna a tego impregnowania nie ma to po prostu będziesz miał troszeczkę inną charakterystykę średnich tonów. Zmieni się nieznacznie podatność zawieszenia i sztywność membrany względem oryginału. Po za tymnie wiem jakbyś to zaimpregnował. - mógłbyś połozyć talerz na membranie i go obmalować - mnie efekt podobny wyszedł, kiedy użyłem taniego kleju do papieru w sztyfcie i zapaprałem membranę podczas klejenia osłony przeciwpylowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji membrany estradowego głośnika Tonsila GD 30/80, a konkretnie kwestii powlekania części resora czarnym "smarem" lub impregnatem. W starszych membranach powłoka ta miała na celu zwiększenie sztywności i trwałości zawieszenia, prawdopodobnie była to smoła lub impregnat do celulozy, jednak obecnie membrany są mocniejsze i nie wymagają takiego zabezpieczenia. Nakładanie powłoki może zmienić parametry głośnika i pogorszyć jakość dźwięku. Oryginalne membrany Tonsila nie są dostępne w handlu detalicznym, a regenerację najlepiej zlecić w firmach Tonsil lub Protonsil. Membrany kupione u niektórych sprzedawców mogą pochodzić z hurtowni takich jak STX lub Umifon. Impregnat w głośnikach estradowych Tonsila pokrywa około 1 cm promienia membrany i jest szerszy niż w innych modelach, np. Eminence czy ARZ 6604. Użytkownicy zastanawiają się, gdzie można kupić impregnat do celulozy i jak go prawidłowo nałożyć, obawiając się uszkodzenia membrany. Brak powleczenia może nieznacznie zmienić charakterystykę średnich tonów i podatność zawieszenia. Zdjęcia membran z powleczeniem dostępne są na forach internetowych, co może pomóc w ocenie oryginalności i jakości regeneracji.
REKLAMA