Witam. Mam taką miniwieżę Samsung MM ZJ6. Niestety pewnego dnia przy próbie użycia CD napęd długo nie odpowiadał a w końcu zaczęły dochodzić ze środka jakieś trzaski mechanizmu. Wymontowałem napęd, podłączyłem go tak abym mógł obserwować jego pracę. Okazało się że przy próbie uruchomienia bez płyty laser świeci i ogniskuje góra dół próbując złapać ścieżkę. Porusza się też w pewnym ograniczonym zakresie po szynie. Kiedy na wyłączonym urządzeniu odciągnę go na koniec szyny (na brzeg płyty) laser wraca na swoje położenie i dalej próbuje szukać ścieżki. Trzaski pochodzą chyba z mechanizmu odpowiedzialnego za poruszanie całym zespołem lasera równolegle do płyty. Kiedy go docisnę trzaski znikają ale odtwarzacz nadal nie działa. Przy włożonej płycie parokrotnie próbuje znaleźć ścieżkę aż wywala NO DISC. Ciekawe że bez problemu rozpoznaje kiedy naprawdę nie ma płyty. Wtedy już po paru chwilach wywala NO DISC.
Próbowałem posprawdzać czy nie są uszkodzone taśmy łączące sam wózek lasera z zespołem, ale nie wiem jak to zdemontować poodkręcałem wszystkie śrubki i kołki mocujące ale to jest jakoś zespolone ze sobą i nie wiem jak to rozebrać. Ciekawe że wieża działała dokładnie tyle co gwarancja i miesiąc. Może ktoś wie co mam jeszcze posprawdzać, albo jak to rozłożyć jeszcze bardziej tak żeby niczego nie rozwalić. Zastanawiam się nad oddaniem tego do serwisu ale nie wiem czy to jest opłacalne. Pozdrawiam.
Próbowałem posprawdzać czy nie są uszkodzone taśmy łączące sam wózek lasera z zespołem, ale nie wiem jak to zdemontować poodkręcałem wszystkie śrubki i kołki mocujące ale to jest jakoś zespolone ze sobą i nie wiem jak to rozebrać. Ciekawe że wieża działała dokładnie tyle co gwarancja i miesiąc. Może ktoś wie co mam jeszcze posprawdzać, albo jak to rozłożyć jeszcze bardziej tak żeby niczego nie rozwalić. Zastanawiam się nad oddaniem tego do serwisu ale nie wiem czy to jest opłacalne. Pozdrawiam.