logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa sonda lambda na LPG przy niskim napięciu 0,03-0,06V?

niezly 01 Sie 2007 23:31 30724 22
REKLAMA
  • #1 4137703
    niezly
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie mogę nigdzie znaleźc informacji w jaki sposób sonda lambda współpracuje z komputerem LPG jeśli po przejściu z benzyny ( ładne wahania ok 0,2-0,8V) na LPG jej wskazania są ..... prawie żadne. Można jedynie zauważyć stałe napięcie ok 0,03-0,06V.
    Bo rozumiem (instalacja II gen) iż po przejściu na LPG komputer LPG symuluje lambde dla komputera auta a sam na jej podstawie oraz innych parametrów z komputera auta steruje odpowiednio mieszanką gazu za pomocą silnika krokowego. Tylko jak jeśłi wskazania lambdy są ....tak bliskie zeru ?
  • REKLAMA
  • #2 4137731
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    ...to znaczy że masz za ubogą mieszankę i należy instalację wyregulować. To ile gazu dostaje silnik nie zależy tylko od komputera gazowego. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4137760
    niezly
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czyli według ciebie sonda lambda na gazie powinna pracować podobnie jak na benzynie ?
    Jeśli tak to również zrobiłem pomiar w innym samochodzie. Wskazania również spadły do wartości prawie 0.
    Ponad to jeśli na LPG sonda ma pracować podobnie jak na beznzynie to na grzyba emulator sondy lambdy ? Wydaje mi sie że jest on po to iż na LPG jest zupełnie inaczej.
  • #4 5079655
    Bochnak
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Spaliny są inne na gazie sonda czyta je jako ubogie więc komputer łapie
    Błędy auto żle pracuje po jakimś czasie
    Emulator sondy emuluje sztuczny sygnał po przejsciu na gaz
    I wtedy jest ok.
  • #5 5081324
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Bochnak napisał:
    Błędy ....

Czy mógłbyś rozwinąć myśl, na czym ma polegać ,,inność" spalin na gazie? Przecież jedno i drugie to węglowodór spalony w powietrzu.
  • #6 5081412
    powidz
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    lambda na gazie działa bardzo wolno i po czasie sterownik silnika stwierdza uszkodzenie lambdy.
  • #7 5081509
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Wolniejsze działanie nie wynika ze składu spalin tylko z dłuższej/wolniejszej pętli regulacji. Mikser jest dalej od silnika niż wtryskiwacze, działanie aktuatora gazu też jest powolniejsze niż zmiana dawki wtrysku benzyny.
  • #8 5082884
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Bochnak napisał:
    I wtedy jest ok.

Sonda lambda analizuje procent zawartości tlenu nie zużytego w procesie spalania i pozostałego w spalinach. Pozwala to określić, czy prawidłowa jest proporcja paliwo-tlen, aby zaszła reakcja całkowitego spalania. Nie ma znaczenia, czy źródłem spalin będzie benzyna, gaz, czy węgiel.

PS. Węgiel strasznie zanieczyszczał sondy lambda i dlatego w parowozach ich nie zakładali :D.
  • #9 5083168
    Bochnak
    Poziom 12  
    To w takim razie dlaczego zapala się czek skoro jest ponoć tak samo
    I dlaczego dla fachowców zakładających gaz jest to problem ciężki
    Do rozwiązania (instalacji drugiej generacji)
    Stosuje sie emulatory sztucznego sygnału sondy aby zapobiec
    Temu zjawisku, ale jest mało wiadomości , które do jakiego samochodu a W internecie można znaleść zaledwie kilka sztuk i to bez opisu do czego, Teoria nie idzie z praktyką niestety!
  • REKLAMA
  • #10 5083736
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Nie jest ,,tak samo". To tylko sonda działa tak samo. Czek się zapala gdy ECU się połapie że napięcia na sondzie nie mają korelacji z sygnałami dawkowania paliwa. Dlatego dobiera się odpowiedni sygnał sztuczny (emulowany) żeby ECU nie zauważyło tej różnicy. Zależnie od oprogramowania ECU potrzebny jest taki lub inny sygnał. Swoją drogą nawet gdy ECU nie wyświetli błędu to może po jakimś czasie zmienić swoje nastawy i wyczyniać szopki podczas jazdy na benzynie.
  • #11 5083828
    woqb13
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Zjawisko jest zbyt złożone żeby je opisywać na forum. Zwracam jednak uwagę na fakt iż w wielu przypadkach instalatorzy pomijają sygnał z sondy w sterownikach LPG i bazują na ustawieniach pół manualnych zostawiając w porywach finezji informacje o temp. i położeniu przepustnicy.Ot proza życia.
  • #12 5085445
    Bochnak
    Poziom 12  
    Dzięnkuję za rady macie rację może znacie strony
    Na których znajdę większy wybór emulatorów
  • #13 5086182
    freddd
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Bochnak napisał:
    I wtedy jest ok.

to by wyjaśniało wskazania z mojej sondy. mam instalkę na blosie, i wskaźnik afr podłączony do jednej z sond. na benzynie mam ok, lata po zielonych diodach, jak dam w palnik to mieszanka się wzbogaca.

a na blosie, mimo że na maxa go rozkręciłem, reduktor też, czyli dużo gazu idzie do silnika, to jak jadę spokojnie to się palą czerwone diody na wskaźniku afr, tzn bardzo uboga mieszanka, jak przyspieszam to palą się żółte od bogatej, ale nigdy nie ma tak że mieszanka stechiometryczna, tzn latają zielone diody.

Czyli praktycznie nie wiem na jakiej podstawie mam wyregulowac tego blosa.
  • #14 5086286
    MakroSerwis
    To wynika z obecnej charakterystyki układu zasilania, który nie jest poprawnie wyregulowany. Najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie analizatora spalin.
  • #15 5087206
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    freddd napisał:
    ... mam instalkę na blosie, i wskaźnik afr podłączony do jednej z sond. na benzynie mam ok, lata po zielonych diodach, jak dam w palnik to mieszanka się wzbogaca.
    a na blosie, mimo że na maxa go rozkręciłem, reduktor też, czyli dużo gazu idzie do silnika, to jak jadę spokojnie to się palą czerwone diody na wskaźniku afr, tzn bardzo uboga mieszanka, jak przyspieszam to palą się żółte od bogatej, ale nigdy nie ma tak że mieszanka stechiometryczna, tzn latają zielone diody.
    Czyli praktycznie nie wiem na jakiej podstawie mam wyregulowac tego blosa.

Na benzynie dawkowaniem paliwa zajmuje się elektronika na podstawie odczytów z sondy i dlatego oscyluje wokół stechiometrycznej. Dawkowanie gazu w Blosie jest mechaniczne, więc nie ma oscylacji, tylko czasem na chwilkę można wstrzelić się idealnie w stechiometryczny odczyt. Ja swojego blosa reguluję tak żeby mieć w pobliżu stechiometrycznej podczas jazdy w trasie. W mieście korzysta się z małej mocy silnika więc uboga mieszanka nie powinna nabruździć.
  • #16 5087252
    MakroSerwis
    Dokładnie to miałem na myśli. W takich układach wydatek reduktora jest całkowicie mechanicznie uzależniony od podciśnienia w układzie dolotowym i regulacja często nie jest łatwa, co nie oznacza, że nie jest niemożliwa. Błędem jest sugerowanie się rozpowszechnioną opinią, że wskazanie sondy lambda jest zależne od rodzaju zastosowanego do zasilania sinika paliwa.
    W przypadku zasilania gazem LPG, zbyt duże zubożenie mieszanki ma duży wpływ na spowolnienie prędkości jej spalania, co skutkuje szybszym zużyciem zaworów wydechowych, oraz ich gniazd, a także dużemu spadkowi mocy silnika.
  • #17 5087493
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Trzeba solidnie zubożyć mieszankę LPG żeby odczuć spadek mocy. W miarę zubażania moc spada wolniej niż przy zasilaniu benzyną. Gaz ma większy zakres palności mieszanek. Największa oszczędność paliwa wychodzi dla lambdy bliskiej 1,2 gdzie wąskopasmowa sonda lambda już prawie nic nie pokazuje. Poniżej ciekawe wykresy z jakiejś pracy doktorskiej, podkradłem z autokacik.pl
    Jak działa sonda lambda na LPG przy niskim napięciu 0,03-0,06V?
  • #18 5087615
    MakroSerwis
    Tak, ciekawe wykresy. Zubożanie mieszanki ma zły wpływ na silnik głównie wtedy, gdy występuje ono w chwili wzrostu obciążenia. Jeżeli sytuacja ma miejsce wtedy, gdy silnik nie jest obciążony, to nie trzeba się tym przejmować. Proponuję jednak wykonać próbę lekkiego przycięcia dawki w górnym zakresie obciążeń i zaobserwować efekty. Może się okazać, że silnik zyska na mocy, ponieważ mieszanka będzie bliższa stechiometrycznej.
  • REKLAMA
  • #19 14869915
    ralfik
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    To i ja dorzucę pytanie odnośnie LPG i Sondy Lambda. Mam Zafirę B 1.8 z 2009 roku. Gaz (Irmscher) zakładany w dniu kupna w salonie Opla. Auto ma obecnie 130.000 km i nie było do tej pory żadnych problemów. Od pewnego czasu mam taką zabawę: Zapaliła się kontrolka silnika. Pojechałem do warsztatu, podpięli pod komputer i zdiagnozowali, że to sonda lambda, ale ponieważ mam LPG, więc nie koniecznie musi być uszkodzona, tylko komputer coś źle odczytuje. Wykasowali błąd, kazali obserwować i przyjechać jakby coś się działo. Po miesiącu znowu się zapaliła, pojechałem do warsztatu, umówiłem sie na termin na następny tydzień i na dzień przed terminem kontrolka przestała się świecić. I jeżdżę już tak kolejny tydzień i nie świeci się. Dodam, że nie zauważyłem ani spadku mocy, ani większego zużycia paliwa. Co to może być i czy mam jednak profilaktycznie tę sondę wymienić, czy może błąd jest w komputerze sterującym silnikiem?
  • #20 14870207
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Cały problem polega na dawkowaniu paliwa i bez znaczenia jest czy to lpg czy benzyna. II generacja gazu to nic innego jak silniczek krokowy, który upuszcza lub dodaje paliwo (lpg). To tak jak bys miał silnik na gazniku plus sonda lambda. Kazdy doswiadczony wie jaki to wrzód na 4 literach. Sonda na lpg nie pracuje prawidłowo, bo sterowanie mieszanka nie nastepuje tak jak na benzynie. Sonda zaczyna przemiatac, mówi ze jest ubogo, sterownik wzbogaca. Mówi ze bogato, sterownik zubarza. Ta oscylacja sondy powoduje ze goracy kat dostaje raz paliwo raz tlen. Proces ten pozwala na dopalenie paliwa.

Teraz wezmy IV generacje. Wtrysk lpg. zdarzaja sie usterki sondy, ale bardzo rzadkie. Dlaczego? Bo lpg jest sterowane jak benzyna.
  • #21 14870873
    freddd
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    ralfik, to może zainwestuj w czytnik ODB2 np ELM327. Będziesz na bieżąco informowany jaki błąd i kiedy się pojawia. I w razie co sam skasujesz błędy.
  • #22 14871327
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Równie dobrze mógłby ogzorcyzmy odprawiac. Problemy na lpg przy tej generacji zawsze beda.
  • #23 17366236
    lenow2
    Poziom 1  
    Mam podobny problem w "mesiu" C Clase 1,8,ale mam podejrzenia a prawie pewność że przyczyną jest tzw."fuczenie" wydechu,a dokładniej nieszczelny a wręcz podziurkowany wydech za kolektorem,dlatego sonada łapie błąd.Podobny problem miałem kiedyś w "Acordzie".Jeżeli ktoś może potwierdzić moje przypuszczenie to z góry dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Sonda lambda na LPG często wykazuje niskie napięcie (0,03-0,06 V) w porównaniu do pracy na benzynie (0,2-0,8 V), co wynika z różnic w składzie i charakterystyce spalin oraz sposobie sterowania mieszanką paliwową. Instalacje LPG drugiej generacji wykorzystują emulator sondy lambda, który generuje sztuczny sygnał dla komputera silnika, aby zapobiec błędom i nieprawidłowej pracy ECU, gdyż rzeczywiste wskazania sondy na gazie są często zbyt ubogie i niestabilne. Sonda lambda mierzy zawartość tlenu w spalinach, niezależnie od rodzaju paliwa, ale wolniejsze działanie układu LPG (silniczek krokowy, mechaniczne dawkowanie) powoduje opóźnienia w regulacji mieszanki i oscylacje sygnału. W instalacjach mechanicznych (np. Blos) dawkowanie gazu nie jest tak precyzyjne jak w benzynie, co utrudnia uzyskanie idealnej mieszanki stechiometrycznej i wymaga regulacji często na podstawie analizatora spalin. Problemy z sondą mogą też wynikać z nieszczelności układu wydechowego, co powoduje błędy odczytu. W nowszych instalacjach IV generacji, gdzie wtrysk gazu jest sterowany elektronicznie podobnie jak benzyna, problemy z sondą są rzadsze. Diagnostyka błędów sondy lambda na LPG może być wspomagana przez czytniki OBD2 (np. ELM327).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA