logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento 1,9TD 1992 - brak napięcia na świecach żarowych i elektrozaworze

tomala2301 08 Wrz 2006 18:22 4764 6
REKLAMA
  • #1 3000423
    tomala2301
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    VW Vento 1,9 TD 1992. , nie grzeją świece żarowe nie ma napięcia na świecach , bezpieczniki ok przekaźnik ok , czujnik temperatury ok , podczas próbowania zapalenia auta nie idzie prąd na elektrozawór w pompie wtryskowej. Co to może być? Pozatym jak wączam zapłon to nie świeci lampka świec żarowych.
  • REKLAMA
  • #2 3000888
    Tomasz008
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    uszkodzony sterownik świec żarowych. mozna naprawić. zeby być pewnym należałoby sprawdzić inaczej. ominąć komputer i zmostkować dwa grube kable w tym sterowniku. jeden zasilający a drugi wyjście na świece żarowe. jeżeli swiece pójda to raczej sterownik. prawdopodobnie odpowiedzialny jest on tez na podawanie napięcia na elektrozawór w pompie wtryskowej
  • REKLAMA
  • #3 3000976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3001049
    Tomasz008
    Poziom 20  
    dlatego nie byłem pewnien czy to sterownik świec. kolego elektrit bądź łaskaw i podpowiedz mi..........jeżeli nie sterownik to pozostaje stacyjka bo przecieź musi cały czas podawać napięcie
  • REKLAMA
  • #5 3001067
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3001089
    Tomasz008
    Poziom 20  
    hehe co do tego zapominania masz racje.miałem kiedyś w naprawie BMW starej serii7. facet nie jeździł nim podan 3 miechy i zapomniał że ma zabezpieczenie na cewce rozrusznika. musiałem mu o tym przypomnieć
  • #7 3001139
    tomala2301
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    elektrit - sprawdze jutro kostke stacyjki jak coś to dam znać , pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W VW Vento 1,9 TD z 1992 roku problem braku napięcia na świecach żarowych i elektrozaworze w pompie wtryskowej może wynikać z uszkodzonego sterownika świec żarowych. Aby to potwierdzić, zaleca się ominięcie sterownika i zmostkowanie przewodów zasilającego i wyjściowego na świece żarowe. Jeśli świece zaczną działać, sterownik jest uszkodzony. Sterownik ten odpowiada również za podawanie napięcia na elektrozawór pompy wtryskowej. Alternatywnie, problem może leżeć w stacyjce, która powinna stale podawać napięcie na czarne kable za stacyjką. Częstą przyczyną jest uszkodzona kostka stacyjki lub aktywne zabezpieczenie antykradzieżowe, które blokuje zasilanie. Brak świecenia lampki świec żarowych przy włączonym zapłonie potwierdza problem z podawaniem napięcia. Zaleca się sprawdzenie kostki stacyjki i ewentualnych zabezpieczeń antykradzieżowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA