logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - jak wymusić zworki na górnej warstwie bez metalizowanych otworów?

maxdutka 02 Lip 2003 15:28 9366 9
REKLAMA
  • #1 272513
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Jak zmusic Eagle zeby dawal zworki na gornej warstwie jezeli czegos nie moze polaczyc na dolnej (zeby nie mogl korzystac z metalizowanych otworow)
  • REKLAMA
  • #2 273456
    chyras
    Poziom 12  
    Razem z Eaglem jest dostarczony przyklad 'singlesided' a z plikami kontrolnymi (.ctl) dla autoroutera przystosowanymi do robienia plytek jednostronnych z przelotkami.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 274093
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Dziekuje za odpowiedz (wszystko dziala :))
  • REKLAMA
  • #4 278417
    kolton
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    A mi to nie dziala i nie wiem co mam robic, owszem niektore polaczenia gorne sa ok ale niektore nie :(
  • #5 280164
    chyras
    Poziom 12  
    kolton napisał:
    A mi to nie dziala i nie wiem co mam robic, owszem niektore polaczenia gorne sa ok ale niektore nie :(

Moze po prostu autorouter nie jest w stanie poprowadzic wszystkich sciezek... Jesli tak, to po zakonczeniu jego pracy na dolnej belce okna pojawia sie napis mwoiacy o tym, ile procent sciezek zostalo poprowadzonych. Jesli jest to liczba rozna od 100% to znaczy, ze autorouter nie potrafil utworzyc wszystkich niezbednych polaczen i pozostawil je jako 'wiszace' (airwires). W takim przypadku pozzostaje jednynie reczna korekta sciezek, przekladanie i dosuwanie elementow, zwiekszenie gestosci routingu itp. rzeczy.

Pozdrawiam
  • #6 281190
    kolton
    Poziom 16  
    no wlasnie w tym jest problem ze mi to zrobi w 100% tylko niestety gorne sciezki nie so pozime w calosci, czesc jest ale niektore sa na ukos albo cos takiego
  • REKLAMA
  • #7 283015
    chyras
    Poziom 12  
    Hmm, a zaladowales plik kontrolny autoroutera? W oknie, w pierwszej zakladce, trzeba dac Load... i wybrac plik kontrolny o rozszerzeniu .ctl - gdzie go znalezc pisalem wczesniej. To musi dzialac...

Pozdrawiam
  • #8 283269
    kolton
    Poziom 16  
    no wlasnie dokladnie tak robie jak ty napisales i mimo wszystko dalej tak jest daje LOAD i tam sa 2 pliki do wyboru
  • #9 284784
    chyras
    Poziom 12  
    To sie poddaje - jest jeszcze mozliwosc, ze po prostu sie nie da inaczej, bo ustawienia, ktore sa w tych plikach kontrolnych po prostu przyporzadkowuja bardzo duzy koszt dla polaczen gornych i nie prostych, moze po prostu autorouter stwierdza, ze inaczej sie nie da i prowadzi 'krzywo'...

Pozdrawiam,
  • #10 285409
    kolton
    Poziom 16  
    ok dzieki za fatyge, tez tak sadze ze autorouter nie jest juz w stanie poprowadzic sciezek gornych w ten sposob jak ja chce
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymuszenia w programie Eagle tworzenia zworków na górnej warstwie PCB bez użycia metalizowanych otworów. Zaproponowano wykorzystanie dołączonego do Eagle przykładu „singlesided” wraz z plikami kontrolnymi (.ctl) autoroutera, które umożliwiają projektowanie płytek jednostronnych z przelotkami. Pomimo poprawnego załadowania plików kontrolnych, autorouter nie zawsze prowadzi wszystkie ścieżki na górnej warstwie w sposób prosty i zgodny z oczekiwaniami, czasem prowadząc je ukośnie lub pozostawiając niepołączone (airwires). Wynika to z ograniczeń autoroutera, który może nie być w stanie poprowadzić wszystkich połączeń bez metalizowanych otworów, zwłaszcza gdy ustawienia plików kontrolnych przypisują wysoki koszt trasowania na górnej warstwie. W takich przypadkach konieczna jest ręczna korekta ścieżek, zmiana rozmieszczenia elementów lub zwiększenie gęstości routingu, gdyż autorouter może nie znaleźć optymalnego rozwiązania automatycznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA