logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrycie dysku SATA. Płyta ABIT VI7. Hardware Iniciate failed.

viperx 04 Wrz 2006 18:13 8480 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak uruchomić dysk SATA II na płycie ABIT VI7, gdy BIOS zgłasza „Hardware Initiate failed” i instalator Windows XP nie widzi dysku?

To był dysk SATA II na starszym kontrolerze VIA, więc trzeba było przestawić go zworką w tryb SATA 150, a nie próbować instalować go jako zwykły RAID bez potrzeby [#2986728][#2991539] Na ABIT VI7 ustaw w BIOS-ie `Bootable SCSI/IDE/RAID` na `Onboard RAID`, zostaw `SATA RAID ROM` włączone i zastosuj pozostałe zalecenia z manuala, bo wtedy kontroler poprawnie wykrywa dysk [#2991539][#2992134] Do instalacji Windows XP trzeba użyć właściwych sterowników VIA SATA/RAID podawanych z F6 podczas startu instalatora; po zmianie konfiguracji i starych próbach instalacji najlepiej zainstalować system ponownie [#2991539] W praktyce problem został rozwiązany po wgraniu nowych sterowników SATA — dysk zaczął działać poprawnie [#2994031]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2986545
    viperx
    Poziom 12  
    Witam.

Chciałem zaznaczyć, że używałem opcji "Szukaj". Stosowałem się do instrukcji tam zamieszczonych. Niestety, nie roziwiązałem mojego problemu. Więc zakładam nowy temat. Myślę, że skutecznie :)

Płytę główną jaką obecnie posiadam to: ABIT VI7. Kable wszystkie podłączone. System: Widnows XP PRO SP1
    Otóż. Kupiłem nowy dysk Western Digital 160GB SATA 16MB Cache z jakiejś serii Radi Edition. Podłączyłem. Start dysku usłyszałem bez żadnych puknięć. Wszedłem w BIOS, po to by włączyć opcje związane z RADI i SATA.
    W zakłace "Setup Device Priority" (czy coś w tym stylu) jest taka opcja:
    Hard Disk Boot Priority [Prees Enter] - Wcisnąłem ENTER. Pojawiło się tylko to: 1. Boot SCSI/IDE/RAID. - Rozumiem, że tak ma być?
    Następna opcja to Bootable SCSI/IDE/RAID: to wyboru jest: PCI SLOT Device lub OnBoard Raid - wybrałem Onboard Raid.
    W zakłace Integrated Peripherals zaznaczyłem SATA Raid ROM jako Enabled. Poza tym, port Serial ATA jest włączony.
    Po zapisaniu dokonanych zmian zrestartowałem komputer.
    Wykrył urządzenia IDE. Po chwili przechodzi na wykrywanie urządzeń Serial ATA. Wykrywanie trwa chwile, po czym wyświetla się mniej więcej taki komunikat: Hardware Iniciate failed, please check device. The BIOS doesn't be installed.
    Nie wiem czy tak musi być... Może dopiero po zaisnstalowaniu sterowników Serial ATA nie będzie tego błędu. Nie jestem w tym mocny, bo pierwszy raz instaluje dysk z serial ATA.
    Przejdźmy do instalacji Widnowsa. Skopiowałem potrzebne pliki sterowników do Serial ATA na dyskietke. Gdy pokazał się komunikat czy zainstalować urządzenia SCSI lub RAID innej fimry, wcisnąłem F6. Nic się nie pojawiło - musi tak być? Dyskietka była włożona do stacji.
    Po zainstalowaniu kilku apletów itp, wyświetla się komunikat mówiący o tym, że nie wykrył urządzenia (w tym wypadku dysku).
    Wcisnąłem literke "S". Przeszło do instalowania sterowników do Serial ATA. Wybrałem sterowniki do Windows XP. Kliknąłem Enter. Zaczął zczytywać z dyskietki plik VIAsraid.sys. Zczytał. Pokazał komunikat w stylu: Sterowniki zostaną zainstalowane. Kliknąłem ENTER. Przeszło dalej. Gdy przeszło do tego, żeby wybierać partycje lub dysk pokazał się komunikat że nie wykryto urządzenia (dysku).
    Jeszcze jedna sprawa. Podłączyłem Westerna razem z Maxtorem, ktory jest na ATA133 - na nim mam zainstalowanego windowsa...Zainstalowałem pod Windowsem sterowniki do Serial ATA.W menadżerze urządzeń pokazuje wykrzyknik przy VIA SATA Raid Controller. Nie wiem juz o co biega. Może płyta główna walnięta?
    Co z tym fantem zrobić? Może dysk jest walnięty? Sam już nie wiem... :cry: Proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 2986662
    jarem2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Pomieszałeś,

RAID - polega na współpracy dwóch lub więcej dysków twardych w taki sposób, aby zapewnić dodatkowe możliwości, nieosiągalne przy użyciu jednego dysku.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_%28informatyka%29

z opisu wynika że masz 1 dysk SATA, jeśli tak to powyłączaj wszstkie opcje związane z Raid

i zobacz czy wykrywa Ci dysk pod działającym windowsem ( prawym na "Mój komputer" => zarządzaj => Zarządzanie dyskami)
  • #3 2986697
    viperx
    Poziom 12  
    Wyłączyłem. Nie skanuje już w poszukiwaniu SATA Device ani nie wyświetlił się komunikat: Hardware Iniciate failed, please check device. The BIOS doesn't be installed.
    Dysku nie wykrył. Dopiero przy podłączeniu tego nowego dysku pokazuje się wykrzyknik w menadżerze urządzeń. Po odłączeniu - wszystko jest ok.
  • #4 2986723
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Czy jest kolega pewien, że dysk jest Sata, anie Sata2?
  • REKLAMA
  • #5 2986728
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jeszcze raz.W biosie wyłącz RAID i włącz SATA.Na dysk załóż zworkę ograniczającą transfer do 150MB/s
    (płyta nie obsługuje SATA II).Jak założyć zworkę powinneś mieć podane na naklejce na dysku.Wtedy bios powinien wykryć dysk.
  • REKLAMA
  • #6 2986772
    viperx
    Poziom 12  
    Według faktury i tego co zamawiałem przez sklep internetowy zamówiłem dysk z Serial ATA 150. Chyba, że oni się pomylili....
  • #7 2986795
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wrzuć w Google symbol dysku i znajdziesz jego parametry.Jak jest SATA I to zworka oczywiście nie jest potrzebna.
  • #8 2986803
    Figi
    Poziom 37  
    Podaj dokładne oznaczenie dysku.
    Próbowałeś tego, co proponował kolega tronic1?
    Podmień taśmę Sata, bo one też bywają wadliwe.
  • #9 2986950
    viperx
    Poziom 12  
    Włożyłem zworke. Wykrył. Widocznie jest to dysk SATA II :> Ale o tym nie było mowy.
    Ale jest jeszcze jeden problem... Włącza się instalator Windowsa XP z SP1. Na początku nie ma opcji "Dowolny klawisz spowoduje rozruch płyty". Po skopiowaniu wszystkich potrzebnych plikow do instalacji widnows. Komp sie restartuje. I wtedy musi przejsc do dalszej instalacji windows. A tu nie. Znowu wchodzi w pierwszego instalatora windows i od nowa ptrzeba instalowac sterowniki SATA, zeby wykrył dysk. A boot z cd-romu mam wyłączony... I co teraz? :(
  • #10 2987002
    tronic1
    Spec od komputerów
    Co do zworki,to teraz bardzo trudno kupic dysk SATA I i dlatego dostałeś SATA II,ale to jak widzisz nie problem.Co do drugiego problemu to po pierwszym etapie instalacji w czasie restartu wyłap DELETE wejście do biosa i ustaw bootowanie z tego właśnie dysku.
  • #11 2987225
    viperx
    Poziom 12  
    Zrobiłem tak. Ale niestety. Tak jakby gubił te sterowniki Serial ATA i znowu wchodzi w pierwszy proces instalacji... Nawet jeśli nie ma boota na CD-ROM to i tak z niego bootuje... Jeśli włoże dysk na ATA133 razem z tym na SATA, pokazuje się wtedy: dowolny klawisz spowoduje rozruch płyty - jeśli jest boot włączony z cd-romu, jeśli nie, wchodzi normalnie w windowsa na dysku ATA133.)
  • #12 2987319
    Figi
    Poziom 37  
    W momencie instalacji Windowsa dysk ATA jest odłączony?
  • #14 2987383
    Figi
    Poziom 37  
    Może ma coś kolega namieszane w MBR... Proszę użyć polecenia fixmbr z poziomu konsoli.
  • #15 2987385
    tronic1
    Spec od komputerów
    Przejrzyj jeszcze raz Bios.Wszystkie opcje tyczące dysków typu transfer i.t.d ustaw na Auto,RAID oczywiście wyłączony.Wyłap przy restarcie Bios i wyjmij płytę z napędu i wyjdż F10.Sprawdź czy bootowanie nie jest ustawione na dysk ATA,zmień na SATA i podaj co się dzieje.
  • #16 2987608
    viperx
    Poziom 12  
    Niestety. Ciągle wchodzi w pierwszą fazę instalacji. :(
  • #17 2987659
    Figi
    Poziom 37  
    A jakie operacje kolega wykonał?
  • #18 2987739
    tronic1
    Spec od komputerów
    Miałeś wyjąć płytę z CD.
  • #19 2988261
    Stepel
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    a po co instalowac sterowniki SATA? Ostatnio wymienialem dysk u znajomego + instalacja systemu. NIc nie trzeba bylo instalowac. Zresztą w biosie zadnych zmian ten nie trzeba bylo dokonywac. Zworka oczywliscie na 150 limit.
  • #20 2990031
    viperx
    Poziom 12  
    tronic1 napisał:
    Miałeś wyjąć płytę z CD.

Wyjąłem. Pokazał komunikat: BOOT FAILURE PLEASE PRESS ENTER... Dysk nie ma "boota"... Upgrade biosu zrobiłem wczoraj. Nic nie dało... Zrobiłem tak jak kolega mówił i nic... To samo...
  • #21 2990245
    tronic1
    Spec od komputerów
    No i ta operacja pokazała że jednak nie masz ustawionego boota na ten właśnie dysk.Jak masz taką opcję to ustaw bootowanie na C Only.
    Jeżeli nic nie pomoże to radzę powtórzyć instalację windowsa.Partycje sformatować z poziomu instalatora.Sterowniki so SATA zainstaluj tylko wtedy gdy instalator zgłosi brak dysku (uruchamiasz ponownie instalator i F6).
  • #22 2990364
    viperx
    Poziom 12  
    Nie mogę ustawić boota na ten dysk, bo go nigdzie dosłownie nie ma w biosie...A co już mowiąc o ustawieniu boota na partycje C...
  • #23 2990760
    tronic1
    Spec od komputerów
    No to mamy problem.Jak nie potrafisz znaleść dysku w biosie to użyj Autodetekcji dysków,chyba taką opcję znajdziesz ?
  • #24 2990831
    viperx
    Poziom 12  
    Nie to że nie mogę znaleźć... Bios go po prostu nie widzi...

Teraz zrobiłem tak. Wlączyłem SATA i RAID. I przy próbe detekcji dysków SATA wykrył mi go jako WD. Czyli tu jest już plus. Zabootował, ale nie do końca, bo pokazał się taki komunikat:
    Nie można uruchomić systemu Windows z powodu złej konfiguracji sprzętu. Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego. (...)
    W biosie pojawiła się obacja: Chance HDD Message - co to jest?
    I co z tym fantem zrobić?
    Zainstalowałem dysk ze sterowników SATA gdy Instalator zawołał o ich instalacje.
  • REKLAMA
  • #25 2990834
    Figi
    Poziom 37  
    A jakie ma kolega opcje do wyboru w ustawieniach:
    First Boot Device
    Second Boot Device
    Third Boot Device
    oraz czy ustawił Boot Other Device na Enabled?
    Ma kolega na dysku ustawioną aktywną partycję?
    Próbował kolega użyć polecenia fixmbr, o którym pisałem wcześniej?
  • #26 2990849
    viperx
    Poziom 12  
    First Boot Device: Hard Disk
    Reszta Boot Device na Disabled.
    Boot Other Device: Enabled
    Partycja C: Aktywna.
    Fixmbr - jak to zrobić? Nie jestem mocarzem, więc prosiłbym krok po kroku, jeśli można...
    Po pierwszej fazie wyjąłem CD z Windowsem tak jak mi kazano.Dysk wykryty, ale pokazuje się taki komunikat jaki napisałem wyżej.
  • Pomocny post
    #27 2990946
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    1. Czy na pewno masz płytę VI7, chyba jednak jest to VT7
    2. Czy masz podręcznik do tej płyty?
    3. Jeśli nie, to ściągnij ze strony ABITa http://www.abit.com.tw/page/pl/download/downl..._detail.php?pFILE_TYPE=Manual&fSEARCHTEXT=vt7
    4. Ja już to zrobiłem
    5. Poczytaj sobie dokładnie i nie opowiadaj, że nie możesz ustawić bootowania z dysku SATA
    6. Na stronie 45 w punkcie 3-3. Advanced BIOS Features wszystko jest wyjaśnione
    7. Pytanie, czy znasz język angielski?
    8. I nie słuchaj pseudospecjalistów radzących wyłączyć RAID oraz wpisać fixmbr
    9. Do czego podłączyłeś dysk? Chyba do OnChip SATA Raid
  • #28 2990976
    viperx
    Poziom 12  
    Tak włąśnie boot mam ustawiony. Już PRAWIE jest w porządku. Bootuje dysk, tylko trzeba się martwić o ten komunikat... :cry: Dysk mam podłączony pod wejście SATA1. Bo innego nie ma...
  • #29 2991186
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jak dysk nie jest widoczny w biosie to wytłumacz jak instalujesz system na niego,bo ja tego nie rozumiem.
    Pisałeś wcześniej że dysk w biosie jest widoczny
    "Włożyłem zworke. Wykrył. ".
  • #30 2991194
    Figi
    Poziom 37  
    Co znaczy bootuje normalnie i o jaki komunikat trzeba się martwić? HDD Change Message? Nie ma się czym martwić, a jak bardzo koledze to przeszkadza, to może to wyłączyć w BIOS-ie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył wykrywania nowego dysku SATA Western Digital 160GB na płycie głównej ABIT VI7 z kontrolerem VIA VT8237 pod systemem Windows XP SP1. Dysk początkowo nie był wykrywany w BIOS-ie, a przy próbie instalacji systemu pojawiał się komunikat "Hardware Initiate failed" oraz problemy z bootowaniem. Zalecano wyłączenie opcji RAID w BIOS-ie, włączenie SATA oraz zastosowanie zworki ograniczającej transfer do 150MB/s, gdyż płyta nie obsługuje SATA II. Po założeniu zworki dysk został wykryty, jednak instalator Windows XP wymagał wielokrotnego ładowania sterowników SATA (klawisz F6). Problemy z bootowaniem wynikały z nieprawidłowej konfiguracji BIOS-u, w tym ustawień kolejności bootowania i aktywnej partycji. Sugerowano użycie poleceń fixmbr i fixboot w konsoli odzyskiwania systemu. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się pobranie i zainstalowanie najnowszych sterowników SATA ze strony VIA oraz poprawne ustawienie w BIOS-ie opcji Bootable SCSI/IDE/RAID na Onboard RAID, włączenie SATA RAID ROM oraz ustawienie bootowania z dysku SATA. Po tych działaniach dysk został poprawnie wykryty i system zainstalowany bez błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA