logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec ATX-1136H - przetwornica stan-by nie startuje po wymianie BUL216 i KSP2222A

marzk 05 Wrz 2006 21:26 2749 2
REKLAMA
  • #1 2990777
    marzk
    Poziom 11  
    Zasilacz taki jak w tytule z uszkodzonym stan-by BUL216 oraz KSP2222A.
    Wymieniłem oba, pozostałe elementy posprawdzałem i wydają się być w porządku, a mimo to przetwornica stan-by nie startuje. Napięcie na kondensatorach elektrolitycznych za diodami prawidłowe. Nie mam do tego zasilacza schematu i pomysłu co jeszcze mogło paść. Może ma ktoś schemat jakiegoś podobnego Chiefteca bo od Codegena sporo się różni. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 2990911
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Witam !
    Dlaczego wymieniałeś oba tranzystory?
    Schematu nie ma i pewno nie będzie więc nie licz na to !
    Jeśli oba tranzystory były zepsute to masz co najmniej jeszcze diodę zenera w standby do wymiany ...
    Zasilacz podepnij poprzez żarówkę 40W szeregowo od strony zasilania sieci 230V( napisz jak się zachowała ) ?
    Podaj dokładne elementy na stronie pierwotnej i wtórnej na radiatorach, oraz na jakich układach jest ta wersja zasilacza?
    Pozdrawiam Brać lutującą !
    Chieftec ATX-1136H - przetwornica stan-by nie startuje po wymianie BUL216 i KSP2222A

PS. Popraw błędy w poście powyżej ...
  • #3 3000773
    marzk
    Poziom 11  
    Wcześniej nie miałem czasu, ale dzisiaj przejrzałem jeszcze raz ten zasilasz. Tabliczka znamionowa na zdjęciu powyżej jest identyczna z zasilaczem, który naprawiam.

Tranzystory po stronie pierwotnej to 2SC2625 - 2 szt. oraz BUL216, przy okazji dodam, że na 100% wszystkie były uszkodzone. Ten BUL216 poprzedza taki tranzystorek KSP2222A. W jego miejsce wstawiłem PN2222A, ale myślę że on może być. Co do diody zenera to mam mały problem, a jedyna w obudowie szklanej okazała się 1N4148, pozostałe są już w czarnych. Czy możliwe żeby w takiej obudowie była dioda zenera? Może ktoś pamięta jej nr. to by ułatwiło poszukiwanie.

Edit: 02 Gru 2006 16:53
    Nie miałem czasu zająć się tym zasilaczem, ale dzisiaj ponownie do niego zajrzałem. Wcześniej tego nie zauważyłem, ale T3 nie ma przejścia, a przynajmniej na jednym uzwojeniu połączonym w szereg z tranzystorem BUL216 (C-E). Mam wobec tego pytanie czy możliwe jest kupienie gdziekolwiek takiego transformatora (RD-TS039), czy po prostu dać sobie siana z tym zasilaczem?[/b]
REKLAMA