logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować obudowę bass reflex do Tonsil GDN 30/80? Wymiary i wygłuszenie

Bartas14pn 08 Kwi 2006 11:41 1263 8
REKLAMA
  • #1 2505634
    Bartas14pn
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam ma pytanie!!!
    mam gdn 30/80 i chce do niego zrobic "paczke" wiem ze istnieją programy do obliczania i gotowe obudowy ale ja chciałbym "spapugowac" czyjś projekt.
    Mam zamiar zbudowac obudowe b.r.
    Prosze o informacje o gotowych rozmiarach scianek / informacji o bass reflexie / o wygłuszeniu itd.

Dziekuje z góry i pozdrawiam Bartas 14
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2505684
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Który dokładnie GDN 30/80/2 czy 30/80/4?

ja bym dał około 65 litrów (moze byc ciut więcej) strojone na 35 Hz - opoźnienie ponizej 10msek

BR sobie przelicz. Sam przeliczysz bedziesz mial pewność.

Rozwiąż równanie
    65 000 cm3 = X * Y * Z
    teraz musisz sobie podstawić jakieś dane
    gdzie x,y,z to wymiary wewnętrzne w centymetrach

BR daj 10 cm dlugości 21cm

lub 2x 7 cm długości tej samej.

Lub na dole prostokątny tunel (taka jakby wkładka pozioma. Powiedzmy 35 cm szerokości 3 cm wysokości glębokości 35 cm.

I mozna zasugerowac wymiary: 41cm wysokości + około 5 cm na wysokość tego bas refleksu z dechą (46cm) + 35 szerokośc a glębokości 45 cm Grubość ścianek jakieś 1,8cm. Mile widziane umocnienia.

BR oczywiście z przodu jaki by nie był.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 2505714
    Bartas14pn
    Poziom 15  
    Wielki dzieki ale jeszce jedno czym ty bys to wyciszył????
    sorki za takie pytania ale mam 13 lat i choc troche sie znam to bym wolał jakąs podpowiedz.

Dzieki z góry pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2505850
    Tremolo
    Poziom 43  
    jak jest dość duży BR (chodziło Ci na pewno o wygłuszenie) Więc możesz dać troszeczkę (cieńką warstwe na tył i trochę na górę. Jakiejś gabeczki czy czegoś podobnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 2506215
    Bartas14pn
    Poziom 15  
    okey dzieki ale jesli ma ktos juz taki subik to niech moze jakies fotki da i dokładniejsze wymiary ( chodzi rysunek) a moze jakas inna obudowa???albo podrzuccie jakis link z takim subem bo tylko 1 znalazłem
  • Pomocny post
    #6 2508042
    Tremolo
    Poziom 43  
    nie ma czegos takiego jak dokładniejsze wymiary musisz je sam zaprojektowac i z nimi pujść do stolarza albo do Castoramy.

Tylko nie mów ze do desek nie potrafisz zaprojektowac wymiarów: 13 lat wtedy najbardziej się rozwija wyobraźnia przestrzenna.

Założenia sa proste przednie wymiary nie mogą być mniejsze niż śrdnica wewnętrzna glosnika (monterska) + jakies kilkanascie milimetrów luzów na bokach.

Tylna projektujesz taką samą jak przednią.
    Boczne ścianki tej samej wysokości a głębokośc to glębokośc wewnętrzna + 2x grubośc płyty jaką dostaniesz.

Górna półka jest wymiarów głębokość bocznej x wysokość przedniej + 2x grubosć desek. Wewnętrzne mają dać około 65-70 litrów. Proste.

W skrocie prosta obudowa g=grubośc płyt
    objetość netto Vb = a*b*c (szerokość glębokość wysokość w cm)
    objetość zewnętrzna = (a+2g) * (b+2*g) * (c +2*g)

potrzebujesz płyty
    dwie sztuki: a x c ; przód
    dwie sztuki: (b+2g) x c ;
    dwie sztuki: (a+2g) x (b+2g)

To sa obudowy standardowe Altusopodobne = duze pudło stosunkowo nisko strojone.po za tym nie powiedzialeś który dokładnie model 30/80 to jest? czy tam jest dodatkowa cyferka?

I proste rozwiązanie

Vb=abc=65000

Obliczenia dla grubości g=1,8cm
    Przód:

a*c = 35*45 (żeby szło wstawić BR)

czyli Vb=abc
    b= abc / ac = 65000/ (35*45) = 41

czyli
    dwie sztuki: a x c ; 35x45
    dwie sztuki: (b+2g) x c ; 44,6 x 45
    dwie sztuki: (a+2g) x (b+2g) ; 38,6 x 44,6

po za tym nie wiem po co Ci dokładne wymiary jak teoria TL dotycząca głośników jest przybliżeniem; 5% blędu w wymiarach nie zmienia wlasciwie dźwieku. Szczególnie z tak wielkiej paczki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2510256
    Bartas14pn
    Poziom 15  
    Ej no czy ja mówie ze se nie umiem zaprojektowac wymiarów???
    Pisałem tylko jak by ktos juz miał na takim głosniku to niech podrzuci a wogule to juz dzieki bo plytki juz se tne (sam bo to ma byc niskobudzetowa konstrukcja) Pozatym tobie podziekowalem Tremolo i kierowalem prosbe do osób ktore juz cos takiego mają.

Pozdro i dzieki za pomoc
  • #8 2549129
    Bartas14pn
    Poziom 15  
    Witam mam jesszcze jedno pytanie czy moge podłaczyc tego suba do wzmaka tylko ze zwrotnicą np od stx? Czy musi byc filtr dolnoprzepustowy? Bo np mój kumpel gra na magnatach tylko przez zwrotke i jest okey co o tym myslicie?
  • Pomocny post
    #9 2549750
    Tremolo
    Poziom 43  
    Przyda się jak najbardziej zwrotnica najlepiej aktywna. Wpinana przed wzmacniacz. Albo najlepiej wzmacniacz subwooferowy.

I po co tyle ozdobników w tym poscie czytałeś regulamin. Ilośicą znaków zapytania nie dostaniesz szybszej odpowiedzi na swoje pytanie.

Bez filtra nędizesz miał wyższośc rezonansów 500Hz (95dB) i 2kHz ok (96dB) względem takiego uśrednionego pasma subbasowego około 88dB w zakresie 50Hz do 100Hz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy obudowy bass reflex dla głośnika Tonsil GDN 30/80. Zalecana objętość wewnętrzna obudowy to około 65 litrów, strojona na częstotliwość około 35 Hz, z opóźnieniem poniżej 10 ms. Proponowane wymiary wewnętrzne to około 41 cm wysokości (plus około 5 cm na bas refleks), 35 cm szerokości i 45 cm głębokości, przy grubości ścianek około 1,8 cm. Tunel bass reflex może mieć długość około 10 cm i przekrój 21 cm lub alternatywnie dwa tunele po 7 cm długości. Wygłuszenie powinno obejmować cienką warstwę materiału tłumiącego (np. gąbki) na tylnej i górnej ściance obudowy. Projektowanie wymiarów powinno uwzględniać średnicę montażową głośnika plus luz montażowy, a także grubość płyt użytych do konstrukcji. Obudowa powinna mieć prostą konstrukcję, zapewniającą objętość netto około 65-70 litrów. W kwestii podłączenia subwoofera zaleca się stosowanie zwrotnicy, najlepiej aktywnej, podłączanej przed wzmacniaczem lub użycie wzmacniacza subwooferowego, aby uniknąć niepożądanych rezonansów w zakresie 500 Hz i 2 kHz. Zwrotnica dolnoprzepustowa jest wskazana dla poprawy jakości dźwięku subwoofera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA