logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przetwornicę 12-14V na 9V do woltomierza samochodowego?

Snikers 02 Wrz 2006 23:23 6753 15
REKLAMA
  • #1 2981420
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Potrzebowałbym miernik napięcia do samochodu. Najlepiej cyfrowy i tani. Wpadłem na pomysł z multimetrem targowym za 10zł. Jak każdy wynalazek na ICL, nie za bardzo radzi sobie z mierzeniem napięcia, z którego jest zasilany.
    Nie wiem, pod jakim hasłem szukać takich wynalazków jednak znalazłem informacje o możliwości zastosowania przetwornicy.
    Czy ktoś posiada informacje na temat budowy takiej przetwornicy?
    Ewentualnie inne rozwiązanie tego problemu?
    Układ ma wyglądać tak:
    z zasilania 12-14V robić 9V.
    Mierzyć napięcie na dzielniku napięcia (potencjometr).
  • REKLAMA
  • #2 2981430
    kysn
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    żadna przetwornica nie będzie ci potrzebna wystarczy stabilizatorek lm7809 i malutki radiator (może nawet nie potrzebny)
  • REKLAMA
  • #3 2981453
    zphudawid
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Ja taki układ zasiliłem napięciem akumulatora z samochodu, wystabilizowałem to napięcie do 5V, na 6 inwerterach uzyskałem -5V (umownie, w rzeczywistości jest mniej), a następnie zasiliłem ICL-a napięciem +- 5V i działa OK
  • #4 2982000
    Snikers
    Poziom 24  
    wyglada na to ze masa pomiarowa jest przesunieta o -5V

jak zasilam woltomierz przez stab 9V pomier bez podpinania (-) to na 12V jakies 5.91V a wzgledem masy -5.42V

troche uciazliwe jest dodawanie wartosci z masy zeby uzyskac wynik, jest mozliwowosc "obnizenia masy" - tu prosba do zphundawid o schemat. lub moze skalibrowac miernik zeby wyswietlal 0V przy mierzeniu masy. tu jest drugi problem mam jeden miernik i nie mam czym zmierzyc gdzie sa podlaczone potencjometry :)

do kalibracji sluzy pot miedzy 35 a 36 noga?
  • REKLAMA
  • #5 2984629
    zphudawid
    Poziom 12  
    Tak do kalibracji służy ten potencjometr.
    Nie bardzo rozumię o co Ci chodzi "jak zasilam woltomierz przez stab 9V pomier bez podpinania (-) to na 12V jakies 5.91V a wzgledem masy -5.42V".
    Może narysuj schemat tego podpinania.
    Swój schemat mam w Protelu. Napisz czy go otworzysz to go podeślę.
  • #6 2985907
    Snikers
    Poziom 24  
    Jak zbudować przetwornicę 12-14V na 9V do woltomierza samochodowego?

no wiec ja to zrozumiałem ze tak ma być podpięte.

protera nie otworze chyba ze znajdę przeglądarkę tego. preferowałbym zrzut ekranu w postaci JPG
  • #7 2988363
    zphudawid
    Poziom 12  
    Pisałeś, że potrzebujesz miernik napięcia więc po co tam jest ten czujnik?
  • #8 2990970
    Snikers
    Poziom 24  
    czujnik, zwykly potencjometr jako dzielnik napiecia w zasadzie bez roznicy czy on jest czy go nie ma.

zakladajac ze go nie ma, to wyprowadzenie "V" podpiete jest do 12V (tak to bylo testowane) to wskaznik pokazuje 5.9V a gdy do masy to -5.4V
  • #9 2991226
    zphudawid
    Poziom 12  
    Z tego co widzę na schemacie to nie podłączyłeć jeszcze wejścia "COM" do masy, a ten potencjometr zlikwiduj.
  • REKLAMA
  • #10 2991379
    Snikers
    Poziom 24  
    gdy COM jest podpiety do masy to pokazuje sie "poza zakresem" czyli "1"
  • #11 2991439
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    W tych miernikach masa pomiarowa nie może być połączona z masa zasilania. Nie może sam siebie mierzyć zasilany z tego samego źródła napiecia zasilania. Rozwiązanie to np. przetwornica DC/DC.
  • #12 2992125
    zphudawid
    Poziom 12  
    Ja zbudowałem miernik jak na stronie:http: //www.nikomp.com.pl/opisy/ZEPJ0/ZEPJ0760.htm i zastosowałem dzielnik napięcia aby mierzył do 20V (19,99) i oczywiście zmieniłem miejsce kropki. Mierzy napięcie to samo którym jest zasilany bez problemu.
  • #13 2992140
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Można zrobić miernik napięcia na układzie c520d. On bez problemu sobie poradzi z mierzeniem napięcia mierzonego. Do wszelkich klonów icl 7107, a już szczególnie icl7106 (wyświetlacze lcd) do poprawnej pracy najlepsza była by mała przetwornica dc/dc. Można kupić gotową lub zrobić.[url[/url]
  • #14 2994317
    ryszardon
    Poziom 21  
    Ocena: 95
    Radziłbym wykorzystać C520,prosty w budowie i działa bezproblemowo.Sprawdzono w praktycznie.Podrawiam
  • #15 2994929
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Jest z nim tylko mały problem. Już nie jest produkowany i pojawia się dość sporadycznie w naturze. A jak już, to jest dość drogi (kilkadziesiąt złotych). Można go jeszcze czasem kupić w kitach.
  • #16 2995091
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    zphudawid napisał:
    Ja zbudowałem miernik jak na stronie:http: //www.nikomp.com.pl/opisy/ZEPJ0/ZEPJ0760.htm i zastosowałem dzielnik napięcia aby mierzył do 20V (19,99) i oczywiście zmieniłem miejsce kropki. Mierzy napięcie to samo którym jest zasilany bez problemu.

Taka jest różnica między tymi miernikami, że zasilany jest dodatkowo z ujemnego napięcia -5V.
    Jeżeli do tego miernika uniwersalnego doda się ujemne napięcie -5V oraz odpowiednio połączy się wej/wy COM, In Lo, Ref Lo to będzie też mierzył sam siebie - można wtedy nie stosować DC/DC

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przetwornicy obniżającej napięcie z zakresu 12-14V do stabilizowanego 9V, przeznaczonej do zasilania woltomierza samochodowego, który mierzy napięcie z tego samego źródła. Problemem jest pomiar napięcia zasilania przez tani miernik cyfrowy oparty na układzie ICL, który nie radzi sobie z pomiarem napięcia własnego zasilania. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie stabilizatora liniowego LM7809 z ewentualnym radiatorem, co eliminuje potrzebę przetwornicy. Alternatywnie sugerowano użycie przetwornicy DC/DC lub dodatkowego ujemnego napięcia -5V do zasilania układu, co pozwala na poprawne działanie miernika bez zakłóceń. Wskazano, że masa pomiarowa nie może być połączona z masą zasilania w takich miernikach, co wymaga izolacji lub przesunięcia masy. W dyskusji pojawiły się także propozycje budowy miernika na układzie C520D, który jest prosty w konstrukcji i dobrze radzi sobie z pomiarem napięcia zasilania, choć jest trudno dostępny i droższy. Wspomniano również o klonach układów ICL7107 i ICL7106, które do poprawnej pracy wymagają stabilnego zasilania, najlepiej z przetwornicy DC/DC. Do kalibracji miernika służy potencjometr podłączony między określonymi nóżkami układu. Schematy i szczegóły konstrukcyjne były omawiane, z uwzględnieniem problemów z podłączeniem masy i wejść pomiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA