logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przestało działać P2P na radiówce... Dostawca umywa ręce.

aro84 04 Lut 2007 03:42 1337 7
REKLAMA
  • #1 3525811
    aro84
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Od kilku dni programy P2P (emule, bearshare, utrorrent, bitcomet) nie mogą połączyć się ze swoimi serwerami.
    Na jednym z forum dowiedziałem się, że przyczyną może być zablokowanie portów przez mojego dostawcę, więc zadzwoniłem zapytać się o co chodzi.
    Dostałem odpowiedź, że w Polsce "coś tam" blokują i oni nic nie mogą na to poradzić, że po ich stronie wszystko jest ok.
    W związku z tym mam pytanie, czy naprawdę ludziom przestają działać programy P2P w związku z prowadzoną jakąś tam akcją, czy może mój dostawca ma jakieś usterki w sieci, albo zablokował porty?
    Dodam, że mój kolega też ma net w tej samej firmie i P2P też mu nie działa.
  • REKLAMA
  • #2 3525919
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Moim zdaniem P2P zostało zablokowane przez dostawcę Internetu. Sieci P2P bardzo mocno zapychają łącza, nawiązują dużą ilość połączeń, co prowadzi do zapychania łączy.
  • REKLAMA
  • #3 3526317
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    napisz jaki to dostawca. Jesli jakiś osiedlowy to zdecydowanie on to blokuje. A takiego prawa nie ma. W takim przypadku możesz rozwiązać umowe bez konsekwencji.
  • REKLAMA
  • #4 3526780
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    trele morele sranie w banie chyba nie wierzysz w taka scieme ze gdzies w polsce blokuja lacza ja bym z nim walczyl i zyc bym mu nie dal bo to nawet wiecej niz 100 % pewne ze to on blokuje zaden dostawca laczy dla isp nie ma prawa nic blokowac nawet portow wirusowych nie ma prawa blokowac .
    lacze juz se sam isp dostosowuje do potrzeb sieci
  • REKLAMA
  • #5 3528070
    macos87
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    lol dobry tekst dobry naprawdę czytam i niewieże :)

Koleszka ma coś dobrego do blokowania skoro nawet bearshare się nie łaczy (ten badziew p2p zawsze znajdzie jakąś dziure)

Dostawca przepuszcza wszystko przez firewall i nie skonfigurował tylko zostawił standartowo czyli otwarte jest kilka portów do poczty http ssh itp.

w bitcomet powinieneś miec opcje "sprawdz porty" czy cos takiego nie pamietam i jesli zablokowany to dzwonisz do dostawcy prosisz o odblokanie portu który chcesz albo mówisz bay bay.

A porty dostawca może blokować nawet musi bo za syf który pałęta się po sieci on odpowiada.
  • #6 3528534
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    macos87 napisał:
    ...

A porty dostawca może blokować nawet musi bo za syf który pałęta się po sieci on odpowiada.

Nie ma prawa blokować i już. Jeśli chce zablokować musi przed tym faktem powiadomić userków i dać im możliwość odblokowania tych portów. Koniec kropka.
  • #7 3528642
    kylonik

Poziom 13  
    Ocena: 13
    powiedz dostawcy internetu aby mądry script napisał na swoim serwerku i ograniczył p2p do 50 połaczeń i ewentualnie upload przycioł do 10kb/s i on będzie zadowolony i wy będziecie mieli p2p bo inaczej straci klientów
    Konto firmowe:
    ZOGO-NET
    OGONOWICE 51, OPOCZNO, 26-300 | Tel.: 510XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.zogo-net.pl
  • #8 3528816
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    ja tez mam radiowke i na umowie byla mowa ze moge takich programow od polnocy do rana teraz mamy bez ograniczen i wszystko ladnie dziala filmy nawet ponad 700 mega potrafia sie sciagnac przez noc 6 do 8 godzin

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z działaniem programów P2P (emule, bearshare, uTorrent, BitComet) na łączu radiowym, które nie mogą nawiązać połączenia z serwerami. Podejrzenia padają na blokowanie portów przez dostawcę internetu, co ma rzekomo wynikać z polityki ograniczania ruchu P2P ze względu na duże obciążenie łączy i liczbę połączeń. Dyskusja wskazuje, że dostawca może blokować porty lub ograniczać liczbę połączeń P2P, choć prawo nie daje mu jednoznacznego prawa do blokowania portów bez uprzedniego powiadomienia użytkowników. Zalecane jest sprawdzenie statusu portów w programach P2P (np. opcja "sprawdź porty" w BitComet) i kontakt z dostawcą w celu odblokowania lub negocjacji limitów. Niektórzy użytkownicy podkreślają, że dostawcy powinni stosować ograniczenia ruchu P2P w sposób kontrolowany, np. limitując liczbę połączeń i prędkość uploadu, aby uniknąć utraty klientów. Przykłady działania bez ograniczeń podano dla łączy radiowych z umową zezwalającą na P2P w określonych godzinach.
REKLAMA