logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam polskiego manuala do GX IEC Developer dla sterowników Mitsubishi FX

fantasta 07 Wrz 2006 14:32 9031 24
  • #1 2996308
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Ma ktos moze jakis polski manulal do tego oprogramowania ?? Lub jakie kolwiek polskie informacje jak programowac sterowniki Mitsubishi FX w tym sofcie.
  • #2 2996379
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!
    A próbowałeś na stronach grupy MPL ( www.mpl.pl ) w zakładce pobierz po zarejestrowani się są podręczniki (również w j.polskim)
  • #3 2996441
    fantasta
    Poziom 29  
    Tak ale sa tam same podreczniki do sterownikow ale nie ma nic do oprogramowanie GX Deweloper i GX IEC Deweloper :(
  • #4 3005135
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Gdybyś zadowolił się wersją angielską,rosyjską,francuską,włoską lub niemiecką to znajdziesz dużo instrukcji pod adresem http://www.mitsubishi-automation.de/ - download
  • Pomocny post
    #5 3007323
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    chyba coś tam mam po polsku, daj znać jeśli jeszcze potrzebujesz to poszperam i wyślę
  • #6 3007558
    fantasta
    Poziom 29  
    potrzebuje potrzebuje :) Wszystko sie przyda. Dzieki
  • #7 5855209
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 284
    Jeżeli to możliwe również prosił bym o podesłanie GX IEC Deweloper - Manual PL na ma3-4ysz(małpa)o2.pl
    Pozdrawiam
  • #8 5855524
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Nie napisałeś którego Developera masz.
    Zależy jeszcze czy chcesz pisać np w czystej drabince czy również w SFC.
    Jeżeli drabinka to polecam Developera powyżej wersji 8.0 (chyba) można pisać w standardzie azjatyckim - jest to zaleta spora bo w manualach do FX-ów jest masa przykładów dla różnych instrukcji właśnie w tym standardzie.
    Do tej pory pisałem drabinkę w "GPP Win" - można programować do serii FX1. Pisałem również w Developerze 5.02 tzw standard europejski i go nie trawię.
    Nie sprawdzałem wersji 8.+ ale widziałem kiedyś w MPL-u na szkoleniu drabinkę w standardzie azjatyckim na jakimś slajdzie pod nazwą Developer (chyba 8.2). Większość podręczników programowania sterowników Mitsubishi odnosi się właśnie do tego standardu. Kożystałem z polskich książek "Podręcznik programowania" do serii A, Q w postaci papierowej oraz FX (PDF na stronie MPL).

Ładny sterowniczek?
    Szukam polskiego manuala do GX IEC Developer dla sterowników Mitsubishi FX

Znalazłem manuala do Developera 8 na kompie w języku angielskim i nie myliłem się - standard azjatycki także podręczniki programowania ze strony MPL - jak znalazł.
  • #9 5855770
    fantasta
    Poziom 29  
    O co chodzi z tym standardem azjatyckim i europejskim ?

Europejski czyli IEC ??
  • #10 5855856
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Azjatycki - to czysta drabinka, żadnych bloczków. Np aby zapisać do rejestru D100 wartość 4 pisze się z klawiatury taką składnię [MOV K4 D100]
    W europejskim wybierasz bloczek z listy i umieszczasz za pomocą myszy w danym kroku i wpisujesz parametry.

Mnie w standardzie europejskim irytowało konieczność posługiwania się myszą (z reguły człowiek leci do maszyny z laptopem i grzebie przy sterowniku niemal z kompem na kolanach a posługiwanie się myszą wbrew pozorom spowalnia robotę i komplikuje).
    W standardzie azjatyckim wystarcza klawiatura i kilka skrótów klawiszowych i dla wprawionego programisty jest to ogromne ułatwienie - i za to cenię GPP WIN (dość leciwe narzędzie do Mitsubishi - ale wspaniale).
    W azjatyckim nie używa się polecenia - "kompiluj" tylko Shift + F4 i poleciało do sterownika, dodatkowo uproszczone są zmiany ON LINE - również wymieniony skrót i poleciało do sterownika.
    Azjatycki jest o niebo wygodniejszy - przynajmniej dla mnie. No i chyba każdy podręcznik programowania Mitsubishi odnosi się do azjatyckiego.

Owszem GX IEC Developer 5.02 jest w standardzie europejskim.
    Dodam jeszcze że w europejskim trzeba deklarować wszystkie zmienne w tabeli Global lub Local Var, w azjatyckim (przynajmniej tak było w GPP) nie było deklaracji - tylko można było sie posługiwać samymi adresami z tym że pod adresem pisało się komentaż 3 linijki po 8 znaków. Komentaże są normalnie wyświetlane w oknie programu.
  • #11 5857293
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Cytat:
    Nie napisałeś którego Developera masz.

Mam GX IEC Deweloper 4.0.
    To moje pierwsze kroki w PLC i tak naprawdę jeszcze nie wiem czego chcieć, poprostu szukam, czytam, pytam, zdaje się na opinię doświadczonych.
    Na początek szukam czegokolwiek w naszym języku żeby się obyć, później jak zgrubsza wie się czego się szuka to jakoś idzie po angielsku czy niemiecku.
    Mam poprostu w planach targnięcie się na jakiś używany kompaktowy sterownik z serii FX i szukam czym i jak dać mu coś do roboty.
    Cytat:
    Zależy jeszcze czy chcesz pisać np w czystej drabince czy również w SFC.

na początek raczej w LD - drabince, przynajmniej widziałem,że tak zaczynają też inny początkujący.
    Cytat:
    Znalazłem manuala do Developera 8 na kompie w języku angielskim i nie myliłem się - standard azjatycki także podręczniki programowania ze strony MPL - jak znalazł.

No to już wiem, że wygodniej będzie poszukać softu zgodnego z manualami.
    Zarejestrowałem się na mpl, i narazie odkopałem, po polsku, podręczniki do FX'ów od strony sprzętowej i ich możliwości "Podręcznik programowania sterowników serii FX (7MB)".
    A przydało by się jak oprogramowania używać, co tam jest do czego.

Cytat:
    Ładny sterowniczek?
    Owszem ładny, chyba z jakiejś niemieckiej maszyny, oni (m.inn.) lubią na pomarańczowo szafy od środka malować.
  • #12 5857446
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Trudno nzawać to maszyną - raczej jest to instalacja - (koreańska). PLC ze zdjęcia to seria A3NU (jak dobrze pamiętam) i obsługuje 6 kabin spawalniczych gdzie pracuje 8 robotów ABB.
    Też zaczynałem z Mitsubishi i do tej pory nie miałem do czynienia z przyjemniejszymi sterownikami (teraz pracuję na SAIA ora Telemecanique TWIDO).
    Niemcy są konserwatywni i promują swoje - nie spotkałem niemieckiej maszyny w której siedziało by coś innego niż SIEMENS.
  • #13 5858971
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Czy trainers kit na MELSEC FX0-30MT + GX Developer 7.06 to przyzwoita podstawa do postawienia pierwszych kroków w programowaniu PLC w LD?
    Narazie mam możliwości zdobycia czegoś takiego, może jakieś uwagi na ten temat - mile widziane.
  • #14 5860188
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    FX0-30MT - 30wejść wyjść tranzystorowych do nauki - super. Developera 7 nie widziałem to się nie wypowiadam.
  • #15 5861045
    premiks
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Osobiście dla początkującego polecałbym GX DEWELOPERA.
    Jest prostszy w użyciu , a pełna wersja pozwala programować sterowniki wersji Q. Mam manuala w polskiej wersji . Ja posiadam wersję 8
    tego softu. Programuję te sterowniki ponad 10 lat i nie zamieniłbym ich na inne. Choć programowałem Fanuki .Twido i Simensa
  • #16 5862249
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Cytat:
    Mam manuala w polskiej wersji

Czy mógłbyś się nim podzielić lub powiedzieć skąd można taki zdobyć?
  • #17 5869347
    premiks
    Poziom 16  
    Prześlij maila z adresem albo nr.tel.
  • #18 5870382
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    premiks - dużo zajmuje pliczek manuala do Developera? Jak poniżej 10MB to ja teżbym poprosił - jak możesz to podeślij na cervantesj(_at_)op.pl
  • #19 5872298
    premiks
    Poziom 16  
    Manual to ok. 7,4 , więc chyba uda mi się pchnąć.
  • #20 5873010
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    premiks - myślałem że to manual do samego softu a okazuje się zę to podręcznik programowania do FX2N - dostępne na stronie MPL.
  • #21 5886811
    premiks
    Poziom 16  
    Rzeczywiście to podręcznik do programowania sterowników serii FX ,ale pomyślałem że może się przyda. Co do samego programu to miałem podręcznik szkoleniowy z MPL-a tyle tylko ,że była to wersja książkowa.
    Niestety nie posiadam jej obecnie. Postaram się pogadać ze znajomymi . może coś wyszperam.
  • #22 5952694
    premiks
    Poziom 16  
    Witam!
    Wygrzebałem takiego manuala do GX IEC
    może coś się przyda.
    Załączniki:
    • GX IEC Developer podstawy FX Listopad 2004.ppt (4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 6612418
    bobsterr
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    manual bardzo się przyda jednak potrzebuję coś do wersji 7.0 jeśli koś ma proszę o linki
  • #24 6632528
    sebmet
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jako, że piszę tu pierwszy raz to wypadało by się przedstawić ;).
    Na co dzień pracuję w przemyśle oponiarskim w dziale utrzymania ruchu, mam doświadczenie w pisaniu programów do sterowników Mitsubishi od FX... do Q25H oraz AMotion i QMotion (całość jako napędy) jak i również sterowniki i napędy Allen-Bradley, palele operatorskie też mi nie są obce:)

A teraz koniec chwalenia się i czas przejść do konkretów. A mianowicie jako początek przygody i nauka programowania sterowników FX... to bardziej polecił bym program GX Developer (program pierwotnie przystosowany dla Azji i z braku wersji dedykowanej specjalnie dla Europy i Ameryki dodany angielski i sprzedawany w tychże krajach) gdyż jest bardzie przyjazny niż wersja europejska czyli GX IEC Developer (była to próba zrobienia go bardziej kolorowym i podobnym do Simensa czy A-B). moim zdaniem bardziej trudna dla osób początkujących.

Dla kolegi pytającego się o pomoce naukowe do zabawy z FX'em i każdemu początkującemu to proponuję programik napisany przez studentów Politechniki Poznańskiej pod nazwą "FXprog" (załącznik). Jest on super prosty w obsłudze, po polsku i ze sporą pomocą w samym programie. Serdecznie polecam.

Dodatkowo w załączeniu Beginer Manual do GX IEC Developer.

Serdecznie pozdrawiam
    Sebmet
    Załączniki:
    • Beginner.pdf (790.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FXprog.zip (836.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 6642900
    escek
    Poziom 11  
    Witam! Mogę zaoferować FX3U manual - podręcznik programowania. Tam są wszystkie instrukcje opisane.

Dostępne pod tym linkiem:

http://student.agh.edu.pl/~spider/

plik: FX3U_manual_pl_pdf

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano polskiego manuala do oprogramowania GX IEC Developer dla sterowników Mitsubishi FX oraz informacji o programowaniu tych sterowników w języku polskim. Oficjalne strony MPL oferują podręczniki sprzętowe do FX, ale brak tam dokumentacji do samego oprogramowania GX Developer i GX IEC Developer. Dostępne są natomiast instrukcje w innych językach (angielski, niemiecki, francuski, rosyjski, włoski) na stronie Mitsubishi Automation. Użytkownicy dzielili się manualami w wersji polskiej, głównie do GX Developer w wersji 8 oraz podręcznikami programowania serii FX, które można znaleźć na stronie MPL. Omówiono różnice między standardem azjatyckim (czysta drabinka, programowanie głównie z klawiatury) a europejskim (IEC, programowanie z użyciem bloczków i myszy), wskazując na większą wygodę i szybkość pracy w standardzie azjatyckim. Polecano oprogramowanie GX Developer jako bardziej przyjazne dla początkujących w porównaniu do GX IEC Developer, który jest bardziej rozbudowany i kolorowy, ale trudniejszy. Wskazano także na możliwość nauki programowania na zestawie trainers kit MELSEC FX0-30MT z GX Developer 7.06. Udostępniono link do polskiego podręcznika programowania FX3U oraz podkreślono, że większość polskich materiałów dotyczy programowania sterowników FX w drabince (LD).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA