logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty czujnik odległości dla początkującego?

amatorek01 31 Sie 2006 11:58 3505 10
  • #1 2972667
    amatorek01
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Chciałem zbudować jakiś bardzo, bardzo prosty czujnik odległości. Szukałem na forum, ale tam są jakieś skomplikowane wzory itp. Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył jak po kolei to zbudować (jakie części, skąd je skombinować, itp.) Jestem laikiem dlatego proszę o jasne wypowiedzi.
  • #2 2972823
    petrox
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Jakie ma być zastosowanie tego czujnika?
  • #3 2973187
    amatorek01
    Poziom 11  
    Buduję takiego ałego robocika i chciałbym aby zastosowanie było takie, że jak robocik napotka jakąś przeszkodę aby spróbował ją ominąć lub coś w tym stylu. Zasięg może być bardzo mały.
  • #4 2973266
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Są dostępne czujniki ultradźwiękowe.... zbudowane z nadajnika i odbiornika. Przykład zastosowania: w czujnikach cofania w samochodach.
  • #5 2973275
    amatorek01
    Poziom 11  
    Z tym, że chciałem sam coś takiego poskładać.
  • #7 2975940
    amatorek01
    Poziom 11  
    Tak, takie coś by mi odpowiadało.
  • #8 2976167
    petrox
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Prosze, zawiera też płytke drukowaną [*.pdf]:
    Załączniki:
    • Prosty sonar.rar (218.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2976527
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    No ok, ale z tego nie bedziesz wiedział w jakiej to jest odległości, co najwyżej, że jest.

Mogłbyś np. mierzyć czas od nadania do odebrania, ale nie jestem pewien jak by to działało.

Robiłem kiedyś coś takiego na laborkach, tzn miałem gotowy układ z diodą podczerwieni i detektorem, ale nie jest to takie proste, bo są to elementy nieliniowe, więc napięcie nie jest wprost proporcjonalne od odległości, a to wymaga poznania takiej charakterystyki, przybliżenia jej jakimś wielomianem i wtedy możesz określać odległość. Niestety jak sam widzisz nie jest to proste rozwiązanie.

Polecam prosty układ z diodą na podczerwień i detektorem, do tego oscylator na 2 bramkach. Zasięg tego można dość regulować, max ok 0.5m. Będziesz tylko wiedzieć czy jest czy nie, ale myśle że Ci to wystaczy, mi jak budowałem robocika, to wystarczyło.

Powodzenia w tworzeniu.
  • #10 2976836
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Czemu nie będzie wiedział? Jest tan opisane że napięcie na kondensatorze C4 jest proporcjonalne do amplitudy sygnału z mikrofonu. Im mniejsza odległość tym większa amplituda więc myśle że powinno sie dać w przybliżeniu określić odległość. Oczywiście po wyskalowaniu.
  • #11 2977122
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    No ok, należy zbudować coś takiego i pomierzyć napięcia np co 5 cm od ściany i zobaczyć jaka będzie charakterystyka. Niestety jak sądze charakterystyka detektora nie jest liniowa ( a może być nawet silnie nieliniowa), co znacznie skomplikuje ten projekt, ale jest to do zrobienia.

Powodzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego czujnika odległości dla początkującego, przeznaczonego do zastosowania w małym robociku, który ma wykrywać przeszkody i je omijać na niewielkim zasięgu. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie czujników ultradźwiękowych, które składają się z nadajnika i odbiornika, podobnych do tych stosowanych w czujnikach cofania samochodowego. Jeden z uczestników poleca zestaw AVT1191 dostępny na stronie cyfroNika, zawierający schemat i płytkę drukowaną, który może posłużyć jako sonar. Jednakże pomiar dokładnej odległości jest trudny, ponieważ sygnały z detektorów (np. diody podczerwieni i fotodetektory) są nieliniowe i wymagają kalibracji charakterystyki napięciowej względem odległości. Proponowany prosty układ z diodą podczerwieni i oscylatorem na bramkach logicznych pozwala jedynie na wykrycie obecności przeszkody w zasięgu do około 0,5 m, bez precyzyjnego pomiaru odległości. Pomiar napięcia na kondensatorze w układzie może być w przybliżeniu proporcjonalny do amplitudy sygnału odbieranego przez mikrofon, co po odpowiednim wyskalowaniu może umożliwić określenie odległości, choć charakterystyka jest nieliniowa i wymaga eksperymentalnego wyznaczenia. Podsumowując, dla początkującego zalecany jest prosty układ na podczerwień lub gotowy zestaw ultradźwiękowy, z uwzględnieniem ograniczeń w precyzji pomiaru odległości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA