logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Carina2 2.0 16V LPG - jak podłączyć sondę lambda do instalacji?

Tasior 03 Wrz 2006 10:58 4779 21
REKLAMA
  • #1 2982049
    Tasior
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam , mam taki problem ze kupilem niedawno autko jak w temacie i jest w nim odpięta sonda lambda i niewiem dlaczego. Przewód sygnałowy jest podpięty do kompa od LPG i jak mierze napięcie na tym przewodzie , to na zasilaniu paliwem jest tam napięcie 0.45V , natomiast po przełączeniu na gaz jest 1,08V. Po co to jest tak zrobione , i jak to zrobić , żeby cały układ współpracował z sondą jak należy?. Cy sonda powinna iść najpierw do centralki LPG a potem na oryginalnego kompa?. Mam tam jeszcze jeden przewód koloru pomarańczowego który biegnie w kierunku elektrozaworu na reduktorze i jest od jakby oderwany, co to moze byc?
    Aha , sonda jest czteroprzewodowa.
  • REKLAMA
  • #2 2982205
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    witam
    sygnal z sondy lambda jest wyznacznikiem do dawki paliwa sygnal wchodzi co centrali LPG i poprzez centrale wychodzi rowniez na sterownik benzynowy. jezeli pracuje na gazie to sygnal dostarczany do sterownika benzynowego jest emulowany przez centrale LPG jezeli auto pracuje na benzynie to sygnal jest rzeczywisty
    ten pomaranczowy przewod to prawdopodobnie jest od sondy temperatury.
    napisz jaka masz centrale LPG - jakiego producenta
  • #3 2983390
    Tasior
    Poziom 15  
    czy to jaka jest centralka pisze gdzies na niej ? bo tam są same dziwne napisy na jej plastikowej obudowie.Jak sie tego dowiedziec?

Oki spisałem wszystko co na tym pisze:
    Cod AEB170 TC ELP
    B1064576 20/3/5
    27-05-03
    Made in Italy
    AEB. srl

Tipo AEB 170 TC
    E3 0R - 026114
    E3 67R - 016021
    E3 110R - 006042

Co to za sterownik?
  • #4 2984320
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Starownik nie jest zły ,ale nie najlepszy ,nawet jak silnik pracuje na benzynie sygnał z sondy musi oscylowa c0,1 -0,9V i na LPG też .Jezeli na benzynie w żadnym zakresie nie oscyluje to coś z sądą ,albo z grzałką lub jescze coś innego ,ale widac że na LPG pokazuje bogatą mieszankę ,więc jakby działała.Musisz sprawdziś to na biegu jałowym i na wyższych obrotach (np.2500 obr.)Do sondy idzie szary przewód z LPG a pózniej filetowy z LPG do ECU -emulacjia sygnału.
  • #5 2985354
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    -> zibi70. Te kabelki to na odwrót powinny być (fioletowy sonda, szary emulacja).

Komputer nie najgorszy. Trzeba tylko dobrze wyregulować (podpiąć pod komputer) i odpowiednio podłączyć sondę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2985791
    Tasior
    Poziom 15  
    Oki dzięki , a jest gdzieś konkretny schemat jak wpiąć PC do tego sterownika , i jakis opis co w programie jest do czego i jak to poustawiac?
  • #7 2985869
    przemek20
    Poziom 21  
    Schemat interfejsu znajdziesz na elektrodzie rozkład pinów w kostce aeb tez, a w programie to są opcje jak w każdym innym systemie 2 generacji, podłącz, popatrz i ewentualnie bedziesz pytał o konkrety.
    Pozdrawiam.
  • #8 2986460
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    przemek20 napisał:
    -> zibi70. Te kabelki to na odwrót powinny być (fioletowy sonda, szary emulacja).

Komputer nie najgorszy. Trzeba tylko dobrze wyregulować (podpiąć pod komputer) i odpowiednio podłączyć sondę.
    Pozdrawiam

Przepraszam za rutynowy błąd ,dobrze że kolega uważnie czyta.
  • REKLAMA
  • #9 2986775
    Tasior
    Poziom 15  
    oki dzięi , jak tylko dam rade bede majstrował. Tylko nie moge znaleźć schematu , tzn schemat na MAX232 jest ale nie wiem gdzie u mnie jest linia K i L
  • #10 2987137
    przemek20
    Poziom 21  
    Znalezione na elektrodzie:
    Toyota Carina2 2.0 16V LPG - jak podłączyć sondę lambda do instalacji?[/img]
  • #11 2987392
    Tasior
    Poziom 15  
    Wielkie dzieki za schemacik i opis pinów.
    Przypomniało mi się jedno , że poprzedni właściciel mowił , że jak był na diagnostyce , to koles mu tam jakąś wartość od lambdy istawiał na stałe na 200 ponoć. Czy to możliwe , że ustawial to napięcie co centralka wysyła do kompa ?. Czy ten pomarańczowy kabelek to rzeczywiście od temperatury ?
  • #12 3001181
    Tasior
    Poziom 15  
    Więc podłączyłem sonde do zasilania i narazie badam miernikiem na niej napięcie , nie podłączałem jej do centralki , narazie zostawiłem tak jak jest. Na gazie napięcie na biegu jałowym mam ok 0.1V a jak jade to pzeważnie ok 0.8V. Na benzynie praktycznie cały czas ok 0.7 0.8V. I teraz pytanie: czy jest to możliwe żeby sonda po dobraj przegazówie na benzynie i przy zabawie reduktorem pokazywała czasami wartości ujemne , i po lekkim dodaniu gazu znowu wskoczyła na dodatnie. Pry normalnej jeźdze zachowuje sie normalnie. ( granice 0.1 - 0.9V ) (Może ją poprostu zalewa ? )
  • #13 3001380
    przemek20
    Poziom 21  
    Ujemne wartości są ze względu na niezgodność masy. Zdarza się. Podłącz ją porządnie. sonda 0,1 to mieszanka uboga 0,9 bogata. Ma oscylować pomiędzy tymi wartościami ale jak jej nie podłączysz to nie będzie!!
  • #14 3002149
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    ... napięcie powinieneś mierzyć na PODŁĄCZONEJ sondzie, bo jeśli jest podłączony komp od gazu wskazania miernika mogą być inne.

... jeśli się już reduktorem bawiłeś, to pewnie rozregulowałeś sobie instalację. Jeśli tak wyregulujesz reduktor, że attuator nie będzie mógł doregulować mieszanki to będziesz miał problem większy niż byś wcale nie miał komputera.

Jeśli pokręciłeś i masz napięcie 0.1V to otwórz zawór regulacji dawki podstawowej na reduktorze! W Carinie napięcie na biegu jałowym powinno być ok. 0.8V z lekkimi tendencjami do spadku napięcia. Ale jeśli attuator jest na max otwarty i już nie może się otworzyć więcej to co daje komputer?
  • #15 3002337
    Tasior
    Poziom 15  
    Wiem ,że powinna być podłączona. Ja chciałęm zobaczyć jaka teraz jest mieszanka , bo to auto tak jeździ odkąd pomiętam na odłączonej sondzie i z ciekawości chciałem ją sprawdzić , bo jeśli jest dobra to będe chciał , żeby ona jednak była podłączona do kompa. Narazie to ja tej sondzie podałem napięcie na grzałkę , a miernik wpiąłem pomiędzy kable sygnałowe , ięc ona wogóle do masy nie jest podłączona. Czy jej masa MUSI być podłączona do masy auta , jeśli badam ją tylko miernikiem ?
  • #16 3002736
    przemek20
    Poziom 21  
    Pomiary niepodłączonej sondy nie mają jakiegoś większego sensu ale jak bardzo chcesz to nie musisz jej do masy łączyć.
  • #17 3003594
    Tasior
    Poziom 15  
    Okazalo sie , ze na niewidocznej stronie mojeko sterownika jak byk pisze Nicolaus i teraz mam problem z kabelkiem , bo chyba nie dziala jak powienien , bo program do nicolausa nie widzi chyba sterownika. Jak to powinno wygladac jak kabellek jest dobry ? po podlaczeniu odpalam program i cos sie tam dzieje ?
  • #18 3004545
    przemek20
    Poziom 21  
    Sprawdź na złączy komunikacyjnej +12 i masę. Pozmieniaj miejscami linie komunikacyjne. Jak sprawdziłeś że kabelek dobry?
  • #19 3004590
    Tasior
    Poziom 15  
    Napięcia są dobre , kabelek działał z układami atmega jako transmisja , moze teraz wysypał się max232. zmieniałem linie TX i RX i cisza. W poniedziałek kupie nowy max. A w złączu DB9 przy kompie niema żadnych połączeń dodatkowych ? Jak kiedś robiłem kabelek do procka to tam się łączyło jakies piny razem. W tym niema ?

Aha , na liniach przy kompie mam napięcia ujemne , na jednej ok -10V na drugiej -7 , a przy sterowniku 5V na K i L.
  • REKLAMA
  • #20 3004633
    przemek20
    Poziom 21  
    Nie ma żadnych połączeń. Sprawdź kabelek podając mu zaislanie i zwierając linie transmisyjne. Odpal jakikolwiek terminal(np windowsowy hyperterminal) i zobacz czy masz echo. Prędkość transmisji bez znaczenia tylko wyłącz sterowanie przepływem.
  • #21 3581730
    Tasior
    Poziom 15  
    Długo się nie odzywałem , okazało się, że moim problemem jest uszkodzony sterownik od gazu. Właśnie jestem w trakcie budowy nowego :D
  • #22 3755862
    adigdansk1
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam . Ma może ktoś schemacik tego sterownika bo szwagier zalał go wodą i podobno jeden układ mu adparował .Nie widać jaki bo symbole są już nieczytelne. Chodzi o ten na foto z kulką cyny przy nodze. :D

Cod. AEB170
    B0751783 47/2/5
    TIPO AEB170
    Załączniki:
    • Toyota Carina2 2.0 16V LPG - jak podłączyć sondę lambda do instalacji? instalacja voila.JPG (52.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia czteroprzewodowej sondy lambda w samochodzie Toyota Carina2 2.0 16V z instalacją LPG, wyposażoną w sterownik AEB170 TC produkcji AEB s.r.l. Sygnał z sondy lambda jest wykorzystywany przez centralę LPG, która emuluje sygnał do oryginalnego sterownika benzynowego, umożliwiając prawidłową pracę układu na gazie i benzynie. Wskazano, że sygnał sondy powinien oscylować w zakresie 0,1–0,9 V, co odpowiada mieszance ubogiej i bogatej. Pomarańczowy przewód prawdopodobnie pochodzi od czujnika temperatury. Podłączanie sondy bez masy nie daje wiarygodnych pomiarów, a ujemne wartości napięcia mogą wynikać z nieprawidłowego uziemienia. Wskazano na konieczność prawidłowego podłączenia sondy do masy oraz odpowiedniego połączenia przewodów sygnałowych (fioletowy do sondy, szary do emulacji). Problemy z komunikacją ze sterownikiem Nicolaus wynikają prawdopodobnie z uszkodzonego układu MAX232 w kablu interfejsu. Schematy połączeń i pinów sterownika AEB170 dostępne są na forum elektroda.net. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony sterownik LPG, który wymaga wymiany lub naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA