W warunkach domowych z pękniętą płytą nie poradzi sobie żaden program. Co więcej - bardzo niebezpieczne jest w ogóle jej wkładanie w jakikolwiek napęd DVD. Przy dużych obrotach może się ona po prostu rozlecieć uszkadzając przy tym czytnik.
Zależy jak bardzo płyta jest pęknięta.
Ja na swoim LG odczytałem płyte DVD w której był pęknięty plastik ale ścieżka była cała.
Zrobiłem obraz tej płyty chyba Alkoholem120% z włączoną opcją
Jesli bedziesz juz probowal to robic w domowych warunkach to skorzystaj z programu do zwalniania pracy napedu. Jak zmienisz ja na x2 lub x4 to jest szansa ze plyta nie rozpadnie sie w napedzie.
Jednym z programow jakie uzywalem jest CD Bremse (niemiecki z ang interfejsem):
http://www.cd-bremse.de/cdbremse.htm Nero tez mialo w swoim pakiecie podobny program.
Ja bym zaczął od wolnego napędu, miałem kiedyś panasonica 4x który czytał wszystko włącznie z płyta przejechaną po podłodze dla testu. Nie mam go już i trochę żałuję ale znajomek (jego poprzedni właściciel) dał mi za niego nówkę LG32 i 4 ro paka. Ale na niego nie było "pirata" którego by nie ugryzł.
Natomiast w przyadku pęknięcia raczej nie wróże dobrze. Dobry napęd tę płytę rozniesie. Pamiętam ze znajoma miała jakąś gierkę z Auchana dla dzieci która się w napędzie 40x rozpadała, 2 razy go jej czyściłem z pozostałości (w Auchanie wymieniali) aż za 3 cim razem go zabiło, jak mawiali w 4 rech pancernych odłamkowym ładuj.
Przy pęknięciu płyty od środka , nalezy uważać na to , aby nagrywarka nie miała zbyt mocnego docisku płyty w napędzie - np. LiteOn - ma mocne zaciskanie płyt . Inaczej płyta zostanie rozerwana na czynniki pierwsze w napędzie .
Dużo zależy też od jakości samej płyty. Jak parę lat temu ponosiłem trochę płytę w pudełku slim w tylnej kieszeni od spodni. Mimo braku jakichkolwiek pęknięć jej struktura była naruszona na tyle, że rozpadła mi się w starym LG x32.
✨ W dyskusji poruszono problem odczytu pękniętej płyty DVD, która nie jest rozpoznawana przez system. Użytkownicy ostrzegają, że w warunkach domowych żaden program nie poradzi sobie z taką płytą, a jej wkładanie do napędu może być niebezpieczne, ponieważ może się rozpaść i uszkodzić czytnik. Zasugerowano, że w przypadku niewielkich pęknięć, jak np. pęknięcie w plastikowej części, można spróbować użyć programów takich jak Alcohol 120% z opcją ignorowania błędów odczytu. Wskazano również na konieczność ostrożności przy używaniu napędów, które mają mocne dociski, jak LiteOn, oraz na zalety wolniejszych napędów, takich jak Panasonic. W przypadku ważnych danych zaleca się skorzystanie z usług laboratorium odzyskiwania danych. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.