logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd DVD na niektórych płytach hałasuje i nie chce odczytać

Cosmo 31 Sie 2006 20:02 3655 6
REKLAMA
  • #1 2974264
    Cosmo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    mam półroczną nagrywarkę dvd-rw (lite-on) ktorej urzywam jako główny (jedyny) napęd. przed kilkoma chwilami kupiłem oryginalną gierkę (dvd) i w momencie wlozenia do napędu słychac ze jest rozpędzana i nagle zaczyna napęd dziwnie szczyrkać. oczywiscie gra nie chce sie odpalić a takze nie da sie obejrzec co i czy wogole cos na niej jest. inne płyty dvd czy cd normalnie odczytuje. mam problem z płytą czy napędem? (niestety nie mam dzis znajomych w okolicy z dvd :/ ) proszę o pomoc bo mnie **** trafia :(
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    - nie stosuj wielokrotnie ( ?, ! )
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    Popraw post i temat!
    Dziękujemy!
    (TONI_2003)

Do chwili gdy posty nie zostaną poprawione post zamykam !
    Ponownie można go otworzyć gdy je poprawisz .
    Proszę go samemu otworzyć do edycji poprawy postu !
    Nieprawidłowy temat :
    ... zerknij tutaj:
  • REKLAMA
  • #2 2974452
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    z napedem , choc plyta moze tez byc nie najlepszej jakosci ale pewnie na jakims lepszym napedzie pojdzie bez problemu
  • REKLAMA
  • #3 2974455
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Problem z płytą.Wymień.
  • #4 2974529
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam!
    Odstaw tę płytę i nie zawracaj sobie nią głowy jest zwichrowana i jeśli wpadnie na większe obroty może się połamać i uszkodzić Ci napęd i dopiero wtedy będziesz miał problemy!

Poza tym popraw post i temat !
  • REKLAMA
  • #5 2976202
    Cosmo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    więc byłem dziś z grą w sklepie gdzie po włożeniu jej do ich komputera bez problemu wszystko działało. zainstalowalismy ja nawet całą i do samego konca bez najmniejszego problemu. wygląda na to ze to jednak napęd - ale co z nim nie tak skoro inne płyty czyta? wczoraj dodatkowo przeczyscilem w nim laser co jednak nic nie zmienilo :(

(ps.nie bardzo rozumiem co zmienic w temacie?)
  • REKLAMA
  • #6 2976748
    Daracy
    Poziom 11  
    Zbadaj tą płytę programem Kprobe (darmowy) przeznaczonym do testowania płyt CD/DVD w nagrywarkach liteon. Sprawdź jaką masz średnią ilość błędów PI/PIF na tej płycie. Jeżeli średni wynik PI>280 lub/i PIF>32 to może to świadczyć o tym że jest jakiś problem z płytą. Jeżeli jest to dwuwarstwowa płyta DVD to koniecznie trzeba sprawdzić czy problem występuje na jednej lub drugiej warstwie czy na obu. Spotkałem się z tłoczonymi płytami DVD o naprawdę słabej jakości , więc taki przypadek też jest możliwy. Warto porównać wynik z innymi płytami DVD , tłoczonymi oraz nagrywanymi. Jeżeli w każdym przypadku wyniki będą słabe świadczy to o usterce napędu. Dla orientacji powiem , że u mnie średnia PI zazwyczaj nie przekracza 10 a średnia PIF nie przekracza 0,02. Moim zdaniem zrobiłeś duży błąd, zaczynając likwidację problemu od czyszczenia lasera, to może spowodować więcej szkody niż pożytku.
  • #7 2977042
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jak napę czyta wszystkie inne płyty tylko tej jednej nie czyta to z czym problem ? Chyba jednak z płytą.To "szczyrkanie" jak piszesz to ocieranie płyty o tackę.Płyta może być odczytana w innym napędzie a u ciebie nie.Musiał byś rozebrać napęd i na "talerzyk" na którym leży płyta położyć,przyklejić podkładkę z papieru.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada półroczną nagrywarkę DVD-RW marki Lite-On, która odczytuje większość płyt DVD i CD bez problemu, jednak przy oryginalnej płycie z grą pojawia się hałas i charakterystyczne "szczyrkanie", a płyta nie jest odczytywana. Test w sklepie potwierdził, że płyta jest sprawna, co wskazuje na problem z napędem. Zalecane jest sprawdzenie jakości płyty programem Kprobe, który mierzy błędy PI/PIF; wysokie wartości mogą wskazywać na uszkodzenie płyty, natomiast niskie – na usterkę napędu. W przypadku problemów z jedną płytą, a poprawnym odczytem innych, prawdopodobieństwo uszkodzenia napędu jest mniejsze, lecz nie wykluczone. Czyszczenie lasera nie przyniosło poprawy i może być ryzykowne. Możliwe jest mechaniczne ocieranie płyty o tackę, co powoduje hałas. Wskazane jest unikanie dalszego używania problematycznej płyty, aby nie uszkodzić napędu. Dodatkowo, można rozważyć mechaniczne zabezpieczenie tacki, np. podkładką, aby wyeliminować ocieranie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA