logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento 1995 TDI - ABS włącza się przy normalnym hamowaniu, co sprawdzić?

dawid1980 11 Wrz 2006 20:19 41381 22
REKLAMA
  • #1 3010134
    dawid1980
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,moj problem polega na tym ze wlacza sie system abs,nawet przy zwyklym hamowaniu czuc jak pedal pulsuje,mimo ze nie dochodzi do zablokowania sie kół,sprawdzilem na komputerze i wyszło ze prawy czujnik do wymiany,wymienilem na nowy ale dzieje sie to samo,co to moze byc??? dziekuje za podpowiedzi,auto to vw vento 1995 tdi
  • REKLAMA
  • #2 3010193
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    dołącze się do tematu bo mam ten sam problem tyle że w audi 80 B3 89 rok
    u mnie występuje to tylko przy powolnej jeździe (np. podczas dojeżdżania do garażu czyli prędkość prawie zerowa) podczas jazdy z normalną prędkością zachowuje się tak jak należy
  • #3 3010450
    wojtas74
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    przerabiałem taki temat w peugeot 406 2000rok miałem tam problem z załaczaniem abs przy hamowaniu z małą predkością.przyczyną była nieprawidłowa prędkość tylnych kół wynikało to ze zbyt dużej odległości czujnika od wieńca.za duży dystans spowodowało uszkodzenie mocowania szczęki [sprężynka] która dostała się między wieniec a czujnik i go odchyliła. naprawa polegała na dogięciu czujnika. radze podpiąć kompa i sprawdzić prędkość każdego kołą porównując z pozostałymi
  • #4 3010474
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    test czujnikow!
  • #5 3010497
    jarek_car
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    z tego co piszesz wymieniłeś czujnik - a czy sprawdzałeś kabel do czujnika? czesto uszkodzenie kabla powoduje dokładnie taką usterkę jak piszesz. Podczas hamowania kabel przerywa i chwilowy brak sygnału z koła przedwcześnie załącza abs. sprawdź jego przejście mocno naciągając go - jak pęknie to znaczy że był przełamany
    pozdrawiam jarek
  • REKLAMA
  • #6 3010555
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    zazwyczaj przetarcie ja mialem nawet taki przypadek w corsie ze ktos po wypadku zlutowal dwwa przewody do ekranu :) co potem poskutkowalo wymiane calego modulatora
  • #7 3010643
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    czy wszystkie koła są w tym samym rozmiarze, często luzują się pierścienie impulsowe z tyłu jężeli masz bębny i wtedy podczas hamowania zanikają impulsy prędkości obrotowej koła
  • #8 3010665
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Witam
    Mam Vectre A i mam taki sam problem. Zobaczyłem ten temat przez przypadek. Ostatnio co skrzyżowanie przy prędkości 10km/h czuć jak działa ABS, szybki drżenie pedału. Nie mam się kiedy do tego zabrać, ale z rad które tu wyczytałem wydaje mi się że coś w tylnej osi, bo mam bębnowe hamulce z tyłu i być może któryś czujnik wariujeje przy małej prędkości.

Pozdrawiam
  • #9 3010761
    wozniak.j
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Kolega miał objawy samoczynnego załączania ABS w Corsie. Przyczyna? Mechanik przy wymianie szczęk w tylnych hamulcach sklepał młotkiem wieńce które są w formie zębatych blaszek "BO MU PRZESZKADZAŁY"
  • #10 3010820
    bogdan gruchala
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Może ciśnienie jest nie równe w kołach lub uszkodzona opona.
  • #11 3010823
    7323824
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    auto na podnośnik ,oscyloskop i sprawdzić sygnał z czójników -wszystko wyjdzie-za duży dystans,czy pan mechanik walnął młotkiem w pierscień zębaty czy urwany kabelek.
  • REKLAMA
  • #12 3010943
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Może zasugieruję z innej beczki, ale z życia wzięte. Znamy stan naszych ulic. Jeżeli któryś z amortyzatorów będzie w kiepskiej formie to podczas hamowania może wprowadzić koło w drgania. Tym samym ABS zacznie pracować co odczujemy to na pedale hamulca. Jest to tylko sugestia, ale jak pisałem pokryta faktem.
  • REKLAMA
  • #13 3010950
    goldwinger
    no to ja w swoim przypadku już sprawdziłem odległości i przeczyściłem czujniki w tylnych kołach (tarczowe hamulce) na więcej czynności nie miałem czasu ale to nic nie zmieniło
    koła mam wszystkie takie same opony akurat zmienane lecz przed wymianą było to samo
    Jerzy100 zgadzam się ale problem jest przy małej prędkości więc to raczej odpada
  • #14 3011218
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Chłopaki szykujcie chmiel Czujniki ABS macie raczej sprawne, ale tarcze pogięte.Prawdopodobnie udało Wam się wjechać w kałużę z gorącymi tarczami. Pojedżcie na diagnostykę i sprawdżcie bicie na wskażniku przy teście hamowania najlepiej przy 2-3 stopniach nacisku na pedał.Będą spore różnice między kołami i wyrażne tętnienie wskazania/ z różną amplitudą/.Przy usterce na przednich kołach dojdzie dodatkowo drżenie kierownicy z częstotliwością proporcjonalną do prędkości/bardziej wyczuwalne przy zwalnianiu/. Tarcze z biciem- do wymiany bądż przetaczania.Hej
    To że przy jeżdzie wolnej problem jest bardziej wyczuwalny- wynika z bezwładności mechaniki-która przy wyższych obrotach koła tłumi skuteczniej drgania /przy wolnych obrotach wychylenia mają czas osiągnąć pełną amplitudę/.
  • #15 3011531
    goldwinger
    no dobra wszystko fajnie tylko nie ma żadnego drgania na kierownicy ani na pedale hamulca a tarcze przynajmniej z tyłu bo tylko tam miałem czas zaglądać są równiutkie i prościutkie jak struna a poza tym to wieniec od abs jest na piaście nie na tarczy
    postaram się zajżeć dziś do przodu bo wydaje mi się że tam będzie problem
    Pozdrawiam
  • #16 3011577
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Ja mam luz na wachaczu przednim i czasem tez abs skacze bez powodu. Prawdopodobnie w wyniku drgan a na kierownicy tez nic sie nie odczuwa.
  • #17 3011623
    elek555
    Poziom 37  
    Na kierownicy będą wyczuwalne duże krzywizny tarcz przednich ale i tak trudne do oceny gołym okiem.Pełna ocena dopiero przy teście hamowania nie na oko. Przetaczanie usuwa krzywizny płaszczyzn tarcz rzędu 0.1mm a nie zawsze rozwiązuje sprawę /np. przez brak współosiowości/.Czegóż więc oczekiwać od pomiarów na oko.
  • #18 3011883
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    stary kto w dzisiejszych czasach przetacza tarcze czy bębny. chyba handlarz jak kogoś chce zrobić w jajo!
  • #19 3012108
    elek555
    Poziom 37  
    Dokładnie tak, zwłaszca że cena nowych tarcz jest porównywalna z robotą pokrzywionych, które dodatkowo będą miały nierówną grubość/do wentylacji/ i tak naprawdę bedą grożne zwłaszcza z dużym przebiegiem. Ale niektórzy i tak mają skłonności do ocen na oko a wręcz dopominają się u znajomych mechaników wskazania warsztatu z przetaczaniem tylko po to by zaoszczędzić ze 20 zł na całym zabiegu tak jak i na wycieczce na diagnostykę, bo przecież można "na oko".
    Zdecydowanie po potwierdzeniu bicia na diagnostyce- wymiana tarcz.
  • #20 3013200
    RomekRud
    Poziom 15  
    Ocena: 92
    Miałem coś podobnego. Luzy na łożyskach powodowały zwiększenie dystansu czujnika do tarczy polaryzacyjnej.
  • #21 3013235
    neon121
    Poziom 18  
    Wszyscy piszą o krzywych tarczach, ale przy krzywych tarczach abs raczej by się nie włączał. Nam poprostu włącza się ABS przy niskiej prędkośći bez potrzeby, bo słychać jak pracuje pompa i czuć typowe drżenie pedału. W weekend chyba sprawdze to oscyloskopem to będzie widać który czujnik poprawić, zdejme koło i sprawdze szczeline między wieńcem a czujnikiem, bo to może być przyczyna włączania ABSu przy niskiej prędkości ponieważ sygnał słabnie.
  • #22 3013268
    goldwinger
    te wszystkie pomysły z różnymi luzami czy krzywymi tarczami nie pasują do mojego przypadku bo z zawieszeniem wsio w porządku nie mam się tam do czego czepiać. Próbowałem przy różnych prędkościach dojść do tego w jakim przypadku ma to miejsce i nie udało mi się nie ma na to reguły zauważyłem tylko jedno zawsze jak rano wyjeżdżam z garażu to jest ta "usterka" czasami zdarzy się przy dojeżdżaniu do skrzyżowania a tak ogólnie to jest normalnie. Dodam jeszcze że swego czasu zapaliła mi się podczas jazdy kontrolka od abs ale tak jak się sama z siebie zapaliła tak i za chwilę zgasła i więcej już nie zapaliła
    Także proszę o jakieś sugestie co i jak
    Pozdrawiam
  • #23 3013313
    neon121
    Poziom 18  
    Dokładnie mam to samo, kilka metrów przed skrzyżowaniem przy prędkości 10km/h włącza się abs. Kontrolka mi się nigdy nie włączyła podczas jazdy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na samoczynnym załączaniu się systemu ABS podczas normalnego hamowania w VW Vento 1995 TDI, objawiającym się pulsowaniem pedału hamulca bez blokowania kół. Diagnostyka komputerowa wskazała na konieczność wymiany prawego czujnika ABS, który został wymieniony, lecz problem pozostał. W dyskusji sugerowano sprawdzenie przewodów czujnika pod kątem uszkodzeń i przerwań, prawidłowej odległości czujnika od wieńca impulsowego, luzów na łożyskach oraz stanu pierścieni impulsowych, zwłaszcza przy bębnowych hamulcach tylnych. Zalecano także diagnostykę oscyloskopową sygnałów z czujników oraz kontrolę stanu tarcz hamulcowych i ewentualnych drgań zawieszenia, które mogą powodować fałszywe sygnały ABS. Wskazano, że problem częściej występuje przy niskich prędkościach, np. podczas dojazdu do garażu lub skrzyżowania. Niektóre sugestie wykluczały uszkodzenia tarcz czy zawieszenia w konkretnym przypadku. Wskazano również na możliwość uszkodzenia modulatora ABS w wyniku zwarć przewodów. Podsumowując, kluczowe jest sprawdzenie przewodów czujników, ich montażu i odległości od wieńca, a także diagnostyka sygnałów ABS oscyloskopem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA