logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider STV512VT TV6 - wzrost napięcia i grzanie R804, Q800 w przetwornicy

elmarko 03 Wrz 2006 22:23 1142 7
REKLAMA
  • #1 2984321
    elmarko
    Poziom 11  
    Witam, a więc sytuację mam nastepującą pada BUT11A wymieniłem scalak TEA1039 posprawdzałem wszystkie elementy w części pierwotnej. Tranzystor oczywiscie włączyłem przez żarówkę i na diodzie D804 gdy włącze TV startuje od 3,5V w miare upływu czasu około 30s. urośnie do 12V. Nie trzymam dłużej bo strasznie grzeją się elementy R804 i Q800. Co je obciąża scalak? Brakuje mi juz pomysłu za co sie złapać, dlaczego to napięcie rośnie po starcie?
  • REKLAMA
  • #2 2984364
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    a może tak zacznisz od elek, bo o tych że wyminiłeś nie piszesz, je się wyminia na nowe, dobrej firmy a nie sprawdza!!!, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2984461
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    > Tranzystor oczywiscie włączyłem przez żarówkę

Żarówkę oczywiście włączyłeś szeregowo w linię +300V, a "zimną" końcówkę transformatora?

Tak, czy owak ta przetwornica nie podejmie pełnej pracy z żarówką w szereg. Na początek, aby zabezpieczyć się przed kolejnym padem BUT11 można ją włączyć. W takim połączeniu przetwornica powinna pulsować.

> wymieniłem scalak TEA1039 posprawdzałem wszystkie elementy w części pierwotnej

Nie ma co sprawdzać. Należy WYMIENIĆ wszystkie elementy na nowe!
    Zajmie Ci to godzinę pracy i ok. 20zł na części. W innym przypadku nigdy nie będzie pewności, czy naprawa przetwornicy jest skuteczna. Szczególnie ta przetwornica jest dość trudna w naprawie i połowiczne rozwiązania wcześniej, czy później doprowadzają do kolejnego "padu".

> strasznie grzeją się elementy R804 i Q800

Q800 to BUX806?

Te elementy w sprawnej przetwornicy pracują tylko w momencie rozruchu. Później zasilanie tej gałęzi przejmuje obwód: D808, C818 i R810.
    Jeśli się grzeją to oznacza, że przetwornica nie wystartowała prawidłowo, lub w gałęzi którą opisałem jest uszkodzenie. Najlepiej na czas prób wylutuj ten Q800 i podaj napięcie 12V na 9-tą nóżkę TEA 1039 z zewnętrznego zasilacza.

Sprawdź obwody wtórne. Najlepiej wszystko odłącz i do B+ daj żarówkę 75W.

Remeknapr
  • #4 2990508
    elmarko
    Poziom 11  
    Zapomniałe napisać ale elektrolity wymieniłem na samym początku. Zgodnie z radami wyciągłem tranzystor Q800 i podłączyłem zewnetrzne zasilanie 12V. Napięcie na nóżce 9 lekko ponad 11V. Niestety przetwornica ani drgnie. Na bazie tranzystora pojawia się 5mV na oscyloskopie nic nie zaobserwowałem. Co moge sprawdzić na układzie TEA1039 aby upewnić sie że jest on uszkodzony, a może czegoś mu jeszcze brakuje aby zaczął pracować. Co do wymiany elemtów w przetwornicy nigdy wczesniej nie praktykowałem wymiany w ciemno, lecz ta przetwornica jest naprawdę ciężka do naprawy. Gdzie najlepiej kupować takie zestawy naprawcze?
  • REKLAMA
  • #5 2991668
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > Co moge sprawdzić na układzie TEA1039 aby upewnić sie że jest on uszkodzony

Na takie pytanie odpowiedzieć może wróżka. Bez dostępu do telewizora i wykonania pomiarów trudno jest gdybać. Możesz wylutowywać po kolei każdy element, sprawdzić i wlutować z powrotem. Zajmie Ci to 2 godziny, albo więcej, a pewności i tak nie będziesz miał, bo niektóre elementy na mierniku będą dobre, a w układzie będą działać nieprawidłowo (inne warunki, szczególnie ekstremalne w przetwornicy). Inny sposób to wylutować wszystko i wyrzucić bez sprawdzania ( żeby nie kusiło gdzieś je wstawiać ) i wmontować wszystko nowe. Czas takiej naprawy 0,5 godz. koszt elementów ok. 20 zł. Co się bardziej opłaca? Zresztą taki sposób naprawy jest zalecany przez wszystkie poradniki, jak również serwis fabryczny.

> nigdy wczesniej nie praktykowałem wymiany w ciemno

patrz wyżej.

> Gdzie najlepiej kupować takie zestawy naprawcze?

Obawiam się, że gotowego zestawu do tego sprzętu nie kupisz. Nie był on w Polsce bardzo popularny.

> na oscyloskopie nic nie zaobserwowałem

Jeśli scalak jest sprawny to coś go blokuje np. uszkodzony transoptor.

Jeśli uważasz, że Ci pomogłem to kliknij właściwy button. Mam mało punktów. :)

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #6 2994027
    elmarko
    Poziom 11  
    >Na takie pytanie odpowiedzieć może wróżka. Bez dostępu do telewizora i wykonania pomiarów trudno jest gdybać.

Ja mam dostęp do tego telewizora i mogę wykonac pomiary. Liczyłem na jakieś wskazówki co mogę zmierzyć.
  • #8 2995142
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > Liczyłem na jakieś wskazówki co mogę zmierzyć.

Czy masz na schemacie podane napięcia na TEA1039 w stanie czuwania i w stanie pracy? Zacznij od tego.

Remeknapr

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Schneider STV512VT TV6 pojawił się problem z przetwornicą zasilania, gdzie napięcie na diodzie D804 wzrasta od 3,5V do 12V po około 30 sekundach pracy, a elementy R804 i tranzystor Q800 (prawdopodobnie BUX806) silnie się grzeją. Wymieniono scalak TEA1039 oraz kondensatory elektrolityczne, jednak problem nie ustąpił. Przetwornica nie podejmuje pełnej pracy, a na bazie tranzystora Q800 pojawia się jedynie minimalne napięcie (5mV). Zalecane jest wymienienie wszystkich elementów w części pierwotnej na nowe, gdyż części używane mogą powodować dalsze uszkodzenia. W sprawnej przetwornicy elementy R804 i Q800 pracują tylko podczas rozruchu, a później zasilanie przejmuje układ złożony z D808, C818 i R810. Wskazano konieczność sprawdzenia kondensatorów C816, C821 oraz transoptora CNX82. Dodatkowo sugerowano porównanie napięć na układzie TEA1039 w stanie czuwania i pracy według schematu. Brak gotowych zestawów naprawczych do tego modelu, dlatego wymiana elementów powinna być wykonana indywidualnie.
REKLAMA