logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani czujnik laserowy do pomiaru odległości 0-1m z rozdzielczością 1%

Corcho 16 Cze 2007 23:49 6387 2
REKLAMA
  • #1 3991719
    Corcho
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam

Szukałem w internecie czujników do laserowego pomiaru odległości.
    Potrzebuję mierzyć odległość od 0 do 1m z rozdzielczością co najmniej 1%.
    Znalazłem takie czujniki ale raczej w kosmicznych cenach - a przecież można kupić urządzenie do laserowego pomiaru odległości np. ścian za 100zł
    Może wiecie gdzie taki czujnik, albo jak inaczej mierzyć odległość.
    Muszę mierzyć odległość tłoczka który porusza się w rurce aluminiowej średnicy 2-3 cm.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3991926
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Witam

Każde elektroniczne urządzenie do pomiaru odległości działa na prostej zasadzie:
    Wysyła impuls świetlny (ultradźwiękowy) i sprawdza po jakim czasie impuls wróci (odbije się od przedmiotu). Znając czas w jakim impuls przebywa drogę od urządzenia do obiektu i z powrotem, można obliczyć jaka jest odległość pomiędzy miernikiem, a obiektem.

Tak więc do budowy takiego miernika potrzeba diody laserowej wraz z optyką, fotodetektora oraz jakiś dostatecznie szybki procesor który zmierzy czas i wykona proste działanie matematyczne. Oczywiście zamiast lasera można użyć czujników ultradźwiękowych.

Pozdrawiam
  • #3 3994372
    Corcho
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Fajnie - tylko czy czas odbicia światła da się zmierzyć na odcinku 5 cm ?
    Dać się da pewnie - tylko jakim sprzętem - czy atmega8 wystarczy - może lepiej gotowy czujnik który analogowo lub cyfrowo poda mi "na gotowe" odległość.

Właśnie takiego czujnika szukam.

P.S. czujnik ultradźwiękowy raczej odpada - w rurce fale dźwiękowe będą się odbijały w tę i nazad chyba.
REKLAMA