Witam
Mam Problem. Instalowałęm Windowsa 98. Za pomocą instalatora systemu Windows XP podzieliłem dysk na dwie partycje, sformatpowałem partycję C i zacząłem na niej instalować Windowsa 98. Wszystko wyglądało ok. Instalator sformatował dysk jeszcze raz, poprosił mnie o nazwę użytkownika i nazwę komputera w sieci. Wpisałem wszystko. Instalator skopiował wszystkie pliki i dał komunikat, że uruchomi ponownie komputer. Pozwoliłem mu na to. Komputer został ponownie uruchomiony, ale z tego co pamiętam powinien jeszcze konfigurować pewne ustawienia, spytac o serial number itp, a on nie robi po prostu nic, sprawdza dyski, wykrywa CD-ROM i pojawia się ciemny ekran z migającym poziomym kursorem. Nie wiem co się dzieje. Nic nie mogę dalej zrobić, jedynie reset kompa. Gdy włożę instalatora sysemu XP i chce ponownie wykonać format dysku, w biosie każe mu sie odpalac najpierw z CD-ROMu, ale on tego nie robi. Pokazuje sie czarny ekran z migającym kursorem. Ten sam problem miałem z Windowsem milenium. Załatwiłem 2 dyski. Czy ktoś może mi pomóc?
Mam Problem. Instalowałęm Windowsa 98. Za pomocą instalatora systemu Windows XP podzieliłem dysk na dwie partycje, sformatpowałem partycję C i zacząłem na niej instalować Windowsa 98. Wszystko wyglądało ok. Instalator sformatował dysk jeszcze raz, poprosił mnie o nazwę użytkownika i nazwę komputera w sieci. Wpisałem wszystko. Instalator skopiował wszystkie pliki i dał komunikat, że uruchomi ponownie komputer. Pozwoliłem mu na to. Komputer został ponownie uruchomiony, ale z tego co pamiętam powinien jeszcze konfigurować pewne ustawienia, spytac o serial number itp, a on nie robi po prostu nic, sprawdza dyski, wykrywa CD-ROM i pojawia się ciemny ekran z migającym poziomym kursorem. Nie wiem co się dzieje. Nic nie mogę dalej zrobić, jedynie reset kompa. Gdy włożę instalatora sysemu XP i chce ponownie wykonać format dysku, w biosie każe mu sie odpalac najpierw z CD-ROMu, ale on tego nie robi. Pokazuje sie czarny ekran z migającym kursorem. Ten sam problem miałem z Windowsem milenium. Załatwiłem 2 dyski. Czy ktoś może mi pomóc?
) partycję z XPekiem PM-em, a wolną partycję ustawiałem wcześniej jako aktywną, jest to ważne, bo 98 musi instalować się na aktywnej partycji, XP nie musi być na aktywnej a nie mozna ukryć partycji aktywnej. Ważne jest też zainstalowanie z PM'a takiego narzędzie jak BootManager , wtedy wpisujesz jako system bootowania XP (to wszystko pod systemem XP i robisz dyskietkę startową Partition Magika na wszelki wypadek), i po wykonaniu tych wszystkich czynności przystępujesz do instalowania 98 czy tam ME, bez różnicy. Po zainstalowaniu 98 można na nim też zainstalować PM i wtedy BootManager znajduje ukrytą partycję, którą można już odkryć i dodajesz do BM-a drugi system 98, podając mu lokalizację gdzie on jest, choć BM sam go powinien znaleźć, ustawiasz sobie hasła do systemu, który system jest domyślnym, ile czasu trwa odliczanie, no i w PM jest dobre to, że można zmieniać wielkość partycji pod systemem bez utraty danych. To samo można zrobić po podłączeniu do kompa drugiego dysku, na którym jest jakiś system i zależy nam na posiadaniu i możliwości uruchamiania go z jakiegoś powodu, BMem dodaje się nowy system operacyjny do bootowania, wtedy przed uruchomieniem systemu operacyjnego pojawia się menu PartitionMagik z wyborem któregoś z zainstalowanych systemów. PartitionMagikiem można też zrobić kopię partycji w całości, dość ciekawe narzędzie do backupu, zamiast instalować kopiuje się partycję z wcześniej skopiowanej i ukrytej sprawnej partycji i hula dalej. Od wersji PM-a lub posiadania innego podobnie działającego programu, nazwy i sposób czy kolejność operacji może się trochę różnić.