logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Axion AX-5321T - trudności z włączaniem i wyłączaniem telewizora

prosiak_wej 14 Wrz 2006 20:58 1726 18
  • #1 3020595
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1461
    Telewizor ma problemy żeby się włączyć z wyłącznika sieciowego. Jak po 5-tej próbie załapie, można oglądać TV. Wyłączyć pilotem się nie da, zamiast obrazu pokazuje się śnieg. Jak go pilotem "włączę" to pojawi się obraz. Co może być i gdzie szukać?
  • #2 3020645
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Pasowałoby odkręcić tylną ściankę i coś pomierzyć ;-) .
    Włączenie - winny wyłącznik sieciowy albo elektrolity.
    Wyłączenie - słynne 2 tranzystory w darlingtonie albo para npn-pnp, nie pamiętam), jeden zwykle ma oznaczenie A1013 (ten mniejszy). Załączają prąd na stopień końcowy linii (115V). Przebijają się na skutek wzrostu napięć, a więc znów elektrolity po stronie pierwotnej się kłaniają.
    ;-)
  • #3 3020724
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Włączenie idzie tak, że po aktywowaniu włacznika sieciowego paluchem słychać jak zasilacz startuje, czasem na kilka sekund załapie wysokie i się wyłącza. 5V na st-by jest. Za którymś razem w końcu załapie i można patrzeć.

Słynne tranzystory, czyli bardzo częsta usterka, tak? Zaraz zerkne, zobaczę...

Dodano po 25 [minuty]:

Więc uwalone tranzystorki. Większy wymieniłem, dalem BU1508AX, tego mniejszego nie moge znaleźć ani konkretnego odpowiednika.
  • #4 3020834
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Jeżeli słynne tranzystory to 2SC2335 i 2SA1013 jeżeli takie tam są i jeszcze ewentualnie R ok 100K w ich aplikacji.Przedtem wymiana C w pierwotnej zasilacza- 10 i 47uF lub 2x47uF

Dodano po 1 [minuty]:

Może być za 2SC2335 BUT 11

Dodano po 1 [minuty]:

2SA 1013/może być jakisBC/ stoi przy tym 2SC2335
  • #6 3023005
    bonanza
    Spec od Falowników
    BU1508 ma małe wzmocnienie (ok. 6). Gdyby dać jakiś "duży" tranzystor npn o wzmocnieniu 20...30 (jest wiele odpowiednich typów), to jako "mały" wystarczyłby popularny BF423 (pnp). Z 1508-ką może mieć trochę za duży prąd kolektora.
  • #7 3023034
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 41
    zamiast BU 1508 możesz włożyć but 11,najlepiej izolowany
  • #9 3025743
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    prosiak_wej napisał:
    Może głupi pomysł, ale... Skoro te tranzystorki włączają HV to może by tam przekaźnik wstawić? :)

Nie kombinuj ! Wstaw 2SC2335 lub ewentualnie BUT56A oraz ten drugi tranzystor czyli 2SA1013, wymień kondensatory po pierwotnej stronie przetwornicy aby usterka w krótkim czasie się nie powtórzyła. Wszystkie elementy ą dostępne.
    Pozdrawiam.
  • #10 3026760
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    prosiak_wej napisał:
    Może głupi pomysł, ale... Skoro te tranzystorki włączają HV to może by tam przekaźnik wstawić? :)

- a do załączania przekaźnika może wstawić tranzystorki ?
    Pozdrawiam.
  • #11 3027671
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Tak jak Jaś Kula powiedział "nie kombinuj".
  • #13 3028489
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Nie wiem o co koledze chodzi. Usterka prosta i nie droga w naprawie a kolega kombinuje. Jaś Kula wyraźnie napisał Ci co masz wymienić i po sprawie.
  • #14 3028748
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    prosiak_wej napisał:
    Nie wiem co sie stalo, ale ten temat w części jest gdzieś indziej : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic585844.html
    I tam jes napisane coś nt. przekaźnika.

Posty nie wnoszące nic w temat zostały przenisione do kosza.
  • #15 3029098
    bonanza
    Spec od Falowników
    Jaś Kula napisał:
    Posty nie wnoszące nic w temat zostały przenisione do kosza.

Dzięki, o Moderatorze, za twórcze nakierowanie dyskusji na właściwe tory.
  • #16 3030274
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Posty nie wnoszące nic w temat... No, ale to ma być dyskusja jak naprawić, a swoją drogą, to taka ciekawostka, że niektóre płyty miały miejsce na przekaźnik jak dla mnie jest interesująca i nie rozumiem, czemu trafiła do kosza.

Jaś Kula - jeżeli Ci się nie podoba przekaźnik, to nie musisz postów w koszu umieszczać, tylko odpuść.

Właśnie wymieniłem elektrolity i wstawiłem przekaźnik w miejsce tych dwóch tranzystorów, a sterowanie nim bezpośrednio z małego tranzystorka, który łączył "tamte dwa" przez rezystor 150k do masy i musiałem dorzucić stabilizatorek 7812, bo nie miałem pod ręką przekaźnika na 5V. Telewizor działa, może trochę chamsko się wyłącza, ale chodziło żeby go zrobić szybko, a w niedzielę niestety ŻADEN sklep mi nie sprzeda elementów. A tak telewizorek jest już zrobiony i wrócił do właściciela przed 18-tą.

P.S.
    Nie chcę się czepiać, ale muszę zrobić wyjątek. Skoro moderatorowi Jasiowi przeszkadzał post o przekaźniku to nie powinien go przenosić do kosza, skoro zawarta jest w nim ciekawostka, która w tej chwili pomogła w naprawie.

Dziękuję i zamykam temacik.
  • #17 3030909
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Szanowny Kolego.
    Ponieważ zostałem "zaczepiony" to pozwolę sobie dopisać uwagę. Telewizor, szczególnie w stopniu zasilania należy naprawić nie modyfikować. Już nie raz spotkałem się z różnego rodzaju przeróbkami i zawsze podczas usuwania kolejnej usterki więcej było z tego powodu problemów jak pożytku, a czasem wręcz te przeróbki były powodem kolejnych usterek. Taki sposób usuwania usterek - podzespołami które ma się pod ręką jedni uważają za sztukę a inni (do których i ja się zaliczam) za partactwo. Odpowiedz sobie na pytanie: dlaczego w rozwiązaniach układowych w nowoczesnym sprzęcie coraz częściej mechaniczne zespoły przełączające zastępowane są dyskretnymi?
    prosiak_wej napisał:
    ... chodziło żeby go zrobić szybko, a w niedzielę niestety ŻADEN sklep mi nie sprzeda elementów...

Należało kupić elementy w piątek, najdalej w sobotę i już w sobotę oddać właścicielowi. Temat wałkujemy od czwartku 14 września i już w czwartek 14 września o 21.57 Kol. LeDy podał Ci właściwe rozwiązanie.
    :arrow: bonanza proszę konkretnie podać markę i model telewizora w którym przewidziano miejsce pod alternatywny sposób załączania napięcia +B.
  • #18 3030959
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Modelu może nikt nie pamiętać, ale bywały płyty z alternatywnym rozwiązaniem w niektórych starszych, tanich wschodnich telewizorkach. W powyższym temacie bulwersujące jest branie się za naprawę CZYJEGOŚ sprzętu bez wiedzy i podstawowych części zamiennych. W sumie nie narzekam - za naprawę pogrzebanego sprzętu - a trafia się czasem - można zarobić więcej.
  • #19 3031211
    bonanza
    Spec od Falowników
    Modelu istotnie nie pamiętam, jest to ciekawostka - tak dla podbudowania "początkującego serwisanta", że dobrze myśli.
    Nigdzie nie było ani słowa o kliencie, bo wtedy bym nie proponował żadnych zamienników. Chyba że wzmianka o kliencie też wylądowała w śmietniku.

Moderowany przez Jaś Kula:

Wszystko co wylądowało w koszu znajdziesz tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3027197 Kosz jest co jakiś czas automatycznie czyszczony, ale obecnie jest tam ten wątek. Jest też w nim jakaś wzmianka o rowerze, poniedziałku lub wtorku i Tczewie. Co napisał dany użytkownik możesz sprawdzić klikając w Jego profilu w odnośnik "znajdź wszystkie posty ... " Usunięcie tego wątku z tematu miało właśnie za zadanie zapobiec nie technologicznej naprawie. No niestety - nie udało się ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Axion AX-5321T ma problemy z włączaniem z wyłącznika sieciowego – po kilku próbach zasilacz startuje, ale często się wyłącza, a obraz po wyłączeniu pilotem zamienia się w "śnieg". Przyczyną są uszkodzone elementy w stopniu zasilania, głównie dwa tranzystory w konfiguracji darlingtona, zwykle 2SC2335 (npn) i 2SA1013 (pnp), oraz elektrolity po stronie pierwotnej zasilacza. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych (10 µF, 47 µF) i tranzystorów powinna rozwiązać problem. Jako zamiennik większego tranzystora stosowano BU1508AX lub BUT11, natomiast mniejszy tranzystor 2SA1013 jest trudniejszy do znalezienia i niektóre propozycje zamienników (np. seria BC) są nieodpowiednie ze względu na parametry napięciowe i prądowe. Dyskusja poruszała także pomysł zastąpienia tranzystorów przekaźnikiem sterowanym małym tranzystorem, co pozwoliło na szybką naprawę w warunkach braku części, jednak jest to rozwiązanie tymczasowe i niezalecane ze względu na ryzyko powstawania kolejnych usterek. Zaleca się naprawę zgodnie z oryginalnym schematem, wymieniając uszkodzone tranzystory i kondensatory, aby zapewnić trwałość i stabilność działania telewizora. W niektórych starszych modelach telewizorów przewidziano miejsce na przekaźnik, jednak w nowoczesnych konstrukcjach mechaniczne przełączniki są zastępowane układami dyskretnymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA