logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór procesora: Athlon czy Celeron? Opinie i doświadczenia użytkowników

Shel 04 Wrz 2006 11:07 1458 14
REKLAMA
  • #1 2985276
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, zamierzam kupić, złożyć sobie komputer i zaczyna mnie zastanawiać, co lepiej wybrać chodzi mi oczywiście o procesor, jakiej firmy? pentium oczywiście odpada, ze względu na cene, do firmy AMD raczej nie jestem przekonanty i dlatego chciałem poznać zdanie innych osób, ponieważ do tej pory wybierałem celerona, ale nieraz może lepiej zmienić swoje przyzwyczajenie? co wy na to?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2985299
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    To spróbuj się przekonać do AMD. Za podobną cenę masz procesor o mozliwosciach większych od Celerona, porównywalny jak nie lepszy (zalezy który model) do Pentiuma.
  • Pomocny post
    #3 2985332
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Jest bardzo opasły topic na forum w którym spierają się zwolennicy firm AMD i Intel. Nie ma sensu zaczynać tej dyskusji od nowa.
    Zastanów sie ile możesz wydac na procesor potem dobierz coś patrząc na wydajność, a nie na firme. Dołóż do tego trochę rozsądku. Zastanów się też do czego będzies go używał.
  • #4 2985375
    Shel
    Poziom 27  
    no, ale mi chodzi o ten rozsądek, bo wiem, że te AMDeki strasznie się grzeją, a to niekorzystnie wpływa na ich pracę w poźniejszym czasie i to mnie zastanawia, bo celerony, nawet jak wiatrak na procku padł to i tak pracują i raczej rzadko zdarza sie ich uszkodzenie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2985413
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    AMD kiedyś się grzały ...

Obecne modele wydzielają mniej ciepła niż wiele modeli Intela.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2985472
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Mi nie chodzi o to, który proc lepszy. Ale o rozsądek. Załóżmy, że Cena Celerona i Athlona jest zblizona lub identyczna. Atlon przy tym ma wydajnośc porównywalna do Pentuma, a nie okrojonego Pentiuma, czyli Celerona. Tak więc co lepsze? Celeron, o obciętej wydajności czy cos co moca dorównuje Pentiumowi a kosztue tyle co Celeron?
  • #7 2985484
    Shel
    Poziom 27  
    @mbo
    tzn. konkretnie o jakich mówimy, wszystkich po Kxx, czy dopiero Athlon

Dodano po 4 [minuty]:

pogubiłem się w tych AMD, od którego modelu procesora wspiera go instrukcja 64-BIT?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2985503
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Problem jest taki że:
    1. Pojawia się na forum dwa razy na tydzień
    2. Dotyczy wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem
    3. Niczego się nie dowiesz, bo istnieje tylu zwolenników AMD co Intela
    4. Dla przeciętnego zjadacza chleba nie ma żadnej różnicy pomiędzy jednym a drugim.
  • Pomocny post
    #9 2986423
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Shel - AMDki sie nie grzeją bardziej niż intele (raczej mniej).
    Jak padnie wiatrak, to oba procesory mogą sie spalić.
    Ale do tego nie dochodzi, bo procesory i plyty mają zabezpieczenia - u obu producentów.

Obecnie wszystkie procesory AMD na S759, 939 i AM2 obsługują 64bity.
  • #10 2990103
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2991362
    Lukas_P
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Czasy grzejących się Athlonów odeszły razem z serią na rdzeniu Palomino. Wszystkie "dzisiejsze" Athlony grzeją się bardzo bardzo niewiele. Jeśli masz kasę na mega-chłodziarę i dobrą wydajność to bierz P4 a jeśli wolisz kasę zaoszczędzoną na chłodzeniu przeznaczyć na szybszy procesor bądź co tam chcesz innego to bierz A64 na socket 939.
  • #12 2991501
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Atlon czy Celeron - co rozsądniej wybrać?

odpowiedź jest prosta, Athlon :D
  • #13 2991669
    Xnim
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    widze ze autor postu chyba nie byl za pan brat z technika komputerowa z ostaniego czasu :D:D

Nie porownuj AMD Athlon/Intel Celeron - dwa rozne segmenty procesorow
    jak cos to juz porownuj AMD Athlon/Intel Pentium lub AMD Sempron/Intel Celeron

pozdrawiam

Na necie znajdziesz tony materialu na temat tego postu wiec poszukaj troche i zycze milej lektury

Pozdro
  • #14 2991674
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    Faktycznie poruszyłeś temat rzekę, z konkluzją patową, bo stosunek zwolenników do przeciwników poszczególnych marek jest 50% do 50%, z alternatywy która przedstawiasz Athlon jest lepszym rozwiązaniem niż Celeron, ze względu a wydajność oraz to że jest to procesor klasowo odpowiadający Pentium, Celeron to klasa Semptroma/Durona, ale nie zapominaj że równie ważne jest dobranie reszty komponentów gdyż to suma wszystkich elementów przekłada się potem na wydajność, bardzo ważny jest zasilacz, dobry markowy, stabilny i gwarantujący bezpieczeństwo, a nie badziew za 100 o mocy 500w które jest tylko marzeniem ściętej głowy w takim zasilaczu, odpowiednia dobra, wydajna i stabilna płyta, ram, grafika, napędy. Co do grzania się AMD to nie jest do końca prawda starsze procesory wydzielały owszem sporo ciepła nowe znacznie mniej ale faktem jest tez to że jeśli obudowa nie posiada odpowiedniej wentylacji to każdy procesor będzie się grzał, i nie pomoże tu nawet armia wiatraków bo jak nie będą miały skąd zaciągnąć powietrza to nic nie zdziałają, ludzie wyciszają kompy zaklejając otwory wentylacyjne matami itp a zapominają o przepływie powietrza, i tak powstają potem mity o strasznie grzejących się zasilaczach, procesorach itp. przykładem może być zasilacz Tagan 380 który posiadam a miał on się podobno bardzo grzać, i cóż u mnie jest ledwo ciepły i niesłyszalny więcej hałasu robią dyski i chłodzenie procesora niż on, no ale w obudowie z przodu są otwory wentylacyjne i nic się ni grzeje, a w skrzyni siedzi Barton 2500, GF 6600 GT, 2 x Hdd, CD-RW, DVD, Tuner Tv, więc ma co wydzielać ciepło. Tak więc reasumując wybrał bym Athlona i uważnie dobrał resztę komponętów.
  • #15 2991735
    Shel
    Poziom 27  
    owszem macie racje, przespałem kilka miesiecy i dlatego teraz patrzac na zadane pytanie, aż głupio patrzeć o co się pytam.
    Oczywiście Atlona można porównywać jedynie z pentuimem, a celeron jest tańszy i to jest chyba alternatywa do skladania kompów, ponieważ dla zwyklego zjadacza chleba licza sie tylko GHz wyswietlane przy starcie kompa, tyle zaoobserwowałem u znajomego, który sprzedaje kompy.
    PS: zauważyłem także, że pytanie które zadałem często jest powielane przez takich ospałych laików jak ja, albo przez ludzi, którzy wiedzą, że coś gra, ale nie wiedzą gdzie:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru procesora między AMD Athlon a Intel Celeron, z uwzględnieniem aspektów wydajności, ceny oraz problemów z przegrzewaniem. Athlon oferuje wydajność porównywalną do Pentiuma przy cenie zbliżonej do Celerona, który jest procesorem o obniżonej wydajności i klasowo odpowiada Sempronowi lub Duronowi. W przeszłości Athlony miały problemy z wysoką temperaturą, jednak nowsze modele generują mniej ciepła niż wiele procesorów Intela. Zarówno AMD, jak i Intel stosują zabezpieczenia chroniące przed uszkodzeniem procesora w przypadku awarii chłodzenia. Ważne jest także dobranie odpowiednich komponentów, takich jak stabilny zasilacz i dobra płyta główna, które wpływają na ogólną wydajność i niezawodność systemu. Procesory AMD na socketach S759, 939 i AM2 obsługują instrukcje 64-bitowe. Wybór powinien być oparty na analizie wydajności i przeznaczenia komputera, a nie tylko na marce. Często porównanie Athlona do Celerona jest nieadekwatne, gdyż należą do różnych segmentów rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA