logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przekaźnika czasowego do instalacji gazowej - regulacja czasu

rmach 04 Lip 2003 09:45 1882 4
REKLAMA
  • #1 275150
    rmach
    Poziom 11  
    Z elektroniki jestem noga ale jak mi ktos podeśle jakies ciekawe rozwiązanie urządzonka to se złoże
    Potrzebuję automacik który po przekręceniu kluczyka poda napięcie na przekaźnik przez okres kilku (regulowanych) sekund, a potem rozłączy.
    Potrzebne do instalacji gazowej do sterowania cewki w reduktorze. :(
  • REKLAMA
  • #2 275202
    andmak
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Przesyłam moją propozycje.Czas to czas ładowania kondensatora
    Załączniki:
    • Schemat przekaźnika czasowego do instalacji gazowej - regulacja czasu schemacik.jpeg (32.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 275268
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    andmak napisał:
    Przesyłam moją propozycje.Czas to czas ładowania kondensatora
    Ten układ jest całkiem prawidłowo zaprojektowany (możne go uprościć robiąć na jednym tranzystorze, ale to nie usunie jego wady). Ten układ ma taką właściwość że jeśli bardzo szybko się 2x poda napięcie to drugie "załączenie" będzie krótsze albo nie będzie go wogóle. Wynika to z tego że nie ma układu rozładowania kondensatora. Na upartego można dołożyć jakiś rezystor równolegle do kondensatora jednak stała czasowa tego układy kondensator-NowyRezystor musi być znacznie krótsza od stałej czasowej orginalnego układu i jednocześnie nie powodować błędnego alarmu. Polecam zrobić układzik na timerze 555 albo 4047 (co do tego nie jestem pewien ale chyba też zadziała). Te układy posiadają trazystor który będzie rozładowywać kondensator.
  • REKLAMA
  • #4 275327
    andmak
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    W zupełności się z tobą zgadzam.,Jest to najprostsze rozwiązanie.Można dać do kondensatora równolegle potencjometr ewentualnie dobrać kondensator o jak najmniejszej pojemności albo najlepiej jedno i drugie.
  • #5 275373
    rmach
    Poziom 11  
    własnie o to chodzi żeby drugie załączenie układu nie zadziałało, przekaźnik ma sterowac cewką która otwiera na krótko zawór gazowy by podać do gaźnika tzw. startową dawkę gazu, jeśli wyłączę na chwilkę zapłon po czym go załącze druga dawka gazu jest nie potrzebna (nikt przecież nie uruchamiał silnika a gaz pozostaje w kolektorze ssącym jeszcze przez dobre pół godziny) więc po raz drugi wystarczy że przekręce kluczyk i mogę odpalać silnik. Wiem z doświadczenia że dwie takie dawki gazu równie dobrze uniemożliwiają odpalenie silnika jak brak żadnej.
    Myślę że układ się sprawdzi w tym zastosowaniu.
    Moje hasło dnia: mniej elementów - mniejsza pajęczynka
    jeszcze raz DZIĘKI
REKLAMA