logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Długi czas uruchamiania Windows XP na Seagate Barracuda 60GB

djswirek 02 Wrz 2006 12:54 1461 12
REKLAMA
  • #1 2979625
    djswirek
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Witam!

Przeszukujac forum nie natrafilem na podobny problem, jesli jest taki sam temat to przepraszam za niedopatrzenie. Moj problem jest troszke dziwny a mianowice, po zainstalowaniu windowsa xp (ktory tez jakos dlugawo sie instalowal) uruchomienie systemu trwa baaardzo dlugo, bo wszystkich czynnosciach jakie wykonuje bios wlacza sie calkiem czarny ekran na okolo 2 minuty potem na dole ekranu laduje sie bialy pasek przez kolejne 8 minut i tak po 10 minutach dopiero moim ocza ukazuje sie napis windows xp i ten paseczek ladujacy, nie mam pojecia o co tu biega. Gdy windows sie juz uruchomi to wszystko chodzi normalnie, jak dysk podpiety jest jako slave tez bez problemowo. Probowalem ten dysk na kilku komputerach i ciagle to samo, co mam zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 2979853
    Shaggee
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    podejżewam, że dysk może być uszkodzony i samoczynnie przełączył sobie tryb na niższy transfer MB. u mnie tez tak bylo dysk działał tak wolno jak bym go podłączył pod usb. ten tryb chyba sie nazywa PIO. czy jakoś tam. sprzedałem mój wadliwy dysk na allegro bo nic mu już nie pomagało. :(

Dodano po 53 [sekundy]:

masz na niego gwarancje?
  • REKLAMA
  • #3 2980024
    djswirek
    Poziom 21  
    gwary juz nie ma a ja osobiscie spotkalem sie 1 raz z tym problemem, scandisk nic nie wykrywa zero bledow a takie zamulanie... moze jednak jest jakas solucja na to.
  • REKLAMA
  • #4 2980453
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    To "zamulanie" to może być wina błędnego rozlokowania partycji na dysku. Niech kolega wywali z dysku wszystkie partycję (albo przynajmniej systemową) i na innym komputerze założy nową. Oczywiście korzystając z "zarządzania dyskami" (WinXP i podobne). Niech kolega napisze też, czy przy instalacji nowego systemu robił cokolwiek z partycjami.
  • #5 2980526
    djswirek
    Poziom 21  
    juz robilem 100 roznych opcji :) miedzy innymi to ze wywalilem wszystkie partycje z dysku zalozylem nowa i co? dalej to samo,...
  • REKLAMA
  • #6 2980600
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Niech kolega sprawdzi dysk MHDD. Pokaże czas dostępu do nośnika i wtedy będzie wiadomo czy dysk się sypie czy nie. Moim zdaniem będzie to jednak wina alokacji fizycznych partycji na dysku.
  • #7 2981901
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    djswirek napisał:
    juz robilem 100 roznych opcji :) miedzy innymi to ze wywalilem wszystkie partycje z dysku zalozylem nowa i co? dalej to samo,...

Wykonaj REEMAP powierzchni dysku w MHDD , lub Victorii . Może naprawi błędy opóźnień . A jeśli to nie pomoże , to wykonaj zerowanie - ERASE , a po nim REEMAP .
    Pozdrawiam .
  • #8 2981917
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Moja odpowiedź może być sporym zaskoczeniem, ale w prawie identycznym przypadku uszkodzonym okazał się zasilacz i spuchnięte kondensatory na płycie głównej.
  • #9 2981951
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    music napisał:
    Moja odpowiedź może być sporym zaskoczeniem, ale w prawie identycznym przypadku uszkodzonym okazał się zasilacz i spuchnięte kondensatory na płycie głównej.

Już na wstępie autor tematu napisał , że sprawdzał dysk na kilku komputerach , a to juz inna ińszość .
    Czytaj uważnie .
    Pozdrawiam .
  • #10 2982202
    music
    Poziom 28  
    BIGOLSEN napisał:
    music napisał:

Już na wstępie autor tematu napisał , że sprawdzał dysk na kilku komputerach , a to juz inna ińszość .
    Czytaj uważnie .
    Pozdrawiam .

Jak sprawdzał? Przeczytałeś uważnie? Instalował system na tym dysku na różnych kompach?? Proszę autora o wypowiedź.
  • #11 2983759
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    music napisał:

Jak sprawdzał? Przeczytałeś uważnie? Instalował system na tym dysku na różnych kompach?? Proszę autora o wypowiedź.

Czy ty aby chcesz mi wmówić , że na kilku komputerach , na których instalował/sprawdzał ten dysk , są uszkodzone zasilacze i wybulone kondensatory ?
    Przeczytaj uważnie jego pierwszy post .
    Pozdrawiam .
  • #12 2983842
    music
    Poziom 28  
    BIGOLSEN napisał:
    music napisał:

Czy ty aby chcesz mi wmówić , że na kilku komputerach , na których instalował/sprawdzał ten dysk , są uszkodzone zasilacze i wybulone kondensatory ?
    Pozdrawiam .

Nic Ci nie chce wmówić, ale ciekawe czy autor odpalał system z owego dysku na różnych komputerach o takiej samej konfiguracji??? Śmiem wątpić. Często starczy chipset innej firmy i system polegnie na starcie.
    Zasugrowałem możliwy problem z którym sam się zetknąłem. Pozwólmy wypowiedzieć się autorowi.
  • #13 2990403
    djswirek
    Poziom 21  
    witam po przerwie ale oczywiscie nerwostrada dala popalic :(

music napisał:
    BIGOLSEN napisał:
    music napisał:

Pozdrawiam .

Nic Ci nie chce wmówić, ale ciekawe czy autor odpalał system z owego dysku na różnych komputerach o takiej samej konfiguracji??? Śmiem wątpić. Często starczy chipset innej firmy i system polegnie na starcie.
    Zasugrowałem możliwy problem z którym sam się zetknąłem. Pozwólmy wypowiedzieć się autorowi.

Wiec uruchamiany system i instalowany byl na komputerach o roznej konfiguracji ale... co to ma do rzeczy?? przeciez i tak sie dzieje to samo... jak tylko skoncze prace domowe czyli lada moment zrobie to co radzili koledzy powyzej, a nastepie poinformuje was wynikach a jak narazie pozdrawiam i milego wieczoru.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy bardzo długiego czasu uruchamiania systemu Windows XP zainstalowanego na dysku Seagate Barracuda 60GB. Po zakończeniu procedur BIOS pojawia się czarny ekran przez około 2 minuty, a następnie biały pasek ładowania przez około 8 minut, zanim system się uruchomi. Dysk działa normalnie po starcie systemu, a problem występuje niezależnie od tego, czy dysk jest podłączony jako master czy slave. Próby rozwiązania problemu obejmowały usunięcie i ponowne tworzenie partycji na różnych komputerach oraz skanowanie dysku narzędziami takimi jak scandisk, bez wykrycia błędów. Sugerowano, że dysk może pracować w trybie PIO zamiast DMA, co znacznie obniża transfer danych. Rekomendowano użycie narzędzi diagnostycznych MHDD lub Victoria do sprawdzenia czasu dostępu i wykonania remapu powierzchni dysku oraz ewentualnego zerowania (erase) w celu naprawy błędów. Pojawiły się też sugestie, że problem może wynikać z uszkodzonego zasilacza lub kondensatorów na płycie głównej, jednak autor potwierdził testy na różnych komputerach, co zmniejsza prawdopodobieństwo tej przyczyny. Autor planuje wykonać zalecane testy i poinformować o wynikach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA