logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam darmowego programu do diagnostyki i kasowania błędów w ECU samochodów

maszo 03 Lip 2003 09:53 2297 11
REKLAMA
  • #1 273591
    maszo
    Poziom 2  
    Szukam programy dzienki kturemu mozna odkodowywac , usuwac błedy z komputerów samochodowych np. wykasowac liczkik , wyktyc poprzez ten program ustarke samochodu i etc. Wiem ze kompercyjne wersje takich program,uw kosztujom grube $ , Ale znam gosci co ma taki dzialajoncy prgram (dosowski) ma on zaledwie kilkanasie Mg , Twierdzi on ze zassal go z neta , ale nie chce za zadne skrby powiedziec skond ;((( :cry:
  • REKLAMA
  • #2 273837
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    kilkanaście kB i jest na forum. Tylko poszukaj.
  • REKLAMA
  • #4 278113
    Kuba_25
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    A może ten program, o który Ci chodzi to słownik ortograficzny.

Uwaga nie na miejscu!

Ten post nie wnosi nic do tematu
    Proponuję lekturę pt: REGULAMIN!
  • #5 278169
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Moim zdaniem jak najbardziej na miejscu tylko mało dosadna. Ilość błędów ortograficznych świadczy o poziomie inteligencji piszącego który bierze się za rzeczy które go przerastają. Oj, nie chciałbym aby ktoś taki grzebał klientom w samochodach. Można powiedzieć że dla swojego dobra. BO jak trafi złośliwego klienta.... ale fakt , to nie miejsce na takie rozważania. Może jestem za starej daty ale kiedyś elektroniką zajmowali się ludzie prezentujący jakiś poziom.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 278347
    jano2300
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    :arrow: Sławku odpuść ,bo to nas przerasta .Człowiek uczy ,pomaga ,czasami wysłuchuje różnych poniżeń (na temat złotówek,kapciorów itp) i nawet nie może zwrócić uwagi .U mnie kiedyś uczeń wypisał na pokwitowaniu dla klienta : ul.Kwiatofa 17 . Miał bardziej przerypane niż jakby ukradł paczkę BU508 !!
    Jeśli moderator się nie zgadza w tym temacie ,to ja wysiadam .
    P.S.
    Tak swoją drogą jakiego cracka trzeba mieć do IE ,aby pisać na czerwono ... i to wszędzie ?? :):):)
  • #7 278353
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !

jano2300 napisał:

Jeśli moderator się nie zgadza w tym temacie ,to ja wysiadam .

Skoro udzielasz się na elektrodzie , to zapoznałeś się z regulaminem i go zaakceptowałeś . Chyba , że było inaczej ? :D :D :D

Sory , że nie na temat postu ale ......
  • #8 278361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 278623
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Sławek ma rację
  • #10 278650
    diodak1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    katastrofa
  • #11 278675
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Trochę się zapędzilismy. Ale op*** na czym świat stoi a potem wyjaśnić dlaczego to dobra metoda wychowawcza.

Po prostu mlodzi są tak głodni wiedzy i pieniędzy że zapominają o przyzwoitości. O tym że dobra robota to nie tylko laptop, program i naciskanie klawisza Enter i liczenie kasy. Że trzeba najpierw znać podstawy, choćby po to by w przypadku kłopotów potrafić sobie poradzić,o tym ze uszkodzenia bywają różne. O tym że w przypadku gdy coś pójdzie nie tak (np z licznikiem) to pozostaje tylko diablenie kosztowna naprawa w serwisie, a ta idzie w tysiące zł. I o tym że klient jeśli będzie musiał tyle zapłacić w serwisie to napewno nie odpuści.
    Polecam to pod rozwagę zanim zabierzecie się za trudniejsze rzeczy.
    W sumie żeby zapytać to też trzeba wiedzieć o co pytać.

SławeK
  • #12 278799
    jano2300
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Ano ano .Ci co mnie znają pamiętają jak szukałem deski do Kangoo ,w której (napewno przez przypadek ,a nie niewiedzę !! "uwaliłem" procesor).
    W serwisie kosztuje (bagatela) 2100 zł .Dobrze ,że to stały klient i udało mi się "przeciągnąć " klienta ponad miesiąć !!! .
    W końcu i tak musiałem przerobić deskę od Scenica ,bo do Kangoo 2002 r bez obrotomierza do dzisiaj nie mam :(
    Tak jak już pisałem nie mam nic przeciwko pomocy ,podpowiedzi .. ale tylko pomocy.Czasami ostrzeżenie,albo nawet odwiedzenie od tematu (który często przerasta ) jest wbrew pozorom uczciwszą pomocą niz podpowiadanie ,podsyłanie np mylnych danych.
    ... a często można to spotakć na Elektrodzie .
    Tak jak w Japoni przejechała się edukacja na tym ,ze nie można zastąpić podstaw arytmetyki (np tabliczki mnożenia ) kalkulatorem ,tak samo nie wyobrażam sobie jak można ingerować w zawartości EEprom i robienie różnych rzeczy nie wiedząc co to jest XOR ,MOD,DIV etc .
    P.S.
    bez obrazy !!! Nie musimy odpowiadać ,prostować odpowiedzi innych jeżeli nie mamy mieć prawa oceny .I tak już coraz więcej tych którzy wiedzą więcej niż coś wogóle się nie odzywa i kręci tylko głową z góry.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest darmowy program do diagnostyki i kasowania błędów w komputerach samochodowych (ECU), umożliwiający wykrywanie usterek oraz cofanie licznika. W dyskusji wskazano, że istnieją niewielkie programy (kilkanaście kB do kilku MB) dostępne w internecie, np. na stronie http://eurosudety.pl/obd2/index.php, które mogą spełniać takie funkcje. Jednak podkreślono, że posiadanie programu nie zastąpi wiedzy technicznej i doświadczenia w elektronice samochodowej, zwłaszcza przy ingerencji w EEPROM, immo czy licznik. Ostrzeżono przed ryzykiem uszkodzeń i kosztownych napraw, które mogą wyniknąć z nieumiejętnego użycia narzędzi diagnostycznych. Wskazano, że podstawowa znajomość działania układów elektronicznych i algorytmów (np. XOR, MOD, DIV) jest niezbędna do bezpiecznej i skutecznej diagnostyki oraz modyfikacji ECU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA