logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung MM-ZJ5: Odtwarzacz CD-MP3 nie czyta płyt, czy to laser?

krkor 19 Lut 2007 09:29 4203 4
REKLAMA
  • #1 3589502
    krkor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forowiczów.
    Mam problem z mini wieżą Samsung MM-ZJ5, a mianowicie z odtwarzaczem CD-MP3.
    Od pewnego czasu wieża ma problem z czytaniem płyt, po włożeniu CD napęd mieli mieli i wyskakuje NO DISK, albo jak ma lepszy dzień to znajdzie płytę, zagra parę kawałków z początku (co nie jest regułą, czasami zagra całą płytę) i zaczyna znowu mielic i znów NO DISK.

teraz wnioski:
    - powtarza się to na wszystkich płytach (tłoczone, palone etc...) więc to nie wina płyt
    - słyszałem że odtwarzacze CD nie lubią wilgoci, więc przeniosłem w okolice grzejnika , ale też bez rezultatu
    - czyszczenie optyki również nie przyniosło efektu

Podejrzewam i tak, że to wina lasera (na innym forum założyłem temat z prośbą o schemat, chyba że tu ktoś będzie miał, chodzi głównie o typ optyki), myślę że już jest słaby (wieża grała 1,5 roku tylko lub aż :( )
    W związku z tym proszę o opinie i porady czy faktycznie to laser, czy może coś przeoczyłem i warto jeszcze coś zrobic zanim zacznę używac lutownicy i na co warto jeszcze zwrócic uwagę.

Z góry dziękuje za wszelką konstruktywną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3589510
    KRISSERV
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam
    Wymien tasme polaczeniowa laser <> plytka a pozniej laser
    Pozdrawiam

Dodano po 46 [sekundy]:

Witam
    Wymien tasme polaczeniowa laser <> plytka a pozniej laser
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3635732
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    a na poczatek wyczysc soczewki i dotego potraktuj sprężonym powietrzem
  • REKLAMA
  • #4 3644753
    krkor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Rozkręciłem wszystko, czyściłem , przedmuchiwałem, poprawiałem połączenia. nic nie pomogło :( czyli walnięty laser, bo żadnych innych uszkodzeń na płytce nie widziałem.

a teraz pytanie: oznaczenie na głowicy lasera to SOH-AAF

czy ktoś wie gdzie to można dostac? i czy są jakieś odpowiedniki bo googlowałem i nie znalazłem tego,nawet żadnego datasheetu,jakby wogóle nie istniał. bedzie pasował na przykład SOH-AAU albo SOH-AAH, lub jakikolwiek inny z serii SOH-AAx ??
  • #5 4159225
    zmigrodek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam
    Mam ten sam problem, CD nie czyta albo jak "zawieje" to czasem czyta płyty. Niezależnie czy to orginały czy nagrywane na różnych nośnikach.
    Wymieniłem laser na SOH-AAU (odpowiednik SOH-AAF) i ....no właśnie jest dokładnie to samo co przed wymianą. Napięcia pomierzone są dobre, na oscyloskopie nie widzę tętnień, tasiemki połączeniowe laser-płyta-płyta gł.sprawdzone ,przeczyszczone, poprawione, nie mam pojęcia co mógłbym jeszcze zrobić żeby ożywić ten sprzęt. Jeżeli ktoś cokolwiek wie w temacie to proszę o podpowiedzi.
    Dziękuję
    Pozdrawiam.

> Dodano 27 sierpnia
    Dla zainteresowanych : wina tkwi po stronie nowego laserka niestety ale za 20zł nie dostanie się nic porządnego (chińszczyzna) odradzam zakup tego lasera, chyba że jakiś oryginał Made in Japan
REKLAMA