logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ograniczyć użycie radia internetowego bez dostępu do routera?

slawek55 01 Wrz 2006 07:28 8175 6
REKLAMA
  • #1 2975545
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    CZeśc.
    JEstem w sieci komputerowej lokalnej. Jeden z komputerów ciągle używa radia internetowego. Powoduje to straszne zapychanie łącza.
    Czy istnieje jakiś sposób na ograniczenie tego bub zablokowanie.
    Nie mam dostępu do rutera ani do komputera który jest bramą wyjściową.
    Mogę tylko albo poprzez blokadę portu albo jakimś programem na komputerze który używa radia internetowego. Prolem w tym że nie wiem jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 2976285
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Możesz zablokować w takim przypadku tylko na komputerze na którym słucha radia, ale ktoś kto go używa będzie mógł bez problemu to odblokować.

Tak na marginesie - to od kiedy radio jest takim zamulaczem ?
  • REKLAMA
  • #3 2976362
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Chyba ze ten gość "używa radia" w sensie że nadaje i ma na swojej maszynie postawiony serwer shoutcast, to w takim przypadku podam dla przykładu nadając w bitrate 96kb/s, wymagany transfer do obioru na jednego słuchacza to 12KB/s i jeżeli użytkowników połączy się 10, wtedy transfer będzie wynosił 120KB/s itd... więc szansa, że zapycha łącze jest jak najbardziej realna.
  • REKLAMA
  • #4 2976494
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Bez ironii proszę.

A możesz mi powiedzieć, jak to zablokować na komputerze, który odsłuchuje radia.

Poza tym na moim HUBie (bardzo stara rzecz) przepustowość jest bardzo, bardzo słaba, więc się odczuwa używanie radia. OK.
  • #5 2976561
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Jedynym wyjściem to jest zamówienie dla siebie i swoich użytkowników wiekszego łącza albo postawienie serwera z podziałem łacza.
    Bo blokowanie nic Ci nie da jak i tak jest male łącze a tylko zniechęci użytkowników do uzywania internetu od Ciebie jak połowarzeczy będzie zablokowana.
    P2P bardziej "zapycha" łącze niż jakieś tam radio
  • REKLAMA
  • #6 2976942
    kostek6
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Proponuje wyczuć port jakiego używa to radio i zablokować go
  • #7 2977306
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Radio najczęściej uzywa różnych portów, ale najczęstszym jest 8000

Podsumowanie tematu

✨ W sieci lokalnej problemem jest nadmierne obciążenie łącza spowodowane przez jedno z komputerów odtwarzające radio internetowe. Bez dostępu do routera ani do komputera pełniącego funkcję bramy sieciowej, jedyną możliwością ograniczenia jest blokada na komputerze, na którym odtwarzane jest radio. Jednak użytkownik tego komputera może łatwo zdjąć taką blokadę. Radio internetowe najczęściej korzysta z portu 8000, choć może używać różnych portów. W przypadku, gdy komputer nadaje strumień (np. serwer shoutcast) i ma wielu słuchaczy, transfer może znacząco obciążać łącze. Propozycją rozwiązania jest wykrycie i zablokowanie portu używanego przez radio lub zwiększenie przepustowości łącza. Blokowanie portów może jednak zniechęcić użytkowników i nie rozwiąże problemu przy małej przepustowości łącza. P2P jest wskazywane jako bardziej obciążające łącze niż radio internetowe. Wskazano również, że starsze urządzenia sieciowe, takie jak HUB, mogą mieć bardzo ograniczoną przepustowość, co potęguje odczucie zapchania łącza.
REKLAMA