logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić Neostradę na kilka komputerów przez skrętkę i router?

PL_Marco 10 Wrz 2006 17:37 2003 4
REKLAMA
  • #1 3006648
    PL_Marco
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam.

Mam takie pytanie, otóż kumpel zakłada sobie Neostrade (jak wiadomo podpina się ją przez usb), i chce ja podzielić na kilka komputerów, a ma już zrobioną sieć opartą na popularnej skrętce. I teraz pytanie znaleźliśmy takie coś http://www.allegro.pl/item126154735_karta_sieciowa_przejsciowka_usb_2_0_lan_mala.html
    i miało by to wyglądać tak :
    Modem neo--> tak przejściówka--> kabel skrętka--> router--> na poszczególne komputery. Na moje "oko" to powinno śmigać bez problemów, (ale oko jest czasami zawodne :D ) dlatego proszę o opinie ludzi którzy mają większe doświadczenie w tej dziedzinie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3006662
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Nie będzie działać, dlatego że to jest karta sieciowa na USB.
    Potrzebujesz modem DSL z wyjściem ETH i dalej do rutera, albo ruter z modemem DSL.
  • REKLAMA
  • #3 3009171
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    albo server albo modem z ethernetem .... tym co napisałeś nie da rady bo to nie w tą strone działa :D
  • REKLAMA
  • #4 3013881
    PL_Marco
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    No faktycznie dałem plamę bo myślałem że to taka przejściówka (nie doczytałem :| ). A co do modemu z wyjściem RJ 45 to za niego ponoć chcą 200 PLN :!: (a ten na USB za grosze). A może ktoś gdzieś widział taka "przejściówke" z USB na RJ 45 ?
  • #5 3014408
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Nie znajdziesz takiej przejściówki - w prosty sposób nie da się jej zbudować.

W roli konwertera i routera możesz wykorzystać jakiś stary komputer + odpowiednie oprogramowanie np. NND.

Tańszym rozwiązaniem będzie router z wbudowanym modemem ADSL niż router + modem ADSL z portem RJ45.
REKLAMA