logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny do pokoju 15m2 z subwooferem Boschmann V-1250SNI?

JuniorBASS 31 Sie 2006 19:22 1383 6
REKLAMA
  • #1 2974106
    JuniorBASS
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.Mam dośc trudny problem . Chce nagłośnić pokój .Ma on około 15m2 . Kolumny kturych użyje powinny mieć czyste brzmienie w pokoju , być naprawde głośne wrazie imprezy . Mam subwoofer 2xboschmann 30cm . V-1250SNI

http://www.allegro.pl/item123851041_interaudio_max_bas_boschmann_700w_30cm_v_1250sni.html

Jest on wystarczający . Chc go napędzić końcówką mocy sharp 7700.(Może ma ktoś na sprzezaż to prosze o kontakt.) Mam też 2 altusy 75 stan idealny i 2 kolumny 2drożne 30w rms . chce te kolumny sprzedać i zrobić coś porządnego . Mam wzmaka PIONEER A-301 . Użył bym go do nowych kolumn . bedzie dobry??Czy moglibyście mi pomóc w doborze głośników i wymiarów obudów??Może jakieś projekty..?? . Błagam o pomoc . czekam na odp . Z góry dziękuje.(muza leci przeważnie z komputera.)https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic556968.html#2874998
    Załączniki:
    • Obraz 001.jpg (762.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2975289
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    No to ja nie widze niczego innego jak inne Altusy lub zeusy wyżej możesz chciec już tylko estradówek zlub jakichś PA. Glosnik powiedzmy 30cm na sztywnym zawieszeniu + tuba GDWT z tonsila. koniecznie 8Om, zwrotnica to niestety wymaga pomiarów, a wysokotonówka stłumienia na odpowiednią skuteczność.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 2975776
    JuniorBASS
    Poziom 10  
    No ok . chodziło mi o cośw tym stylu . http://www.audiomania.info/infopage.php?id=3&PHPSESSID=1de0964b96e533b85225bfae4936de66
    Tylko że coć tanszego bo to mu wyszło 800zł.
    mam już suba 2x30cm więc chciałem jeszcze 2 kolumny do systemu 2,1 . Co Wy na to??Bedzie z tego dobry dźwięk??Chce żeby była muza realistyczna(lepsza niż z altusów) i bardzo głośna jak dam wzmaka na fuul.

A co myślicie o tym wzmaku??PIONEER A-301

To może mi ktoś wysłać jakies projekty takich SPRAWDZONYCH kolumn??coś takiego jak ten link . pozdrawam . i czekam na odp
  • REKLAMA
  • #4 2975873
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Jak chcesz robić małe imprezy to może pomysl nad zestaem sound wave fajny zestaw zrobił popatrz na jego.
  • REKLAMA
  • #5 2976127
    JuniorBASS
    Poziom 10  
    tzn??jaki to zestaw bo nie czaje
  • #6 2976332
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kup jakieś Eltaxy z allegro o skuteczności około 90dB

Zestaw z audiomanii ma jeden błąd głośniki sa za daleko od siebie. Ja bym dał bliżej sredniotonowy przy basowym a wysokotonowy bliżej średniotonowego.

lepiej zrób coś imprezowego powiedzmy 2x GDN 30/200 AE + 2xGDWT z Tonsila i masz dużą skuteczność i moc. Inna sprawa to allegro kupisz tam fronty z kin domowych czasami zaskakująco tanio możesz kupić 4 sztuki wystawić po rogach i będzie grało.

Inny zestaw to powiedzmy zestaw estradowy 2x15" lub 2x12", ale tego zabawkowego Boschmanna wtedy trzeba by wymienić tez na subwoofer estradowy... tak z 18" bo by sobie skutecznością nie poradził.

Inny zestaw to ZEUSY tonsila lub cos podobnego. Ale one tez zajadą tego Boshmanna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2976467
    JuniorBASS
    Poziom 10  
    no ok.Wszystko ładnie , pięknie .Ale nie zapominajmy o budżecie . Tego suba nie chce zmieniać.narazie mi pasi .Chce tylko jeszcze jakieś 2 kolumny . Myśle że max głośnik basowy w nich to 10'' lub 12'' . Ma być w nich czysty ładny bass ,bo duży bass to mam ze suba.

Dodano po 2 [minuty]:

AHA i jeszcze jedno . nie zapominajcie że nie mam jakiegoś giga wzmaka tylko tego pioneera .

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy doboru kolumn głośnikowych do pokoju o powierzchni około 15m2 z wykorzystaniem subwoofera Boschmann V-1250SNI (2x30 cm). Użytkownik dysponuje wzmacniaczem Pioneer A-301 oraz końcówką mocy Sharp 7700, planuje system 2.1 z czystym, głośnym dźwiękiem na imprezy. Propozycje obejmują użycie kolumn o głośnikach basowych 10" lub 12" z wysoką skutecznością (około 90 dB), np. głośniki GDN 30/200 AE i wysokotonowe GDWT z Tonsila, lub zestawy estradowe (np. 2x15" lub 2x12"), jednak z zachowaniem obecnego subwoofera. Zalecane jest stosowanie głośników o impedancji 8 Ω, solidnych obudów z tubą bass-reflex (np. GDWT Tonsila), oraz odpowiednio zaprojektowanych zwrotnic dostosowanych do pomiarów akustycznych. Wskazano, że zestawy estradowe lub kolumny typu Zeus z Tonsila mogą przewyższyć możliwości subwoofera Boschmann, dlatego pozostaje on bez zmian. Zwrócono uwagę na konieczność kompromisu między budżetem a jakością dźwięku oraz na ograniczenia wzmacniacza Pioneer A-301. Sugerowano także rozważenie kolumn Eltax o wysokiej skuteczności lub frontów z zestawów kina domowego jako alternatywę budżetową. Wskazano, że rozmieszczenie głośników wysokotonowych i średniotonowych ma wpływ na jakość dźwięku. Użytkownik oczekuje sprawdzonych projektów obudów i konstrukcji kolumn do samodzielnej realizacji.
REKLAMA