logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung MMZJ5 - Dlaczego czytnik CD przestaje odczytywać płyty?

Yamana 31 Sie 2006 16:43 1617 4
REKLAMA
  • #1 2973591
    Yamana
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam pytanie dla ludzi znajacych sie na napedach CD!!!
    Rok temu zakupiłem w/w miniwieże.W maju przestała odczytywać płyty CD / no CD/. Oddałem na gwarancju tą miniwieże i po odbiorze dowiedziałem sie a własciwie przeczytałem z karty gwarancyjnej że naprawa polegała na odblokowaniu mechanizmu.Teraz trzy miesiące po naprawie to samo mam czyli napis / no CD /
    Skoro serwis napisał odblokowanie to postanowiłem zajrzec.
    Obejrzałem laser chodzi góra dół, przesuwa sie /ze stanu spoczynku do stanu pracy jedyne co mnie dziwi to to ze jak jest w stanie pracy to ma takie dwa krótkie ruchy /1-2mm/ po prowadnicach.
    Napęd CD /obrotowy/ chodzi lekko bez zadnych problemów.
    I teraz pytania; Jakie to mogą być blokowania mechanizmów?
    Co może być przyczyną blokowania sie?
    Co robić gdy powstanie takowe blokowanie mechanizmu?

Informuję zainteresowanych tym tematem że jestem człowiekiem który posiada wiedzę elektoniczną, ale z lat 70-80 /zawodowo/. Na obecnym sprzęcie typu chociazby czytniki CD czy technika cyfrowa to nie powiem że jestem zielony, wiedza moja jest podstawowa i w dużej mierze teoretyczna.

Prosiłbym zainteresowanych o pomoc-tylko proszę o konkrety a nie o rozwazaniu "ile diabłow usiądzie na łebku od szpilki"
    Może zna ktoś linki do stron gdzie można poszerzyć wiedzę na temat czytników CD / najlepiej w jezyku polski lub rosyjski?
    Z góry dziekuje za pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 2973620
    robert klimowski
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    co innego się pisze w gwarancjach a co innego się robi,pewnie był przeczyszczony lub wyregulowany
  • REKLAMA
  • #3 2974617
    Yamana
    Poziom 11  
    Dzięki za info, ale niby przez trzy miesiące sie rozregulował albo zabrudził, zwłaszcza że przez dwa miesiące nir chodził bo byłem na urlopie.Chyba to nie to,ale dzieki za zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • #4 2982191
    michalk2
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    robert klimowski napisał:
    co innego się pisze w gwarancjach a co innego się robi,pewnie był przeczyszczony lub wyregulowany

Nie jest to jakaś zasada, ale czasem tak jest.

Kolego Yamana. W tej serii miniweż powodem takiego zachowania się jest najczęściej problem z tasiemką łączącą elektronikę z czytnikiem.
    Czasem się to objawia w ten sposób, ze raz czyta płyty innym razem nie. Albo przestaje całkiem czytać (w zależności która ścieżka jest przerwana).

Proponuję sprawdzić omomierzem takiemkę i zwrócić szczególną uwagę na jej zagięcia. A nawet jak na omomierzu będzie dobrza (możesz mieć pecha i tasma się ułoży w pozycji, ze wszystkie ścieżki będą przewodzić) dla pewności podstaw sprawną tasiemkę i srawdź czy to ta tasiemka, czy czytnik albo jeszcze coś innego.

Będzie nam miło, jak podzielisz się wynikami.
  • #5 3257011
    Yamana
    Poziom 11  
    Jak mnie proszono dzielę sie wynikami!!
    Po pierwsze wieżyczka znowu poszła do serwisu.
    Po drugie tym razem faktycznie jak to napisał michalk2 była to tasiemka.
    Po trzecie ostateczne podsumowanie, chyba właśnie tasiemka była powodem uskodzenia, obecnie męczę ją wszystkimi płytami włącznie z MP3 i chodzi chodzi.
    Prawdopodobnie jak właśnie napisał kolega Michalk2 tasiemka była uszkodzona ,sewis za pierwszym razem wziął ja na stół nazwijmy stuknał puknał zagadała to napisał ze mechanizm sie zawiesił.
    Z chwilą kiedy zobaczyłem tasiemkę przyklejoną do karty usługi w serwisie to stwierdziłem że chyba faktycznie to było przyczyną.
    Raz mi chodziła, raz przestała , to znowu chodziła aż zamilkła.
    Nie chwaląc dnia przed zachodem słońca powiem tak gwarancję mam do lutego wiec jeżeli nie padnie do tego czasu znaczy ze to było to.
    Ja wszystkim dziekuję za zainteresowanie i temat zamykam.
    Yamana Szczecin
REKLAMA