logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć subwoofer i satelitki bez potencjometru, by uniknąć szumów?

DEFENCE 04 Lip 2003 22:26 2298 16
REKLAMA
  • #1 276019
    DEFENCE
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Witam jestem tu nowy i odrazu prosze o pomoc
    mam zestawik subufer i 2 satelitki trzeszczal mi potencjometr ktorym regulowalem glosnosc zestawu wiec psiuknolem Kontaktem ale nic nie pomoglo wylutowalem go kupilem inny i ilpka niemoge podglaszac dzwiek jest ale moglo by tak zostac regulowal bym kompem glosnosc alegdy wylaczam kompa strasznie zaczyna trzeszczec i szumi>
    Chcialbym to jakos na stale podlaczyc zeby tylko dzialalo a zebym dzwiek regulowal np. Tv lub kompem.
    dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 276029
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Muszę zadać pytanko czy zestaw włączany bez kompa także szumi itd.
    Napisz czy podłączałeś do zestawu,bądź kompa inne urządzenia.
    Hej.
  • #3 276036
    DEFENCE
    Poziom 12  
    Własnie w tym problem gdy jest wlaczony do tv lub PC to gra dobrze ale gdy wylaczam tv lub PC a zestawiku nie to zaczyna odrazu trzeszczeć strasznie glosno i niejest to wina tv ani PC anie takze napiecia POPROSTU gdy wylacze urzadzenie pod ktore jest podpiety zestaw zaczyna ten zestaw trzeszczec i szumiec az go niewylacze z pradu :(
  • REKLAMA
  • #4 276083
    JCK
    Poziom 25  
    Witka!
    W dalszym ciągu brak danych.
    Czy zestaw niepodłączony do innych urządzeń przy właczaniu bądź wyłączaniu do sieci trzeszczy?
    Czy w takim przypadku przy regulacji głośności też trzeszczy?
    Czy sprawdzałeś zasilanie sieciowe,może masz to wszystko na jakimś starym,uszkodzonym przedłużaczu,gnieździe sieciowym.
    Czy próbowałeś sprawdzić sygnały audio z TV i PC np.słuchawkami czy
    przy wyłączaniu coś z nich szumi itd.
    Hej.
  • #5 276102
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    To chyba wina złego masowania,miałem u siebie taki przypadek jak wyłączyłem kompa to mi w wieży trzeszaczło i buczało,zrobiłem sobie solidny kabelek i po kłopocie,myśle że przy wymianie pot. coś źle podłączyłeś a sygnał jest pewnie w pierwszej kolejności puszczany przez pot.
  • #6 276119
    JCK
    Poziom 25  
    Witka!
    Podejrzewam jednak napięcie sieciowe.
    Piszesz że urządzenia są na jednym gniezdzie sieciowym.
    Wykonaj małą próbę:
    gdy już wyłączysz TV i PC a zestaw trzeszczy włacz jedno z urządzeń ponownie jeśli trzaski zanikną wynika z tego, że dopiero większy pobór mocy z gniazda sieciowego likwiduje niepewny kontakt elektryczny.
    Hej.
  • #7 276132
    DEFENCE
    Poziom 12  
    Masz po czesci racje TAK gdy wylaczam to trzeszczy gdy wlacze juz nie ale kiedys tak niebylo a bylo to samo podpiete jak to mozna naprawc.
    Dodal tez ze musialem lutowac kabel do jeka i do ukladu sclaonego czy jezeli zle podlutowalem to moga byc takie skutki czli jak skrosowalem kable.
  • #8 276165
    JCK
    Poziom 25  
    Witka!
    No to znowu zapytam.
    A czy po tym lutowaniu wystąpił ten efekt o którym piszesz od razu?
    Ja mówie o zasilaniu 220V w sieci i jej uszkodzeniu.
    Proponuje następną próbę:
    zmień miejsce przyłączenia urządzeń, weź z innego gniazdka, nie wiem czy stosujesz listwę zasilająca czy zwykły przedłużacz, to też na próbę zmień.
    Daj znać o efektach.
    Hej.
  • REKLAMA
  • #9 276172
    DEFENCE
    Poziom 12  
    efekt wystepuje nadal na innym gniezdzie zasilajacym
    musze pokombinowac z lutowaniem jeka
    NA jeku ktory bolec to MASA ??musze przylutowac 3 klable do jeka i do ukladu scalonego
    1-rozwy
    2-bialy
    3-bez kooru zwykly miedziany
  • #10 276174
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Pisz dokładnie o co chodzi w temacie postu. Winą tego jest nieuziemnienie komputera. Miałem to samo.
  • REKLAMA
  • #11 276179
    Miroslaw P.
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Z tego co wyczytałem to masz źle podłączony nowy potencjometr, jeżeli nie możesz regulować wzmocnienia.
    Masa na Jacku to ten styk do zaciskania na oplocie ekranu - najdłuższy z ząbkami.
    Pozdrówka
  • #12 276197
    JCK
    Poziom 25  
    Witka!
    Nie zabardzo możemy się porozumieć :arrow: DEFENCE
    Piszesz niedokładnie,nie odpowiadasz na zadane pytania.
    Wracam z pytaniami:
    czy potencjometr reguluje wzmocnienie,
    co nazywasz TV(monitor?)
    jeżeli to telewizor to jak masz przyłączony do zestawu,
    Co do wtyku;
    masa to ten przewód miedziany dolutuj jak powiedział Mirosław
    biały i czerwony(różowy)to sygnałowe L i P kanał zamiana jest mało istotna jeśli zauważysz że balans działa odwrotnie to zamień
    Hej
  • #13 276207
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Hej JCK i Cymbi a czego wy nie rozumiecie,poczytajcie jeszcze raz a będzie jasne,przyczyn może być wiele (gniazdko, uziom,zła instalacja elektryczna,.......komputer) ,ale wiadomo że usterka powstała po wymianie potencjometru, a tv to zawsze oznaczało telewizor.
  • #14 276280
    JCK
    Poziom 25  
    :arrow: opelr
    Właśnie starałem się z tych wymienionych przez ciebie przyczyn wyeliminować wiele,ale zamiast koledze pomóc uciąłeś temat.
    HEj.
  • #15 276492
    DEFENCE
    Poziom 12  
    A czy tam czyli w ukladzie scalonym gdzie sie przylutowywuje 2strone kabla od jeka mozna poznac jakos gdzie masa.
  • #16 277690
    DEFENCE
    Poziom 12  
    OK PODZIEKOWANIA DLA WSZYSTKICH za pomoc
    :idea:
  • #17 278152
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ja mysle ze zle przylutowales kabel masy do plytki. sSrobuj na sieci znalezc dokumentacje scalaka na ktorym jest zrobiony twoj wzmak albo napisz nam jego nazwe. Z dokumentacji dowiesz sie gdzie powinienes przylutowac kabel masy. Jck co sie czepiles gniazdek.gdyby z nimi bylo cos zle to zestaw caly czas by szumial a nie tylko po wylaczeniu zródła dzwieku.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zestawu audio składającego się z subwoofera i dwóch satelitek, w którym po wymianie potencjometru regulującego głośność pojawiły się silne trzaski i szumy, zwłaszcza gdy urządzenie jest włączone bez podłączonego źródła dźwięku (TV lub komputer). Użytkownik nie może regulować głośności potencjometrem, a próby regulacji komputerem powodują szumy po jego wyłączeniu. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn: niewłaściwe podłączenie masy (uziemienia) w kablu jack, błędy lutowania przewodów sygnałowych i masy, problemy z masowaniem i uziemieniem urządzeń, a także możliwe zakłócenia wynikające z instalacji elektrycznej lub gniazdek sieciowych. Zalecane jest sprawdzenie poprawności lutowania przewodów do jacka i układu scalonego, zwłaszcza prawidłowego podłączenia masy (ekranu kabla) do najdłuższego styku jacka oraz wzmocnienia masy sygnałowej poprzez solidne połączenia. Wskazano również, że szumy mogą ustępować po włączeniu innego urządzenia zasilanego z tego samego gniazdka, co sugeruje problem z uziemieniem lub kontaktem elektrycznym w instalacji. Brak podanych konkretnych modeli układów scalonych, ale sugerowano poszukiwanie dokumentacji technicznej wzmacniacza w celu prawidłowego lutowania. Podsumowując, kluczowe jest prawidłowe masowanie, poprawne lutowanie przewodów sygnałowych i masy oraz zapewnienie odpowiedniego uziemienia całego zestawu, aby uniknąć szumów i trzasków przy braku aktywnego źródła dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA