logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wzmacniacza do kolumn 2x700W i subów 2x600W - T.AMP czy DAP Palladium?

Belin 07 Wrz 2006 23:03 1694 8
REKLAMA
  • #1 2998189
    Belin
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam!!!

Mam dwie kolumny po 700W RMS/8ohm jedna i bede jeszcze dokupował dwa suby po 600W RMS /8ohm jeden chce to spiąć równolegle na 4 ohm i nie wiem jaką końcówke kupić ,oto co znalazłem:

http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?id=4240&id_towaru=T-AMP-TA2400&gid=54

http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?id=9287&id_towaru=T-AMP-PL1300&gid=54

czy może DAP'a Palladium P-2000

Prosze o jakieś rady ,pozdrawiam!!!
    Maciek
  • REKLAMA
  • #2 2998278
    kopawel
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Wiesz..mi sie wydaje ze ten TA2400 bedzie bardziej odpowiedni...

Po drugie to crossoverka musisz miec...
    - na jeden kanal wzmaka podepniesz dwa suby i musisz im dac same doly czestotliwosci...

- na drugi kanal podepniesz dwie pozostale kolumny i dasz jej inne czestotoliwosci niz dla suba...

Pozdro...
  • REKLAMA
  • #3 2998301
    Belin
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    jedyne czego sie boje to to ze ta2400 jest jakiss lekkawy:/:/ ale naczytałem sie o tych t.ampach i wszyscy są happy i mowia ze fajnie brzmi ale ten wygląd i waga mnie nie przekonują chociaż moc i cena....:D:D
  • #4 2998506
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 132
    Co to za kolumny?

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #5 2998702
    Zibi2004
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam,
    Przejrzałem strony z tymi wzmacniaczami i szczerze mówiąc niewiele tych danych. Nawet moc podawana jest troszkę podejrzana bo niby co to za moc? przy jakich parametrach? Właśnie takie rzeczy sugeruja, że jest to coś podejrzanego. Przypomina mi to opisy mocy na magnetofonach kasetowych. Zresztą wzmacniacz, który nie jest przystosowany do pracy w 2 ohm bedzie sie fatalnie spisywał przy 4 ohm.
    Jeżeli masz fundusze poszukaj czegoś innego.
    Tylko nigdy nie kupuj wzmacniacza cyfrowego, bo na jakiejś imprezie spadnie ci napięcie ponizej 200V i koniec pracy wzmaciacza.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3000210
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    po pierwsze dlaczego topy maja wiecej mocy od suba - powinno byc zawsze odwrotnie. Sa to dalej te Twoje kolumny na "super profesjonalnych" Icoon-ach ? Jak wedlug Ciebie powinien wygladac normalna koncowka mocy, skoro TA2400 Ci sie nie podoba ? :D Ile powinien wazyc "ladny" wzmacniacz ? Temat byl juz walkowany pare razy i powiedzialem Ci juz ( i inni koledzy tez ) ze nie mozesz tak po prostu polaczyc rownolegle suba i topu do tego potrzebujesz crossovera i drugiej koncowki mocy. Wydaje mi sie ( czytajac inne Twoje posty ) ze T-AMP TA2400 bedzie najbardziej "profesjonalna" czescia Twojego zestawu PA. Dlatego mozesz go spokojnie kupic :D .

==> Zibi2004 " wzmacniacz, który nie jest przystosowany do pracy w 2 ohm bedzie sie fatalnie spisywał przy 4 ohm " - a ta madrosc ludowa to skad ?
    " Nawet moc podawana jest troszkę podejrzana bo niby co to za moc " - normalna RMS
    " Właśnie takie rzeczy sugeruja, że jest to coś podejrzanego " - :D zanim zaczniesz takie rzeczy opowiadac dowiedz sie prosze co to jest za produkt i nie pisz bzdur .
    " Tylko nigdy nie kupuj wzmacniacza cyfrowego, bo na jakiejś imprezie spadnie ci napięcie ponizej 200V i koniec pracy wzmaciacza "- :?::?::?: - mam pytanie ile razy Ci sie to juz zdazylo z koncowkami np. LAB Gruppen, Vortex Camco czy DIGAM :D jesli napiecie wejsciowe moze byc w zakresie 180-265 V AC. A poza tym w jaki sposob kolega Belin ma sobie kupic koncowke mocy za 6000-15000 zl ?
    Pozdrowienia z urlopu.
  • #7 3001817
    kopawel
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    No crossover bedzie nie zbedny...

A moj pomysl :)...

Moze trioszke do bani :)...

Posiadac jedna porzadna koncowke i jeden crossover...

Na jeden kanal koncoki podciag gory a na grugi basy...i odpowiednio crossoverkiem ustawic czestotliwosci odpowiednie dla jednego kanalu i dla drugiego...

Tylko ze jezeli ktorej paczki sa 4 omowe to np. ADS trzeba by bylo kupic :D:D:D
    ...lub dwie jakies mniej..o wiele mniej :D...profesionalne koncowy...

Ale na jednym ADS-ie LPXA2400 by to napewno pociagnelo...

Co wy na to ??
  • #8 3005407
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    DO bani pomysl......

Wedlug mnie dwa wzmacniacze to zawsze bezpieczniej oraz stereo...
    Cross zostaje i tak jeden a za PLXA2400 kosztuje ok 3Kzl. ZA to mozna miec dwa DAP'y ( P1600 i P1200) taka konfiguracja duzo lepiej sie sprawdzi niz jeden wzmacniacz..

Akurat podalem DAP'y bo sam je posiadam. ALe mozna zastosowac inne koncówki.
    W podobnych cenach sa koncówki:

T.Amp
    Omnitornic
    Mackie Tapco Juice

zawsze mozna cos wybrac...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza do zestawu nagłośnieniowego składającego się z dwóch kolumn o mocy 700W RMS/8Ω każda oraz dwóch subwooferów po 600W RMS/8Ω, które mają być połączone równolegle na 4Ω. Użytkownik rozważa zakup wzmacniaczy T.AMP (TA2400, PL1300) lub DAP Palladium P-2000. W odpowiedziach podkreślono konieczność zastosowania zwrotnicy (crossovera) do rozdzielenia pasma częstotliwości między subwoofery a kolumny, gdyż podłączenie ich równolegle bez filtrów jest niewłaściwe. Zwrócono uwagę, że wzmacniacz powinien być przystosowany do pracy przy obciążeniu 4Ω, a niektóre opinie kwestionują podawane moce wzmacniaczy T.AMP, sugerując ostrożność. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem może być użycie dwóch wzmacniaczy (np. DAP P1600 i P1200) wraz z crossoverem, co zapewni stabilniejszą i bardziej profesjonalną konfigurację. W dyskusji pojawiły się także inne marki i modele wzmacniaczy o podobnych parametrach, takie jak Omnitronic, Mackie Tapco Juice oraz ADS LPXA2400. Poruszono również kwestie wagi i jakości wykonania wzmacniaczy T.AMP, które mimo pozytywnych opinii użytkowników, budzą wątpliwości ze względu na lekkość i wygląd. Na koniec pojawiła się oferta oryginalnych laminatów i części do wzmacniaczy LAB GRUPPEN, co może zainteresować osoby poszukujące profesjonalnych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA