logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wygłuszenie drzwi a opóźniony bas po wymianie głośników – czy to pomoże?

clint1 13 Wrz 2006 13:57 6649 7
REKLAMA
  • #1 3015744
    clint1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, chciałem zamontowac głosniki i wygłuszyc drzwi ale człowiek z zakładu zapytał mnie skąd wiem, ze wygłuszenie jest mi potrzebne... Powiedział, że najpierw montuje sie głośniki a dopiero potem sprawdza czy wygłuszać. Na starych głośnikach bas od drzwi pojawia mi się ok. pół sekundy po basie z głośników... :) Czy wygłuszenie to zlikwiduje?
  • REKLAMA
  • #2 3015809
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Zmień zakład CA (dziwne ,bo przeważnie zaraz wygłuszać chcą całe auto(kasa)).Nie rozumiem tego stwierdzenia "bas od drzwi pojawia mi się ok. pół sekundy po basie z głośników... " ,ale wygłuszenie drzwi zawsze pomaga ,nawet słychać różnicę na fabrycznych głośnikach i poza tym wygłuszenie ma wpływ na hałas w aucie(jest ciszej) i drzwi zamykają sie tak jakoś "luxusowo"(dźwięk zamykania).
  • REKLAMA
  • #3 3015881
    clint1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Tzn, że jeżeli w głośniku usłyszę np. uderzenie w bęben to drzwi "oddają" to uderzenie pół sekundy później. Czyli słysze podwójnie: z głośnika i od drzwi po pół sekundzie.
  • REKLAMA
  • #4 3015984
    kondzio1717
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Zalezy jeszcze jaki masz samochod..

Na ogol w starszych samochodach nizszej klasy KONIECZNYM jest wytlumienie drzwi. Jednak w nowych samochodach ze sredniej polki (np. SKODA OCTAVIA) niezabardzo jest potrzeba ich wytlumiania..

Napewno jesli nie masz jeszcze zadnych mat w srodku drzwi to nalezaloby ta operacje przeprowadzic. Jesli natomiast masz nowsza bryke i nie zalezy ci tak na kazdym Hz zejscia to mozesz dac sobie spokoj z tlumieniem, a jedynie pozaklejac wszytskie niepotrzebne otwory.
  • #5 3016005
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    no to na pewno musisz wyciszyć drzwi.bo to dzwięk sie odbija od powłoki drzwi.wyciszysz i będzie za...scie grało.ps.zmień warsztat ca skoro to echo nie przekonuje ich do wyciszenia.pozdro.dan
  • REKLAMA
  • #6 3016282
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Wyglusz koniecznie i to obie powierzchnie drzwi. Wytlumienie mozna sobie odpuscic ewentualnie tak jak mowi kondzio - w nowszych samochodach. Np. glfy mk4 i passaty b5 (i wyzsze) maja drzwi uszczelnione calkowicie blacha... Nie ma praktycznie roznicy przed i po wytlumieniu, bo sprawdzalem. Takze wygluszaj koniecznie. Pozdro
  • #7 3016471
    drrumin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jeżeli chcesz słuchać muzyki w dobrej jakości wygłuszenie jest niezbedne, ten jak piszesz póżniejszy bas to zwykle echo które lata po pustych blachach i jest jak najbardziej nie porządanym efektem, tak jak ktoś wcześniej wspomnial nawet przy seryjnym naglosnieniu i solidnym wygłuszeniu różnica będzie slyszalna nawet dla lekko przygluchawych, proponuje rówież wzięcie pod uwage wymiane okablowania przy okazji wygłuszania roboty niewiele, rozbebeszyc i tak i tak trzeba a to kolejny plus dla jakości.

pozdrawiam - drRumin
  • #8 11619439
    koksuu
    Poziom 1  
    Odświeżam, bo też chce wygłuszyć drzwi i zastanawiam się czy ktoś może speców z warszawskiego zakładu SztukaWyciszania.pl? Dzięki:) Chcę do nich się udać, ale wolę się upewnić, ze będzie OK.

Podsumowanie tematu

✨ Opóźniony bas słyszany z drzwi po wymianie głośników jest efektem echa odbijającego się od pustych, nieizolowanych powierzchni blach drzwi. Wygłuszenie drzwi jest zalecane, ponieważ eliminuje to niepożądane odbicia dźwięku, poprawia jakość basu oraz redukuje hałas w kabinie pojazdu. W starszych i tańszych samochodach wygłuszenie jest niemal konieczne, natomiast w nowszych modelach średniej klasy (np. Skoda Octavia, Golf MK4, Passat B5 i wyższe) drzwi często są fabrycznie uszczelnione, co zmniejsza potrzebę dodatkowego tłumienia. Wygłuszenie powinno obejmować obie powierzchnie drzwi, a przy okazji warto rozważyć wymianę okablowania głośnikowego dla poprawy jakości dźwięku. Zaleca się także uszczelnienie wszelkich otworów w drzwiach. Warto wybrać sprawdzony warsztat specjalizujący się w wygłuszaniu, aby uzyskać optymalne efekty akustyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA