logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyposażenie laboratorium DIY do pomiarów głośników i kolumn - narzędzia i programy

przemo-lukas 05 Wrz 2006 10:35 3025 15
REKLAMA
  • #1 2988529
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Koledzy! (towarzysze, pomożecie!) Jak to kiedyś mówił ulubieniec narodu.
    :D
    A mianowicie, jakie narzędzia programy potrzebne były by do wyposażenia takiego „laboratorium DIY”. Jakie modele mikrofonów, kart dźwiękowych, nazwy programów z podaniem linków (bezpłatne) i stron sprzedawców (komercyjne). Proszę o podanie sprzętu, jakiego sami używacie.
    Oczekiwania:
    Samodzielne(pomiarowe) ustalania parametrów głośników, oraz zestawów głośnikowych (kolumn).
  • REKLAMA
  • #2 2988899
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Dodaj do tego komorę bezechową, której wymiary musisz uwzględnić w relacji do najniższej mierzonej częstotliwości, a więc np. dla 20Hz to jest 4,12 metra od głośnika do ściany dźwiękochłonnej (w każdym kierunku!).
    Uruchamiasz laboratorium dla usług na rzecz Tonsilu? Lub innego producenta głośników, który nie dysponuje własnym laboratorium?
  • #3 2989213
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Hmm to był toważysz ludu (nie narodu) jest subtelna róznica.

Z allegro najlepiej jakaś karta studyjna, bardzo mi przykro ale Creative z rodzin SoundBlaster odpadają, liczył bym bardziej na jakąś Yamahe zkilkoma wejściami na mikrofony.

Jako mikrofon pomiarowy mógłby posłużyć SM-57 z Shure - oprócz tego możesz mieć SM-58, AKG 1000 EV 257. - producenci podają już dla nich charakterystyki, ktore są miarodajne.

Pliki kalibracyjne jako gotowe znajdziesz w programie SpectraPLUS

Przydałaby się też odgroda do badania głośników. Standardowa tonsilowska w latach 80-tych to była płyta 1350x1650 (B. Urbański piszę 2mm grubości)

Z acentrycznym otworem Środek otworu na głośnik (obojętnej średnicy znajduje się 225mm od środka większej ściany i 150mm od środka krótszej ściany - jest to tak zwana odgroda pomiarowa.

W takim układzie mógłbyś praktycznie zrobić dwie obudowy zamkniętą i otwartą i napodstawie zmiany charakterystyki dla różnych objętości szłoby oszacować parametry TS. Inna sprawa to taka skrzyneczka z przełącznikami, która mozna zastosować w AUDUA SPEAKER WORKSHOP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 2989487
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Piszesz:
    "Standardowa tonsilowska w latach 80-tych to była płyta 1350x1650 (B. Urbański piszę 2mm grubości)"
    myślę, ze to błąd, raczej 20mm! Płyta o grubości 2mm jest wiotka, zwłaszcza przy takich rozmiarach! Poza tym, mocowanie dość ciężkiego głośnika to też problem ...
  • #5 2989867
    przemo-lukas
    Jerzy Węglorz napisał:
    Dodaj do tego komorę bezechową, której wymiary musisz uwzględnić w relacji do najniższej mierzonej częstotliwości

po części masz na pewno rację, aczkolwiek kolumny(zestawy głośnikowe) nie działają w komorach bezechowych,
    Jerzy Węglorz napisał:

Uruchamiasz laboratorium dla usług na rzecz Tonsilu? Lub innego producenta głośników, który nie dysponuje własnym laboratorium?

podejżewam, że tonsil ma sprzęt, o którym nam się nie śniło, nie, po prostu dla własnych potrzeb. Parametry producentów są różne od parametrów danych partii (czasami zastanawia mnie zasadność podawania baz danych parametrów głośników)
  • #6 2990149
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    przemo-lukas napisał:

po części masz na pewno rację, aczkolwiek kolumny(zestawy głośnikowe) nie działają w komorach bezechowych,

Bzdura, czemu niby ma nie działać?? Nie ma tam ośrodka drgającego (próżnia), może istnieją tam inne prawa fizyki?
    Po prostu pogłos w takim pomieszczeniu bardzo szybko jest tłumiony.

Do zestawu pomiarowego dodałbym jeszcze JIGa, parametry TS mikrofonem się nie zmierzy...
  • #7 2990180
    Strit1
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    :arrow: luke666 myślę że założyciel tematu mówiaąc iż zestawy głośnikowe nie działają w komorach bezechowych miał na myśli normalne, użytkowe warunki. Przecież nikt, nawet najbardziej zapalony audiofil, nie buduje sobie takowej by mieć jak najlepszy odsłuch, a kolumny ustawia w normalnym pomieszczeniu.

Ale jeśli już mierzyć parametry no to najlepiej byłoby to robić właśnie w komorze. Bo co dadzą pomiary w jakimś pomieszczeniu do tego nie przystosowanym, gdzie u innej osoby wystąpić mogą całkiem inne warunki odsłuchu i w tymże miejscu pomiar wskazałby zupełnie co innego
  • REKLAMA
  • #8 2990221
    przemo-lukas
    Luke, źle sformuowałem swą wypowiedź, chodziło mi tylko o to, że żadko zdaża się, słuchać głośników w komorach bezechowych.
    Strit1 napisał:

Ale jeśli już mierzyć parametry no to najlepiej byłoby to robić właśnie w komorze. Bo co dadzą pomiary w jakimś pomieszczeniu do tego nie przystosowanym, gdzie u innej osoby wystąpić mogą całkiem inne warunki odsłuchu i w tymże miejscu pomiar wskazałby zupełnie co innego

Masz w zupełności rację, ale przyznasz, że w zasadzie interesują nas pomiary w naszych pokojach a nie w warunkach "sterylnych akustycznie".

Nigdy nie dokonywałem pomiarów własnych konstrukcji, większość jest dziełem przypadku :D bądź słuchu(który może nas zawodzić). Pomiar zestawu pozwolił by mi na skorygowanie zwrotnicy i obudowy.
    Symulatory-kalkulatory niech będą najlepsze, jednak real to zupełnie coś innego. :cry:
  • REKLAMA
  • #9 2990440
    Tremolo
    Poziom 43  
    Cytat:
    myślę, ze to błąd, raczej 20mm! Płyta o..

Tak piszę w moim egzemplarzu ksiązki - plyta musiała by byc ze stali albo żeliwa. Grubość i tak zapewne jest drugorzędna, ważne, żeby zachowane były mechaniczne kryteria wytrzymalości tzw smuklośc - żeby to się nie połamalo i nie zgięło przy skręcaniu.

Tonsil ma komore, oraz system pomiarowy Bruel & Kjœr. Wydruk z tego przypomina pomiar rentgenograficzny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 2993706
    borysgo2
    Poziom 16  
    Ocena: 147
    Witam
    Najtaniej i wcale nienajgorzej:
    -wkladka panasonic wm61a
    -live 5,1 badz audigy1 5,1
    -dobry preamp
    -dobre okablowanie
    -jig do pomiarow TS

Moje pomiary charakterystyk i TS w SW pewnie znacie wiec wkleje cos innego:

Pomiary charakterystyk w rmaa (wystarczy tylko dobra wkladka):
    30deg
    Wyposażenie laboratorium DIY do pomiarów głośników i kolumn - narzędzia i programy
    0deg
    Pomiary THD (Spectralab):
    Pomiary THD (i innych parametrow) wzmacniaczy (u mnie jeszcze okablowanie kuleje troche):

Jezeli to ma byc cos innego i lepszego to polecal bym DaqMX na usb firmy national i LabView. Karty te tanie sa 2, za 550 i 1000pln. Ta drozsza jest 24bit@96kHz i posiada chyba po 8 I/O cyfrowych kilka licznikowych i z 2 cyrowe (nie pamietam dokladnie, trzeba by sprawdzic)
  • #11 3034307
    przemo-lukas
    kupiłem ten wzmacniacz:
    http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=3995&Comp=0&Hier=1&MainKtg=161&SubKtg=416
    czy jest dobrym pomysłem użycie go do "laboratorium"?
    Kupiłem go za 180zł,(sprzęt nowy) więc nawet jeśli nie będzie najlepszy, to i tak zarobię na nim :D
    trafiłem na ciekawe filmy:
    http://shell.sinuspl.net/~igod/sw_pliki/
    są tu różne porady ( i w języku ojczystym )
  • #12 3106062
    KARKATAM
    Poziom 11  
    Witam.
    Chciałbym wykonać test charakterystyk mojego systemu odsłuchowego w "home studio".
    Pomieszczenie w jakim sprzęt ma pracować nie jest przystosowany akustycznie, dlatego chcę wykonać test w punkcie realizatora dla uzyskania jak najbardziej płaskiej charakterystyki w tym obszarze.
    Sprzęt to:
    -ESI Juli@ + preamp
    -mikrofony shure sm57 sm58, różne mikrofony pojemnościowe

Nie wiem jaki program najlepiej użyć do wykonania takiego testu i czy są jeszcze potrzebne jakieś inne urządzenia do sprawdzenia charakterystyk
    :?:
  • #13 3106293
    Tremolo
    Poziom 43  
    NO to czeka Cię kupno Spectra Labu, ma ładne kompensacje dla tych mikrofonów, które masz.

Po prostu wpiąłbys mikrofon do preampu, preamp do line in, line in ustawić jako nagrywającą we wląściwościach miksera w komputerze. nie przesadzac z głośnością, bo będizesz miał przestery, czyli pojawią się piki na charakterystyce.

Drugi system to standardowy wzmacniacz, tez możę być zasilany z kompa z line out, tylko musisz odpowiednio ustawic, żeby czasem line in nie był nagląsniany na wyjsciu, bo inaczej sprawdzisz nie pomieszczenie a komputer, jak przenosi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 3106425
    KARKATAM
    Poziom 11  
    System nagłaśniający to para Alesis M1 Active Mk2
    Sprawdzę czy maja demo tego programu.
    Dzięki za odpowiedź
  • #15 3106440
    Tremolo
    Poziom 43  
    Hmm jak nie to auda speaker Workshop. Tylko jego sie gorzej obsługuje. Ale tez daje jakies przebiegi. Np odpowiedź dla szumu. Jest Free ale dla zastosowań niekomercyjnych najprawdopodobniej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 3120631
    KARKATAM
    Poziom 11  
    Trzeba jakoś specjalnie konfigurować ten Spectra Lab?
    Ustawiać kalibrację?
    Chcę aby te pomiary wyszły miarodajnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyposażenia DIY laboratorium do pomiarów głośników i kolumn, obejmującego sprzęt i oprogramowanie niezbędne do samodzielnego ustalania parametrów głośników (TS) oraz charakterystyk zestawów głośnikowych. Zalecane jest stosowanie mikrofonów pomiarowych takich jak Shure SM57, SM58, AKG 1000, EV 257, które posiadają znane charakterystyki kalibracyjne. Do rejestracji sygnału polecane są karty dźwiękowe studyjne, np. Yamaha z wieloma wejściami mikrofonowymi, natomiast karty SoundBlaster są odradzane. Wśród programów do pomiarów wymieniono bezpłatny SpectraPLUS (z gotowymi plikami kalibracyjnymi), Spectra Lab oraz darmowy Speaker Workshop (dla zastosowań niekomercyjnych). Do pomiarów parametrów Thiele-Small przydatny jest specjalny jig pomiarowy. Wskazano także na znaczenie odpowiedniej odgrody pomiarowej (np. tonsilowskiej płyty o wymiarach około 1350x1650 mm i grubości około 20 mm) oraz komory bezechowej, której rozmiary muszą być dostosowane do najniższej mierzonej częstotliwości (np. 4,12 m dla 20 Hz). Dyskutowano o różnicach pomiarów w warunkach bezechowych i w pomieszczeniach użytkowych, podkreślając, że pomiary w warunkach domowych są bardziej praktyczne dla korekty zwrotnic i obudów. Jako sprzęt dodatkowy wymieniono preampy, dobre okablowanie oraz wzmacniacze, np. Monacor MA-230, który może być użyty w laboratorium. Wspomniano także o kartach National Instruments DaqMX USB oraz oprogramowaniu LabView jako bardziej zaawansowanych rozwiązaniach. Wskazówki dotyczą także konfiguracji oprogramowania, np. kalibracji mikrofonów w Spectra Lab, aby uzyskać miarodajne wyniki pomiarów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA