logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

brak głosu w tunerze tv ! Zły program czy ustawienia?

asiek-120 14 Wrz 2006 23:37 4159 7
REKLAMA
  • #1 3021292
    asiek-120
    Poziom 11  
    mam tuner tv w notebooku medion na chipsecie philips 7134. Wcześniej nie mogłem uporać się ze znalezieniem sterowników i zainstalowaniem ich. Jak juz się z tym uporaem to mam kopot z dźwiękiem. Obraz jest idealny wyszukanych programów ale brakuje dźwięku. Używam programów K!TV, chris-TV litle i meuchmeuchTV. Miałem chrisTV profesional v.4.95 ale skończył sie okres 21 dni i program woła o rejestracje. Co ciekawe jak używałem go to głos był i nie było żadnych problemów. Być może przeoczyłem coś w ustawieniach ponieważ słaby jestem z angielskiego, ale to chyba mało prawdopodobne. Proszę o wsparcie lub wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 3021444
    tyszek
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Każdy program poradzi sobie z obrazem no prawie kazdy ale dźwięk to zmora kazdego tunera.
    Poszukaj na stronie producenta notebooka softu do tunera. Powinien być i on powinien działaś. Pisze powinien bo nie zawsze jak pewnie wiesz tak jest.
    Oraz możesz spróbować z programem takim jak BorgTV. W nim jest trochę opcji odnośnie dźwięku więc moze się uda a jest polski to nie powinno być problemu.
  • REKLAMA
  • #3 3021496
    asiek-120
    Poziom 11  
    Program BTV nie obsługuje tej karty. Ona jest na chipsecie 7134 :/ JTV tez nie obsuguje jej, a na stronach producenta (Medion) sa tylko sterowniki.
  • REKLAMA
  • #4 3021999
    robin101
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Miałem kiedyś też problem z dźwiękiem w tunerze. Powodem było odinstalowanie kodeków audio/video przy usuwaniu divx-a. Sprawdź czy masz kodeki:)[/url]
  • #5 3022225
    asiek-120
    Poziom 11  
    Wczoraj zmęczyłem program ChrisTV pro v.4.95. Znalazlem crack do niego. i wszysto bylo by dobrze tyle, że komputer mi wyłącza jak go włączam (ten program znaczy). A co do kodeków audio to prosił bym o podanie konkretnego ponieważ filmy na DVD i DivX chodzą bez problemu.
  • REKLAMA
  • #6 3022246
    robin101
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    U mnie potrzebny był kodek AC3
  • Pomocny post
    #7 3022368
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    To nie kwestia kodeków tylko wybrania odpowiedniego chipsetu w konfiguracji programu. Opcje taka ma np DScaler i można naprawde wiele z niego wycisnąć.
  • #8 3028616
    asiek-120
    Poziom 11  
    ..i wszystko jasne. DScaler rozwiazal problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z brakiem dźwięku w tunerze TV na notebooku Medion z chipsetem Philips 7134 pojawił się po instalacji sterowników i używaniu różnych programów do odbioru TV, takich jak K!TV, ChrisTV Lite oraz MeuchMeuchTV. Wcześniej, podczas korzystania z ChrisTV Professional v4.95, dźwięk działał poprawnie, jednak po wygaśnięciu okresu próbnego i przejściu na inne aplikacje dźwięk zniknął. Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmowały instalację odpowiednich kodeków audio, zwłaszcza AC3, oraz wybór właściwego chipsetu w ustawieniach programu. Programy BorgTV i JTV nie obsługiwały chipsetu 7134. Ostatecznie problem został rozwiązany przez użycie programu DScaler, który umożliwia precyzyjną konfigurację chipsetu i poprawę obsługi dźwięku w tunerze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA