logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-HD642 - trudności z przyjmowaniem kasety, wymienione części

BZYCZEK24 06 Mar 2006 12:53 2939 10
REKLAMA
  • #1 2381251
    BZYCZEK24
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam serdecznie!
    Mam problem z tym magnetowidem, NV-HD642
    Przymuje kasete conajmniej za 8-smym razem, jak przyjmie to wszystko działa poprawnie, wszystkie funkcje. Wymieniłem switch mode, wymieniłem capstan, poprawiłem połaczeni na procesorze i innych elementach i dalej jest to samo.
    Pomóżcie.
    Pozdrawiam
    :cry::cry:
  • REKLAMA
  • #2 2397251
    raflo
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Sprawdz czy nie masz przerw na czujnikach optycznych.
  • #3 2397266
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Spróbuj oczyścic irde (w roznych modelach jest roznie) ... z tym, że gdyby byla brudna to efekt powinien byc raczej odwrotny.. ale wyczyść, to napewno nie zaszkodzi.
  • REKLAMA
  • #4 2397865
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    bestler napisał:
    Spróbuj oczyścic irde

Nie bardzo rozumiem, proszę o sprecyzowanie porady.
  • #5 2404139
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    To mi wygląda na machanizm typu K .
    Sprawdź tulejkę na osi silnika ładowania od spodu, może zauważysz pęknięcie.
  • REKLAMA
  • #6 2404943
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Czy w momencie jak nie przyjmie wyświetla jakiś błąd? Do jakiego momentu przyjmuje kasetę?. Czy winda próbuje zabrać kasetę, czy stoi w miejscu?
  • REKLAMA
  • #7 2407431
    telemechanika
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam.Wygląda na lącznik silnika ladowania jak sugerowal Sting.
  • #8 2420410
    BZYCZEK24
    Poziom 10  
    Witam serdecznie!
    To nie jest ten mechanizm typu K, w tym magnetowidzie jest mechanizm typu Z, silnik jest u góry mechanizmu.
    Chciałbym dodać że przyjmuje kasetę i momentalnie ją wyrzuca i tak jest z 8 razy czasem więcej a pozniej jak przyjmie kasete to jest ok.
    Czekam na pomoc.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Sprawdziłem czujniki optyczne i nie ma żadnych przerw.

Dodano po 32 [minuty]:

Nie wyświetla żadnych błędów.
  • #9 2420841
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    Witam
    Może wystarczy zamknąć obudowę? Czujniki optyczne są nie osłonięte i przy dużym oświetleniu nie funkcjonują prawidłowo.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Panasonic Z-drive.jpg (266.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2424103
    BZYCZEK24
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc ale mam service manual do tego modelu, z taką usterką przyniósł klient , tak ze to nie jest przykrycie obudowy i jest tak cały czas .
    Dzięki wszystkim za pomoc, ale chyba muszę oddac , sprzet klientowi.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Jeśli jeszcze coś uda mi się zrobić to napisze.
  • Pomocny post
    #11 2424284
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Wysyłam na PW opis podobnego przypadku, może tutaj też jest tego typu problem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu Panasonic NV-HD642, który przyjmuje kasetę dopiero po wielokrotnych próbach (około 8 razy), a następnie działa poprawnie. Wymieniono już switch mode, capstan oraz poprawiono połączenia na procesorze i innych elementach, jednak problem nadal występuje. Sprawdzono czujniki optyczne – nie wykazują przerw, a urządzenie nie wyświetla błędów. Kaseta jest momentalnie wyrzucana po włożeniu, co powtarza się wielokrotnie, zanim zostanie prawidłowo przyjęta. Sugerowano sprawdzenie czystości diod podczerwieni (IR), mechanizmu typu K (tulejka na osi silnika ładowania), a także wpływ oświetlenia na czujniki optyczne, jednak te wskazówki nie rozwiązały problemu. Mechanizm w tym modelu to typ Z, z silnikiem u góry mechanizmu. Ostatecznie, ze względu na brak rozwiązania, rozważane jest oddanie sprzętu klientowi. Jeden z uczestników dyskusji zaoferował przesłanie opisu podobnego przypadku na prywatną wiadomość.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA