logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

USB nie pracuje. Procesor 400 MHz, płyta na chipie Via 82c692 Bx.

janek68 07 Wrz 2006 23:44 3765 18
  • #1 2998360
    janek68
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam
    Mam problem, porty usb milczą, komp. stary procek 400Mhz, płyta na chipie Via 82c692 Bx, typ biosu V 4,51PG ID płyty głównej 11/18/98-692/596-w977tf-2a6lgg19c-00 proszę o pomoc, w szukajce elektrody są podobne tematy, ale odrębne od siebie. Gdybym wiedział jaka to płyta byłoby łatwiej.
    Przy podłaczeniu neostrady do usb w czasie uruchomienia kompa miga dioda czerwona, czyli napięcie jest, gdy czytany jest Win 2000 dioda gasnie.
    Pozdrawiam.
  • #4 2999683
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2999959
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    jaki masz modem, bo jeśli Modem ADSL ZTE ZXDSL 852 USB to działa on tylko pod XP no i spora część ich jest w ogóle nie działającą, sprawdź tak jak radził kolega czy w menagerze urządzeń jest widoczne USB, jeśli masz możliwość to dobrze by było sprawdzić czy działa jakieś inne urządzenie USB, przyczyna może być tez zasilacz, te modemy trochę ciągną, no i w zarządzaniu zasilaniem komputer musi być przy nim ustawiony na ''zawsze włączony''.
  • #6 3000563
    janek68
    Poziom 13  
    Te znaczki to właśnie tak wyglądają: 2A6LGQ19C-00, modem to ThomsonSpeed Touch 330 i juz chodził pod Win 2000, win sygnalizuje brak "Usb Detect. exe".
    Sterowników do chipa nie instalowałem, poprzednai płyta jaka była czort wie, nie było potrzeby nic dodatkowo instalować, wszystko chodziło bez problemu.
    Zamelduję w krótce o postępach
    Pozdrawiam.
  • #7 3000658
    j(o)zek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    W biosie oczywiście kontroler USB włączony?
  • #8 3000709
    janek68
    Poziom 13  
    Jak w biosie ten kontroler znaleźć, w moich czasach uczyli tylko po rosyjsku, z angielskim jest problem.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 3000755
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    W biosie - Integrated Pheripherals i coś w rodzaju USB Host Controller i ustaw na Enabled.
  • #10 3000807
    marun
    Poziom 17  
    Może być też USB Device - Enabled, zobacz w ogóle jakie opcje masz w bios związane z USB, menager urządzeń w systemie widzi jakieś USB czy nie, możesz też użyć takiego programu jak Everest, do rozpoznawania podzespołów komputera.
  • Pomocny post
    #11 3001288
    j(o)zek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Po wejściu do biosu należy wchodzić kolejno w:

chipset features setup / onchip usb - zmienić z disabled na enabled
  • #12 3001906
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

Modemy do neostrady działają pod win2000 bez problemu,

Przede wszystkim napisz czy ten modem kiedykolwiek działał na tym komputerze czy próbujesz go dopiero odpalić, pamiętaj ze należy najpierw zainstalować sterowniki, a dopiero potem podłączyć modem - inaczej nie bedzie działałało.
    Przypominam że nalezy też zaistalowć łatke, która znajduje sie na płycie ze sterwonikami do neostrady.
    Łatka jest potrzebna, ponieważ na niektórych plytach VIA modemy neo nie działają.

Pozdrawiam
  • #13 3002431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3002579
    marun
    Poziom 17  
    Owszem bez problemu pod win2000 działają Sagemy i Thompsony, ale ZTE działa tylko pod WinXP, dlatego pytałem się co to za modem lecz skoro to Thompson to powinien śmigać, Via 4in1 jak najbardziej należy wgrać, sprawdź tak jak pisał kolega j(o)zek ''chipset features setup / onchip usb - zmienić z disabled na enabled '' zapomniałem że to starsza płyta i tam tak oznaczone jest w biosie USB, z tego co zrozumiałem to zmieniłeś płytę i na tej jest problem, bo na poprzedniej wszystko działało, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest router z wbudowanym modemem a nie te tepsowskie zabawki na routerku neostrada działa o wiele lepiej i nie potrzebna jest ta beznadziejna tepsowska aplikacja.
  • #15 3004529
    Artur k.
    Witam

:arrow: marun

Z tego co wiem to tepsa daje tylko sagemy oraz thomsony (alcatel).
    Wcale nie trzeba routera, a tym bardziej router nie rozwiąże problemu USB, mało tego trzeba go bedzie jeszcze skonfigurować, co dodatkowo komplikuje sprawe, pozatym router też swoje kosztuje.

P.S.
    Do modemu też nie potrzeba tej beznadziejnej aplikacji, można sobie połaczenie skonfugurować ręcznie i po sprawie.
  • #16 3004658
    marun
    Poziom 17  
    Tepsa daje obecnie oprócz sagema i thompsona przeważnie ten chiński modem ZTE ZXDSL 852 USB, co do routera z modemem to jedno portowy D-link kosztuje niewiele ponad 100 zł, a niema co nawet z nim porównywać modemów tpsa, router konfiguruje się przeważnie raz, a na stronie D-link jest to dokładnie opisane jak zrobić pod neostrade, i jest to dziecinnie łatwe zresztą w D-link jest opcja szybkiej konfiguracji dla niedoświadczonych użytkowników, z praktyki wiem że taka przesiadka na routerek wychodzi tylko na dobre i wszyscy którym do tej pory je zamontowałem są zadowoleni i mówią że już nie wrócą na modem tepsy, po prostu przedstawiłem jedno z możliwych rozwiązań, moim skromnym zdaniem lepsze niż zabawa z ta zabawka na usb.
    Co do problemu usb to fakt nie rozwiązuje to kłopotu z portami jako takimi, dlatego najlepiej było by zrobić to co tu juz napisane i spróbować podłączyć jakieś inne urządzenie usb.
  • #17 3004688
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Router jak najbardziej rozwiązuje problem z USB,komputer musi byc wyposażony w kartę sieciową i po problemie.Routery oprócz wyjścia USB posiadają przecież kilka wyjść LAN.I zgadzam się z przedmówcą że konfiguracja jest dziecinnie prosta.
  • #18 3004985
    Artur k.
    Witam

Niezrozumieliśmy sie.

Router rozwiązuje problem z neostradą ale nie wiadomo dlaczego na USB nie działa.
    D-Link moim zdaniem nie jest najmocniejszy w tej kwestji, mam w pracy router tej firmy - nie pamiętam dokładnie symbolu ale "coś tam 504" :)

Niestety ale czesto sie wiesza :( , pozatym jak w każdym routerze (nawet w "live box") często trzeba ustawić przekierowanie portów, co nie zawsze jest takie proste jak by sie mogło wydawać - wiem z autopsji :) .

Pozatym modem thomsona nie jest zły, sam używam od kilku lat i nie mam żadnych problemów, zupełnie nie wiem po co miałbym go wymieniać na router, prędkosci mi to i tak nie zwiększy.

Jeśli kolega chce zastosować router to oczywićie nie ma żadnego problemu i jak napisali koledzy wyżej napewno internet będzie działał.

Pozdrawiam
  • #19 3015290
    janek68
    Poziom 13  
    Witam

Problem rozwiązany
    1. Ustawienie opcji w Biosie - obsługa USB
    2. Do Thomsona na płycie z oprogramowaniem są załączone sterowniki zo chipsetów VIA
    Sprawa niby banalnie prosta - ale sprawiła kłopot.

Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nieaktywności portów USB na komputerze z procesorem 400 MHz i płytą główną opartą na chipsecie VIA 82c692 BX, z BIOS-em w wersji V 4,51PG. Po podłączeniu modemu Thomson Speed Touch 330 do USB dioda sygnalizowała zasilanie, lecz system Windows 2000 nie wykrywał urządzenia, zgłaszając brak pliku "Usb Detect.exe". Rozpoznano płytę jako QDI BrillianX 8V. Zalecano sprawdzenie w BIOS-ie ustawień kontrolera USB (Integrated Peripherals → USB Host Controller lub Chipset Features Setup → Onchip USB) i ich włączenie (Enabled). Konieczne było również zainstalowanie sterowników chipsetu VIA, dołączonych do płyty z oprogramowaniem modemu. Dyskusja poruszała także kompatybilność modemów ADSL z systemem Windows 2000, wskazując, że modemy ZTE ZXDSL 852 USB działają tylko pod Windows XP, natomiast Thomson i Sagem są kompatybilne z Win 2000. Alternatywnie sugerowano użycie routera z wbudowanym modemem, co jednak nie rozwiązuje problemu portów USB. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez aktywację obsługi USB w BIOS-ie oraz instalację odpowiednich sterowników chipsetu VIA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA