logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Panasonic NV-HD660 - nie przyjmuje, wyrzuca kasetę.

elvis1987 01 Wrz 2006 14:13 2045 10
REKLAMA
  • #1 2976657
    elvis1987
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Mam taki problem jak w temacie. Wkładam kasetę i nie chce jej pobrać. Słychać, że coś chodzi ale łapie tylko troszkę i wyrzuca. Nie raz jest tak, że jak wciągnie kasetę potem wyrzuca ale nie do końca i na wyświetlaczu pojawia się F06 i trzeba go z powrotem wyłączyć.
  • REKLAMA
  • #2 2976950
    sena
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    przesmaruj mechanizm jak to nic nieda to pozostaje tylko wymiana zembatki miałem podobnie
  • REKLAMA
  • #3 2976959
    elvis1987
    Poziom 13  
    Cały mechanizm mam posmarować? A czym się smaruje? A jak nie da to wymiana której zębatki?
  • #4 2977021
    sena
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    smarem technicznym białym tam gdzie wkładasz kasete po lewej stronie i prawej masz takie rowki i tam przesmaruj gdzie idom rowki w doł przy opadaniu kasety
  • REKLAMA
  • #5 2977314
    elvis1987
    Poziom 13  
    No więc tak. Nawaliłem tego maru bardzo, bardzo dużo:) I dalej nic... Wkładam kasete, przyjmuje ale nie zjeżdża na dół. Zatrzymuje się gdzieś w połowie. Coś brzęczą silniczki i wypluwa. A jak wyciągne windę, i włoże bezpośrednio kasete na jej miejsce to pociąga i odtwarza kasete.
  • #6 2978741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 2978925
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Panowie!!!!!
    A gdzie jest przycisk "szukaj" ????

Proszę link.. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic290691.html
    i drugi: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1754938-30.html#2100499

Smarowanie mechanizmu.. owszem ale najpierw sprawdzić microswitch, w tych mechanikach peka mocowanie slimaka w "loading motor". Wyjmij go i wymień na nowy lub wklej ja na superglue - powinno pomóc.
  • #8 2979926
    elvis1987
    Poziom 13  
    Jestem coraz bliżej (chyba). teraz doszedłem do silniczka napedzającego. I jak go rozebrałem to ten korkociąg nie jest przymocowany na stałe z silniczkiem. Tak powinno być? czy super glutem go potraktować...?
  • Pomocny post
    #9 2979953
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    Weź lupkę i zobacz czy nie jest pęknięte.
  • #10 2980257
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Jeśli chodzi o ślimaka napedzającego to MUSI on być przymocowany do ośki na stałe. Ośka nie może się swobodnie w NIM poruszać. Jeśłi się rusza to przyklej to solidnym klejem. Loctite np.
  • REKLAMA
  • #11 2980872
    elvis1987
    Poziom 13  
    Okej! Był pęknięty i go przykleiłem! Dzięki! Jestem na dobrej drodze:D Ale teraz jest inny problem(chyba problem). Przyjmuje mi ładnie kasete ale ją od razu wyrzuca. Na wyświetlaczu nie pojawia się żaden kominukat.

I nie jestem pewien ale zębatka która łaczy się z tym silniczkiem jest wyłamana. Może to jest przyczyna. Muszę zdobyć tą część i może teraz pójdzie:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu Panasonic NV-HD660, który nie pobiera kasety lub wyrzuca ją zaraz po włożeniu. Objawy to zatrzymanie kasety w połowie drogi, pojawianie się błędu F06 na wyświetlaczu oraz brak pełnego załadowania taśmy. Zalecane jest przesmarowanie mechanizmu smarem technicznym w miejscach prowadzenia kasety, szczególnie w rowkach po lewej i prawej stronie. W przypadku braku efektu konieczna może być wymiana uszkodzonych elementów mechanicznych, zwłaszcza zębatek. Szczególną uwagę zwrócono na mikrowyłącznik (microswitch) oraz mocowanie ślimaka napędzającego (loading motor), które często pęka. Ślimak musi być trwale przymocowany do osi silnika; jeśli jest luźny lub pęknięty, należy go przykleić mocnym klejem, np. Loctite. Uszkodzona zębatka łącząca się z silniczkiem może być przyczyną problemu i wymaga wymiany. Dla precyzyjnej naprawy rekomendowane jest zdobycie schematu mechanicznego urządzenia i dokładne ustawienie wszystkich zębatek według oznaczeń producenta.
REKLAMA