logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung 200GB zawiesza się i nie jest wykrywany przez BIOS po restarcie

strzelec82 03 Wrz 2006 18:16 1502 10
  • #1 2983477
    strzelec82
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam.

Więc tak posiadam komputer który służy głównie do serwisowania telefonów GSM - w środku dysk twardy 80 Gb. - system operacyjny Windows 98 SE - dysk nie formatowany jakieś 5 lat - system cały czas działa stabilnie itp. żadnych problemów, ale 80 Giga to trochę mało - zaczęło brakować więc dokupiłem drugi dysk 200 giga. Samsunga
    Drugi dysk podzieliłem na 2 partycje (pierwsza NTFS druga FAT32) i zainstalowałem Windowsa XP, partcja Fat32 była do przechowywania danych dla obydwóch Systemów (głównie dlatego Fat32 żeby była widoczna pod 98SE). Wszystko to działało stabilnie jakieś 3 tygodnie - po tym okresie zauważyłem że nowy HDD dziwnie się zachowuje pod XP - często się zawieszał w ten sposób że świeciła cały czas dioda, nawet po restarcie i nie wykrywał go Bios, oczywiście wystarczyło wyłączyć z prądu na kilka sekund i znowu działał. pewnego pięknego dnia też się tak stało - ale już po restarcie nie widział go nawet bios (coś przeskakiwało w środku itp.) Zaniosłem go do serwisu gwarancyjnego - po 3 tygodniach wymienili na nowy - ale dogadałem się ze sprzedawcą że nie chce już Samsunga bo się zawiodłem więc bez problemu dał mi WD Caviara.

Z tym dyskiem zrobiłem dokładnie to samo co z poprzednim czyli 2 partycje - jedna NTFS druga Fat32 win XP - a na starym dysku niezawodny 98SE. Niby wszystko było ok - ale po jakiś 2 tygodniach w starym dysku podczas pracy od czasu do czasu zaczęło coś strzelać (bardzo rzadko 1-2 razy dziennie czasami wcale, taki odgłos ''cyk-cyk'').

Zaczęło mnie to niepokoić gdyż na tym dysku miałem wszystkie najważniejsze dane które zbierałem od około 7 lat. więc skopiowałem go całego do folderu na nowym dysku.
    Po kilkunastu dniach zaczęło się dziać dokładnie to samo co z poprzednim dyskiem czyli zawieszenie i funkcjonowanie dopiero po odcięciu zasilania.
    Pewnego pięknego dnia po restarcie nie dało się już uruchomić kompa.
    Stary dysk był dyskiem startowym na którym było menu wyboru systemu podczas uruchamiania itp. i menu wyboru systemu zostało ale czy wybiore XP czy 98 to pisze że nie ma takiego systemu itp.

Wyciągnełem ten stary dysk - zostawiłem tylko nowy w którym sformatowałem tylko pierwszą partycje (drugiej nie mogłem bo była tak kopia całego starego dysku) po formacie instalacja XP, na początku wszystko idzie ok ale pod koniec jakieś problemy z zapisem i dysk w dalszym ciągu się zawiesza - zgłupiałem w tym momencie całkowicie - poszedłem do firmy komputerowej znajomego - próbowaliśmy co się stanie po wymianie : zasilacza, procesora, płyty głównej, pamięci - i nic nadal to samo. Wsadziliśmy nowy dysk - wszystko działa super!
    Więc pożyczyłem sobie od niego taki stary dysk 10gb żebym tylko mógł pracować przez ten czas co dysk będzie w serwisie gwarancyjnym (jeszcze go nie oddałem, na początku tygodnia może oddam do gwaranta).

Zainstalowałem system na tym dysku wszystko działa super i teraz ciekawostka...
    podłączyłem ten stary dysk(80gb) jako Slave - po tym komputer uruchamia się bardzo wolno, system też jakieś 8 razy wolniej, jak się już uruchomi, to klikam na mój komputer(znowu czekanie jakieś 2 minuty - tak bardzo muli) i odziwo widzi ten dysk i wszystkie dane jakie tam są - mogę je skopiować itp. mimo że wszystko tak spowalnia to kopiowanie idzie normalnie, jest tam system wszystkie pliki i foldery systemowe więc dziwne że nie startuje z niego, ta sama sytuacja z nowym dyskiem.

Czy ktoś miał podobny problem?
    Co może być przyczyną powyższych problemów?
    Czy może to być jakiś wirus?
    Od czego najpierw zacząć żeby przywrócić dyski do normalnego stanu?

z góry dzięki za każdą odpowiedź

Pozdrawiam
    Michał

ps. sorry - trochę się rozpisałem ale chciałem opisać problem w miarę dokładnie
  • #2 2983507
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Przyjrzyj się jednak zasilaczowi i zmierz miernikiem napięcia bez i z max obciążeniem.Niektóre stare dyski miały takie animozje że nie chciały współpracować z innymi dyskami.Podłącz je na osobnych taśmach.Stary dysk może spokojnie pracować na jednej tasmie z napędem CD.Ważne dane radzę zarchiwizować na płytach CD lub DVD.
  • #3 2983561
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    witam
    ufam że prawidłowo poustawiałeś zworki,kolejnośc wpięcia taśm gdy podłączyłeś ten drugi hdd?
    i teraz tak, czy płyta główna przewiduje współpracę z hdd200G?
    czy aby nie miałeś dwóch partycji primary aktywnych na 2 dyskach?
    ale to historia -teraz trzeba soft ze strony producenta i stestowac te dyski pod kątem bad sectors
    pozatym 5 lat bez formatowania ..no no.. pasowałoby usunąć wszystko i wyzerować
  • #4 2983596
    strzelec82
    Poziom 18  
    Z zawodu jestem informatykiem więc takie rzeczy jak ustawienie zworek to nie problem. Wydaje mi się że jest to jakiś wirus niszczący dyski albo siedzący w MBR ale mogę się mylić...
  • #5 2983704
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Drogi kolego,zabezpieczenie komputera programem antywirusowym i FireWall'em to podstawa.Jeśli masz podejrzenia że to wirus w MBR to nic prostszego jak to sprawdzić.Ściągnij Hirensa i zdiagnozuj MBR i dysk w całości:
    http://maxt.dk/archives/2006/06/29/hirens-bootcd-82/
  • #6 2983747
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    strzelec82 napisał:
    Z zawodu jestem informatykiem więc takie rzeczy jak ustawienie zworek to nie problem. Wydaje mi się że jest to jakiś wirus niszczący dyski albo siedzący w MBR ale mogę się mylić, przeczytajcie uważnie to co napisałem bo odpowiedzi narazie nic nie wniosły

jesteś.
    ale skupiłeś się na opisie objawów ,nie informując czy sprawdziłeś jakkolwiek ten ,czy tamten dysk ,my nie wiemy czy jest wirus czy niema ,bo to ty nam powiesz
    nie wniosły...[]
  • #7 2983983
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Witam,
    G.... się na tym znam ale miałem dośc podobny problem ( przynajmniej sądząc po opisanych przez Ciebie objawach). No i dobrze że w ostatniej chwili czytnołem sobie Twoją wypowiedź. O mały włos zaśmieciłbym Twój wątek byc może kolejną nic nie wnoszącą odpowiedzią.

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

przepraszam Strzelec że w ten sposób ale trochę żeś chyba przestrzelił z tym"nie wniosły" wobec osób które poświęciły czas Twojemu problemowi i próbowały Ci pomóc. Może zbyt emocjonalnie podchodzę do tego ale wybacz taki już jestem.
    Pozdrawiam
  • #8 2985481
    strzelec82
    Poziom 18  
    Sorry faktycznie może troche nie tak to miałem ująć tym bardziej że byłem po paru browarkach ;-) dzisiaj będę miał troche więcej czasu to pokombinuję trochę z tymi dyskami - jeśli uda mi się rozwiązać problem dam znać co było nie tak...

pozdrawiam
    Michał
  • #9 2985715
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    2 dyski powiedzmy ze poszly wiec wymiana dysku to usunales skutek a nie przyczyne dlatego warto by znaleźć ta usterke.

Cytat:
    Z zawodu jestem informatykiem

a danych komputera (sprzetu w budzie )nie podales ale wedlug mie istotne:p

iodpowiedz na pytanie tronic1
    Cytat:
    zmierz miernikiem napięcia bez i z max obciążeniem.
  • #10 2989528
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2991877
    zihen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja sie tylko tak zapytam, czy po drugiej instalacji na tym pozyczonym dysku powlaczales DMA?

Zami

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z systemem Windows 98 SE na dysku 80 GB, do którego dodano drugi dysk Samsung o pojemności 200 GB podzielony na partycje NTFS i FAT32, z zainstalowanym Windows XP. Po około trzech tygodniach użytkowania nowy dysk zaczął się zawieszać, a BIOS przestał go wykrywać po restarcie, co wymagało odłączenia zasilania na kilka sekund, aby dysk ponownie działał. Podejrzewano problemy z ustawieniem zworek, kompatybilnością płyty głównej z dyskiem 200 GB, obecnością wirusa w MBR oraz ewentualne uszkodzenia fizyczne dysku. Zalecano sprawdzenie zasilacza i napięć pod obciążeniem, podłączenie dysków na osobnych taśmach, wykonanie testów diagnostycznych na obecność bad sectors (np. za pomocą narzędzi producenta lub Hirens BootCD), a także archiwizację ważnych danych. Poruszono też kwestie konfiguracji partycji primary i aktywnych, a także włączenia DMA po instalacji systemu. Autor potwierdził poprawne ustawienie zworek i planował dalsze testy sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA