logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ARDO S1000X - tarcie o tylną obudowę przy ruchu bębna

Verbatim1 31 Sie 2006 13:10 2603 7
REKLAMA
  • #1 2972883
    Verbatim1
    Poziom 11  
    Dzień dobry.
    Pralka ok. 4 lat. Dotychczas wymieniłem pasek napędu. Obecnie podczas ruch roboczego, pod obciążeniem, występuje tarce koła zamachowego o tylną obudowę. Prawdopodobnie siadły amortyzatory, a przynajmniej najbliższy tylnej obudowie. Moje pytanie jest następujące:
    "Czy wymieniać wszystkie trzy (dwa z prawej i jeden z lewej), oraz jak to zrobić aby nie rozbierać całej pralki?"
  • REKLAMA
  • #2 2972918
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Oczywiście że wymienia się cały komplet. W tej pralce zbiornik jest tylko podtrzymywany przez amortyzatory, więc ich awaria może spowodować takie objawy.
  • REKLAMA
  • #3 2976296
    Verbatim1
    Poziom 11  
    Tak też się domyślałem, lecz nadal nie wiem jak mam to wymienić, żeby się nie narobić a robotę zrobić. Mogę podwiesić bęben lecz jak dostać się do amortyzatora po lewej stronie, zlokalizowanego w pionowej płaszczyźnie pralki
  • #4 2977088
    Kristo
    Poziom 17  
    Ocena: 131
    Zanim zainwestujesz dużą kasę w amortyzatory sprawdź u góry zbiornika czy nie wypadł kawałek takiej twardej gąbki który jest swego rodzaju ogranicznikiem ruchów zbiornika. Prawdopodobnie leży gdzieś u dołu pralki. Załóż go na miejsce i problemy powinny zniknąć.
  • REKLAMA
  • #5 2977183
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Czasami nic nie pomaga i trzeba wyklepać tylną osłonę.
  • REKLAMA
  • #6 2981357
    Verbatim1
    Poziom 11  
    Rzeczywiście gąbki brak. Musiałem ją zgubić przy przeprowadzce. Może popróbować ze sprężynami. Są tam sprzyjające ku temu przedsięwzięciu otwory i to zarówno w przykręcanej zewnętrznej obudowie jak i przy bębnie. Tylko jak je dobrać ?
  • #7 2981772
    Kristo
    Poziom 17  
    Ocena: 131
    Najprościej będzie jak założysz gąbkę. Mozna ją zrobić na przykład z miękkiej podeszwy. Nadają sie do tego stare klapki plażowe. Kombinowanie ze sprężynami odradzam.
  • #8 2983881
    Verbatim1
    Poziom 11  
    Zgodnie z radą wstawiłem gąbkę. Pralka pracuje cicho. Chyba jest w porządku. Lecz jak mawia jedno z przysłów "Pożyjemy - zabaczymy".

Podsumowanie tematu

✨ Pralka ARDO S1000X po około 4 latach użytkowania zaczęła wykazywać tarcie koła zamachowego o tylną obudowę podczas pracy pod obciążeniem. Przyczyną najprawdopodobniej są zużyte amortyzatory podtrzymujące zbiornik, które w tej konstrukcji są jedynym elementem stabilizującym. Zaleca się wymianę całego kompletu amortyzatorów (dwa po prawej i jeden po lewej stronie). Jednak przed zakupem nowych części warto sprawdzić, czy nie wypadł ogranicznik ruchów zbiornika w postaci twardej gąbki umieszczonej u góry zbiornika. Brak tej gąbki może powodować opisywane tarcie. Gąbkę można zastąpić miękkim materiałem, np. wyciętym ze starej podeszwy klapek plażowych. Próby stosowania sprężyn zamiast amortyzatorów są odradzane. Po zamontowaniu gąbki pralka pracuje ciszej, choć długoterminowa skuteczność rozwiązania pozostaje do obserwacji. Dostęp do amortyzatorów, zwłaszcza tego po lewej stronie, jest utrudniony, co komplikuje samodzielną wymianę bez rozbierania pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA