logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LiteON - błąd kalibracji mocy przy nagrywaniu płyt CD, co robić?

mark-l 07 Lis 2006 16:52 1389 11
REKLAMA
  • #1 3198297
    mark-l
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.

Mam nagrywarkę LiteON i nagle przestała odczytywać i nagrywać płyty CD. Laser jest czysty. Czy ktoś wie co się mogło stać? (jak uda się odczytać pustą płytę to wyświetla się bład kalibracji mocy
  • REKLAMA
  • #2 3198484
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    No to zdechło na amen :)
  • REKLAMA
  • #3 3198673
    mokciek
    Poziom 11  
    Zgadzam sie z Platonem :)
  • REKLAMA
  • #4 3202017
    mark-l
    Poziom 13  
    nie sądzę że na amen bo jest to nagrywarka DVD i płyty DVD czyta i nagrywa
  • #5 3202053
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Dla DVD jest inny laser a dla CD inny.Zdechł do połowy.
  • REKLAMA
  • #6 3202857
    oborniczek11
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 54
    Kolego sprawdź sobie tasiemkę co idzie do lasera podejrzewam przerwe ścieżki (kosztuje grosze taka tasiemka). A laser wymyj dokładnie cały pod wodą destylowaną, nie bój się że się popsuje ! potem wysusz go suszarką np. do włosów ale dokładnie !!! Po tym zabiegu jaśli dalej będzie to samo to podejrzewam laser lub zasilacz, który może być powodem uszkodzenia nagrywarki. Napisz jak stary jest zasilacz i nagrywarka.
  • #7 3202996
    mark-l
    Poziom 13  
    nagrywarka ma zaledwie półtora roku
  • #8 3203072
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    To znaczy że jest na gwarancji z której radzę skorzystać.
  • #9 3203143
    DRAGE
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    mam podobny problem z litleonem, dvd nagrywa a cd nie no i mam jeszcze nagrywarke zwykla cd i tez mi nagrywa plytki tylko w trybie track-at-one w innym niec moze ktos wie cos na ten temat
  • #10 3203175
    mark-l
    Poziom 13  
    jest na gwarancji ale nie mam paragonu i nie chcieli jej przyjąć
  • #11 3383150
    oborniczek11
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 54
    Wyczyść laser i napisz czy stary masz zasilacz w kompie tzn. ile ma lat. Być może to on jest powodem uszkodzenia nagrywarki miałem już taki przypadek nie jeden i czy komputer pracuje normalnie typu zwieszenie czy inne?
  • #12 3383682
    mark-l
    Poziom 13  
    Laser jest czysty bo sprawdzałem. Nie jest to zależne od zasilacza (też tak podejżewałem) bo u kolegi sprawdzałem w nowym komputerze. Stało się to nagle ale płyty dvd odczytuje i nagrywa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nagrywarkę LiteON, która przestała odczytywać i nagrywać płyty CD, wyświetlając błąd kalibracji mocy, mimo że laser jest czysty. Urządzenie nadal poprawnie odczytuje i nagrywa płyty DVD, co wskazuje na problem z laserem dedykowanym do CD, gdyż w nagrywarkach DVD stosuje się osobne lasery dla CD i DVD. Wskazano możliwość uszkodzenia tasiemki łączącej laser z elektroniką lub problem z zasilaczem komputera, choć ten ostatni został wykluczony po testach w innym komputerze. Zalecane jest dokładne czyszczenie lasera wodą destylowaną i suszenie, a także sprawdzenie stanu tasiemki. Ponieważ nagrywarka ma około półtora roku, powinna być objęta gwarancją, jednak brak paragonu uniemożliwia jej serwisowanie. W dyskusji pojawiły się także uwagi o podobnych problemach z nagrywarkami LiteON, gdzie DVD działa, a CD nie, oraz o trybach nagrywania płyt CD (track-at-once).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA