Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dysk SATA. Instalacja Win XP. Po restarcie nie widzi HDD.

24 Wrz 2006 16:05 3157 24

  • Poziom 15  
    Kupiłem sobie dysk SATA WD 250GB. Zamontowałem go do komputera, zainstalowałem sterowniki i bezproblemowo ruszył pod Win XP. System mam zainstalowany na innym dysku, ale jest to dysk ATA. Dziś wymontowałem go z komputera i próbowałem zainstalowac system na dysku SATA. Wydaje mi się, że robiłem wszystko jak należy. W odpowiednim czasie wciskałem F6, kopiowałem stery z dyskietki. Program instalacyjny widział partycje, formatował je i kopiował pliki. Niestety po restarcie komputer znowu bootował się z płyty, tak jakby dysku nie widział. Moja płyta główna to Abit NF7-S v2.0, wgrałem najnowszy bios, jaki znalazłem na stronie producenta i wciąż to samo.
    Może ktoś podpowie, co robię źle, bo brakuje mi pomysłów.
  • Poziom 37  
    Po pierwszym restarcie w trakcie instalacji musi kolega wejść do BIOS-u i przestawić bootowanie na dysk Sata.

  • Poziom 15  
    Robiłem tak, bez rezultatu. Bootuje się tylko z płyty, albo jak wyjmę płytę, nie bootuje się wcale.
  • Poziom 37  
    Co to znaczy "nie bootuje się wcale"? Co jest wyświetlane na ekranie, bo chyba nie taki napis?
  • Poziom 26  
    Advanced BIOS Features -> Hard Disk Boot Priority -> OnChip SATA
    Advanced BIOS Features -> First Boot Device -> Hard Disk
    i musi działać.

  • Poziom 15  
    U mnie w biosie wygląda to tak:
    Advanced BIOS Features -> First Boot Device ->serial ATA
    I nic się nie dzieje, nie ładuje systemu z dysku. Mimo, że wcześniej skopiowane zostały pliki na dysk i instalator wykonał restart. Tak jakby nie zostały skopiowane sterowniki.
  • Spec od komputerów
    Na dysku masz założoną zworkę ograniczającą transfer do 150GB/S ? Co się wyświetla na ekranie po restarcie ?
  • Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Aby zbootować z tego dysku musisz wyłączyć w biosie płyty głównej bios RAID-u .
    Jeżeli po rozpoznawaniu urządzeń , po starcie komputera wyświetla ci się bios RAID-u i sprawdza konfigurację/wyszukuje macierzy RAID , to nie zbootujesz z tego dysku . Bezwzględnie musisz wyłączyć wszystkie funkcje RAID w biosie płyty głównej . Nie podpowiem ci dokładnie gdzie się one znajdują , bo miałem tę płytę ostatnio w ręku prawie dwa lata temu i tego poprostu nie pamiętam . Generalnie ta płyta jest dość "upierdliwa" , jeśli chodzi o SATA .
    Pozdrawiam .

  • Poziom 15  
    RAID mam wyłączony, chociaż próbowałem i z włączonym. Na dysku nie ma żadnej zworki. Po restarcie bootuje się z płyty, nie wyświetla się komunikat proszący o naciśnięcie klawisza, tylko natychmiast rusza płyta. Jeżeli uruchomię komputer bez płyty w napędzie, wyskakuje komunikat: DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER.
  • Spec od komputerów
    To jest dysk SATA I czy SATA II ? Jeśli SATA II to załóż zworkę dla ograniczenia transferu.
  • Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    tadik1 napisał:
    RAID mam wyłączony, chociaż próbowałem i z włączonym. Na dysku nie ma żadnej zworki. Po restarcie bootuje się z płyty, nie wyświetla się komunikat proszący o naciśnięcie klawisza, tylko natychmiast rusza płyta. Jeżeli uruchomię komputer bez płyty w napędzie, wyskakuje komunikat: DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER.


    Jeżeli instalujesz sterowniki do SATA z dyskietki , to po resecie usuń dyskietkę ze stacji . Może to ona pozostawiona w stacji wywołuje ten komunikat ? Wyłącz bootowanie z innych urządzeń na czas startu i z urządzeń sieciowych . Pozostaw tylko ten jeden - SATA .
    Pozdrawiam .

  • Poziom 15  
    Kombinowałem już ze zworkami (ograniczyłem transfer), bez rezultatu. Dysk jest SATAII. Robiłem też wszystko to, co radzi kolega BIGOLSEN.
    No i nic. Słuchajcie, bywało, że w czasie kopiowania sterów z dyskietki wyskoczył błąd. Może to moja stacja dyskietek coś nie tego. Sterowniki mam na dwóch dyskietkach, oryginał i ze strony producenta płyty. Jest sposób kopiowania sterów na dysk bez dyskietki?
  • Poziom 37  
    tadik1 napisał:
    [...]bywało, że w czasie kopiowania sterów z dyskietki wyskoczył błąd.[...]
    Jaki?

  • Poziom 15  
    Błąd odczytu pliku, ale to w tej chwili już nie aktualne. Wymieniłem floppa, mam nowe stery na dyskietce. Sytuacja jest identyczna. wszystko idzie idealnie do restartu, dokładnie tak samo jak opisałem wcześniej.
  • Poziom 20  
    A przy instalacji próbowałeś zainstalować stery RAID twojej płyty, nawet przy wyłączonym w BIOS'ie
  • Poziom 37  
    suchy22 napisał:
    A przy instalacji próbowałeś zainstalować stery RAID twojej płyty, nawet przy wyłączonym w BIOS'ie
    Mógłby kolega napisać o tym coś więcej, bo nie rozumiem o co koledze chodzi?

    tadik1, podaj jaki to dokładnie dysk. Jeśli jest Sata II, to powinien mieć zworkę przełączającą go w tryb Sata I i w takiej konfiguracji (ze zworką) należy instalować system.
    Może masz coś namieszane w bootektorze? Użyj polecenia fixboot, a jeśli to nie pomoże, to fixmbr z poziomu konsoli.

  • Poziom 15  
    Jest to WD 250gb z serii RE 2500YD z 16 mb cache. Co prawda niema opisu czy to SATAII, ale jest opcja ograniczająca do 150mb\s, oczywiście zworką. Kombinowałem już ze zworkami, ale jeszcze spróbuję wieczorem.
    Narazie proszę o następne pomysły.
  • Poziom 22  
    Siema
    Dlaczego wprowadzacie kolege w błąd ! Muszą byc właczone opcje RAID inaczej system nie wystartuje Proszę włączyć to co piszę i zainstalować jeszcze raz pliki do systemu od nowa nie zapomnij o F6 i zainstalowac do kontrolera sterowników bo dysku ci nie wykryje !

    pozdrawiam

  • Poziom 15  
    Próbowałem już z włączonym i wyłączonym RAIDem. Instalowane są sterowniki SATA, na dysku jest katalog Windows. Po restarcie dysk nie jest widziany.
  • Poziom 37  
    Co to znaczy "dysk nie jest widziany"? Przez BIOS kontrolera Sata?

  • Poziom 15  
    Ludzie! Czy ja nie opisywałem całej sytuacji wcześniej?
  • Poziom 37  
    Czy kolega naprawdę nie dostrzega, że pisze dość chaotycznie i nie stosuje wszystkiego, co się koledze radzi (lub nie raczy o tym poinformować)? Trudno w takiej sytuacji cokolwiek poradzić.

    Zacznijmy od początku...
    BIOS:
    Integrated Peripherals :arrow: Onboard PCI Device :arrow: opcja Serial ATA Controller ma być ustawiona na Enabled.
    Advanced BIOS Features :arrow: opcja First Boot Device ma być ustawiona na CDROM.
    Na dysku włożona zworka odpowiadająca za działanie napędu z kontrolerem Sata I.
    W takiej konfiguracji rozpoczyna kolega instalację z płyty Windowsa.

    W odpowiednim momencie podczas instalacji wciska kolega F6 i instaluje z dołączonej dyskietki sterowniki oznaczone jako Silicon Image SiI 3x12 SATA RAID Controller for Windows XP (zakładam, że instaluje kolega Windowsa XP).

    Po pierwszym restarcie w trakcie instalacji wchodzi kolega do BIOS-u i zmienia opcję:
    Advanced BIOS Features :arrow: First Boot Device na Serial ATA.

    Proszę tak zainstalować.
    Jeśli to nie działa, to najprawdopodobniej ma kolega namieszane w bootektorze dysku i należy użyć polecenia fixboot (a jeśli nie pomoże, to fixmbr) z poziomu konsoli, tak, jak pisałem wcześniej.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Nie mam niestety tak dużego dysku Sata II, bo sprawdziłbym czy są one poprawnie obsługiwane przez tą płytę. Ja mam Seagate 120GB Sata I na tej płycie i z niego bez problemu ładuje Windowsa.

  • Poziom 15  
    Może i piszę chaotycznie, nie wiem. Nie siedzę non stop przy kompie, więc piszę na ile czas mi pozwala. Dla jasności kolego Figi, robię dokładnie krok po kroku jak mi radzisz, dokladnie tak jak piszesz powyżej. Nic z tego nie wychodzi. Wiem, że jest to standardowa procedura instalacji systemu na dyskach SATA. Instalowalem już nie raz system na innych takich dyskach i nie miałem z tym problemu. Wyprzedzam pytanie kolegi, inne mniejsze dyski, na innych komputerach. Nie wiem czy ta płyta (NF7-S), obsługuje tak duże dyski, ale jak już pisałem, pod Windowsem zainstalowanym na drugim dysku, nie ma z nim problemów. Można na niego kopiować, instalować i co tylko sobie kto ubzdura. Jest cały widziany, pow. 240GB. Nie próbowałem jeszcze z poleceniem fixboot, ale mam zamiar za chwilę zabrać się za to. Jak do tej pory, to jedyna rada która, mam nadzieję, może mi pomóc.
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Witam Ponownie
    Płyty NF7 SERIES obługują duże dyski Zapewniam cię że nie jest to wina plyty głównej tylko dysku twardego masz problem z partycjami ! Sprawdz też kabelik Serial Ata może jest uszkodzony chodz mało prawdopodobne ! Sprawdz dokładnie dysk !

  • Poziom 15  
    arek10_1986 napisał:
    witam
    Dlaczego wprowadzacie kolege w błąd ! Muszą byc właczone opcje RAID inaczej system nie wystartuje Proszę włączyć to co piszę i zainstalować jeszcze raz pliki do systemu od nowa nie zapomnij o F6 i zainstalowac do kontrolera sterowników bo dysku ci nie wykryje !

    pozdrawiam

    No jasne, że musi byc włączony RAID. Pisałem wcześniej, że instalowałem już system na dyskach SATA. Było to zawsze na komputerach gotowych, na których wcześniej był system. Z tym było inaczej, nowy dysk, nowa konfiguracja. Dopiero wczoraj pomyślałem, przecież zawsze włączony był RAID. Wcześniej włączałem u siebie RAID, ale robiłem to po restarcie i po skopiowaniu sterów. Były więc stery pod SATA, ale RAID dalej nie widział dysku. No i dlatego wszystko wywalało się na cyce. Wszyscy którzy radzili mi wyłączy RAID, panowie porażka.
    W tej chwili system śmiga. Jestem pod wrażeniem szybkości tego dysku. Nie wiem czy jest to zasługa SATA, czy 16MB CACHE, ale jest naprawdę szybki.
    Dziękuję wszystkim, którzy próbowali pomóc. Szczególne podziękowania dla < arek10_1986>, on jedyny wiedział o co chodzi:D