logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie wygrzewać telefon Nokia 3410? Uniknięcie uszkodzeń

rez_77 14 Wrz 2006 07:47 3993 4
REKLAMA
  • #1 3018372
    rez_77
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    walczylem ze starą 3410 i wpadlem na "GENIALNY" pomysl żeby wygrzać
    telefon,mimo że moje umiejętności lutownicze ograniczją sie do wymiany
    końcówki mocy myslem że nie będzie to problem i UBILEM ,strata
    niby nie wielko ale .... chcial bym uniknąc takich i wiekrzych strat w przyszlosci cozrobiem nie tak???? grzalem temp okolo 400 C i nadmuchem rzedu 1/3 skalina stacji lutowniczej i tak czy za duża temp,za duży nadmuch i poprzestawialem kulki???? czy przy grzaniu nie smarować ukladów topnikiem ??? czy ten telefon ma jakiś uklad klejony i rozpuscilem klej??? jak rozróżniać klejone uklady?????? dotąd wydawalo
    mi się ze klejony jest tylko procek w phonie (ten taki z widocznymi nóżkami) - może malo to fachowo ale nie mam jak podać w tej chwili oznaczenia tego ukladu....czy coś można jeszcze z tym telefonem zrobić ??
  • REKLAMA
  • #2 3018467
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    400 to za duzo przeważnie wygrzewane układy podlewaj Fluxem. Klejony w nokii jest przewarznie MAD (procesor) i to pewnie z niego powyskakiwały Ci kulki i czasami CCOBA. Dla nokii bezpieczna tęperatura to 340 w razie koniecznośći 360. Podepnij telefonik pod boxa i powiedz co tam pisze albo wrzuć screena. Na przyszłość podlewaj fluxam układy BGA (te bez kleju) i grzej będziesz widział jak układ sie rusza i wychodzą takie bąbelki powietrza....
  • REKLAMA
  • #3 3018555
    rez_77
    Poziom 11  
    czyli co jeśli z pod ukladu wychodzą mi "bąbelki" to dobrze i tak mam być? grzalem 400 C przy mniejszej tem jak wymienialem końcówka mocy
    to "zgrzewalem uklad" odgrzewalem wlasciwie plastikową obudowe a uklad siedzial i ztąd to 400c,pytanie a jak dlugo dogrzewać uklad tak mniej więcej ??? i jaki ustawic wydmuch powietrza ????

Temat przenoszę do 'Początkujący serwisanci' (Fi)
  • REKLAMA
  • #4 3018717
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 416
    tutaj doswiadczenie sie klania cieszko okreslic czas grzania
  • #5 3018995
    rez_77
    Poziom 11  
    ok wiec teoretyzując temp okolo 350 C i jesli powiedzmy dogżeje uklad
    45s zamiast 30 to czy moge go "przegżać"??? jaki wplyw na elektronika
    bedzie mieć nadmierne grzanie ??? (codzi o czas) !!!
REKLAMA