logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strojenie bass-reflex w WinISD dla głośnika Tonsil – jak ustalić tuning freq?

lElektryk 31 Sie 2006 18:31 1187 9
REKLAMA
  • #1 2973920
    lElektryk
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    Witam!
    Zabrałem się za wyliczanie budy do głośniczka tonsila w winisd i chyba wszystko dobrze zrobiłem (albo tak mi się wydaje) ale nie wiem do czego jest wartość tuning freq (tj chyba strojenie bass - reflx) Co mam z tą wartością zrobić? Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 2974190
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam, tak jak piszesz, jest to czestotliwosc strojenia, ustalasz ja na zasadzie kompromisu, pomiedzy charakterystyka, wielkoscia obudowy, (impulsem i wytrzymaloscia mocowa) ew. Wielkoscia i długoscia BR (tak aby sie zmiescil w obudowie ;)

Porownujac wykresy ustalasz optymalna dla Ciebie wartosc.

Podaj jaki to glosnik a koledzy z forum napewno beda mogli Ci pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2974300
    lElektryk
    Poziom 18  
    Głośnikiem jest GDN 20/30/4 (po wymianie zawieszenia na gumowe :D). To strojenie wyszo mi 28,5 Hz Co mam z tą wartością zrobić?

Dodano po 11 [minuty]:

Potrzebne mi jest to strojenie jak mam już wyliczone Bass-Reflex'y i pojemność obudowy.
  • #5 2974427
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Jesli chcesz wlasnie takie strojenie to budujesz taka obudowe z takim tunelem BR. I... I juz masz takie strojenie.

Jaka pojemnosc tej obudowy? i jaki przekroj tunelu?

Mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze zmieniajac zawieszenie z piankowego na gumowe zmieniles tez parametry glosnika? Ten glosnik zdaje sie pozatym bardziej pasowac do zamknietej.

Pozdrawiam

........................................................................................................

Hmm... Ma ktos wiarygodne parametry tego glosnika? W WinIsd Pro mam kilka wpisow o tej nazwie (maly bajzel :/ ) i w zasadzie przy niektorych wpisach pasuje tez spokojnie do BR.
  • REKLAMA
  • #6 2974461
    lElektryk
    Poziom 18  
    Obudowa 20l
    br ptrzekrój: 3cm dł 10,62

W WinISD te EBP wyniosło 62,4 więc myślałem że będzie lepsza obudowa BR - ja mam pierwszy raz do czynienia z tym programem i wogóle ze składaniem głośników wię jestem w tym zielony.
    Jaka by była wasza propozycja w czym to zamknąć?

Dodano po 26 [minuty]:

Tak przy okazji mogę zamiast robić zwrotnice dać kondensator 2,2uF na wysokotonowe? Czy muszę je tłumić? O ile?
  • #7 2975174
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2979178
    lElektryk
    Poziom 18  
    Nie wymieniałem membrany. Wymieniłem samo zawieszenie na gumowe
  • #9 2979595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2982366
    lElektryk
    Poziom 18  
    Jaką zwrotnicę zrobić do zestawu GDN 20/30/4 + GDWK 7/50?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustalenia częstotliwości strojenia (tuning freq) obudowy bass-reflex dla głośnika Tonsil GDN 20/30/4 w programie WinISD. Strojenie bass-reflex to częstotliwość rezonansowa obudowy, którą dobiera się jako kompromis między charakterystyką akustyczną, wielkością obudowy oraz wymiarami i przekrojem tunelu bass-reflex. Wartość strojenia 28,5 Hz uzyskana w WinISD wskazuje, że należy zbudować obudowę o odpowiedniej pojemności (w tym przypadku 20 l) i tunelu BR (przekrój 3 cm, długość 10,62 cm), aby uzyskać pożądane strojenie. Zmiana zawieszenia głośnika z piankowego na gumowe wpływa na parametry głośnika, co wymaga ponownego pomiaru parametrów Thiele-Small przed projektowaniem obudowy. Wartość EBP (62,4) sugeruje, że głośnik może być stosowany zarówno w obudowie zamkniętej, jak i bass-reflex, jednak po modyfikacji zawieszenia zaleca się ostrożność. Dodatkowo poruszono temat zwrotnicy dla zestawu GDN 20/30/4 z wysokotonowym GDWK 7/50 oraz pytanie o zastosowanie kondensatora 2,2 µF bez tłumienia. Linki do wątków na elektroda.pl zawierają dodatkowe informacje o strojeniach i konstrukcji obudów bass-reflex.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA