logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion TV-Tuner SAA7134 - jak uzyskać dźwięk w alternatywnych programach?

Bolek_Lodz 31 Mar 2008 17:18 12534 25
REKLAMA
  • #1 4977211
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Cóż przyszedł czas bym i ja się kogoś poradził obeznanego.
    Otóż postanowiłem sobie wymienić starą wysłużona kartę TV na coś młodszego.
    Zakupiłem kartę TV na złącze PCI "marki" MEDION TV-Tuner 7134 MK2/3. Dołączone oprogramowanie do karty "CyberLink PowerCinema" umożliwia oglądanie i obsługę karty, ale ma ma 2 podstawowe felery, jeden to niemożliwośc dostrojenia ręcznego w przypadku gdy strojenie automatyczne nie wykazało się podczas wyszukiwania kanałów.
    Oraz drugi to niemożliwość posegregowania znalezionych programów wedle mojego uznania.
    W związku z powyższym postanowiłem zastosować jakiś alternatywny program do obsługi tej karty.
    Poczytałem po różnych forach i okazało się, że z tą kartą dobrze spisują się programy "DScaler" (najbardziej zachwalany), "FLY 2000 TV" i "Chris TV".
    Niestety we wszystkich wyżej wspomnianych programach udało mi się uzyskać wizję natomiast zamiast dźwięku mam szum.
    Moja prośba zatem brzmi następująco: czy jakiś specjalista/tka wie co z tym problemem można począć i czy się ze mną tą wiedzą podzieli.
    Dodam, że czytałem posty w tutejszym forum (stąd moja wiedza o programach alternatywnych) i żadne rozwiązanie proponowane przez użytkowników nie rozwiązało problemów.
    Jak widać zbyt szybkie zamykanie tematów jednak nie jest wskazane bo co się wydaje wyjaśnione do końca niekoniecznie do końca wyjaśnione zostało.
    Medion TV-Tuner SAA7134 - jak uzyskać dźwięk w alternatywnych programach?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4977219
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Rozumiem że na tym dołączonym do karty programie dźwięk był dobry?
  • REKLAMA
  • #3 4977238
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    Tak był i jest dobry.
  • #5 4977335
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    tronic1 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic636332.html

Nie pomogło :cry:

Może dodam, że auto detekcja "DScalera" kartę rozpoznaje jako Medion TV-Tuner 7134 MK2/3 a tuner jako Philips FQ1216ME MK3 (PAL/SECAM multi), moze trzeba wybrać ręcznie inny sprzęt :?:
    Podłubałem trochę w "DScalerze" i "najlepsze" rezultaty uzyskałem ustawiająć Major Carrier i Minor Carrier na 6.353, zamiast szumu i charczenia uzyskałem przebijający się przez te odgłosy "zrozumiały dźwięk", natomiast przy zalecanym 8,5 jest tylko szum.
  • #7 4977447
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    Mam możliwość, właśnie przeleciałem wszystkie dostępne w liście i nic nie zaskoczyło.
  • #8 4977490
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Zastosuj się do rad z linku który podałem. Jak nie wyjdzie, pytaj dalej.
  • #9 4981316
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    Jestem zatem po próbach uruchomienia "DScalera" wedle porad z linku. Nie poszło :cry: ustawienia wg porady "ultora" u mnie nie działają plus dodatkowo ustawienia wg porady użytkownika "bahamas" z linku jeszcze wyżej. Nadal same szumy, trzaski i charczenia. Przy próbie ustawienia wg porady "ultora" jak wspominałem już powyżej jakiś tam efekt uzyskuję ustawiając suwaki na 6,3... a nie na 8,5 ale to i tak o kant tyłka...
    Pozostają jeszcze do sprawdzenia zalecane tam kombinacje typu łączenie "DScalera" z "TV Chrisem" choć to wydaje się zupełnie nieporęczne no ale cóż ... walczę dalej :|
    A może ktoś doradzi jakiś program jeszcze, który radzi sobie z tymi kartami :?:
  • REKLAMA
  • #11 4982639
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    Nic z tą kartą nie chce współpracować prócz tego dziadowskiego
    "CyberLinka PowerCinema".
    Chyba trza mi się poddać może ktoś gdzieś coś kiedyś wyduma na razie daję stop.
    Poprawiłem tekst TONI_2003
  • #12 4983335
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Może spróbuj coś ze stajni: AverMedia. Jest to program do obsługi karty i sterowniki do chipsetu.
  • #13 4983661
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    Wkurzony niepowodzeniami wyciągnąłem karte odinstalowałem wszystko we pierony... i obejrzałem sobie to "cacko" dokładnie i podaję co odkryłem że jest to "model" Medion TV-Tuner 7134 na chipsecie CTX910 V.1 zaczynam walkę od nowa :|
  • #14 4988794
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    Kolejny etap walki za mną. "DScaler" nie ożył (sprawdzałem kilka wersji od 401 do 418) za to ożył "ChrisTV v.5.10". Ale są problemy z "Chrisem" otóż część programów ma dźwięk a część nie (od razu odpowiem, że to nie kwestia dostrojenia ręcznego kanałów). Zauważyłem również że w "ChrisTV" w opcjach zaawansowanych dla ustawień sterowników musi być zaznaczone by używał szyny PCI jako wyjścia audio. Niestety już wyczerpały mi się pomysły na to jak uzyskać dźwięk na kanałach, które tylko szumią :cry:
  • REKLAMA
  • #15 4989041
    tronic1
    Spec od komputerów
    Karta na pewno jest dwusystemowa ? Pal/DK i Pal/BG ? No oryginalnym oprogramowaniu miałeś dźwięk na wszystkich kanałach ?
  • #17 4990254
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    tronic1 napisał:
    Karta na pewno jest dwusystemowa ? Pal/DK i Pal/BG ? No oryginalnym oprogramowaniu miałeś dźwięk na wszystkich kanałach ?

Tak w "PowerCinema" chodzi wszystko bez zająknięcia. a czy jest dwusystemowa... pewności 100% nie mam ale winna być.
  • #18 4990272
    tronic1
    Spec od komputerów
    To poszukaj w ustawieniach programu jak zmienić system na kanałach na których masz tylko szum.
  • #19 4990298
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    krzk111 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic926269.html]
    Poprubóję ów metody tylko, że tu wszystkie triki na forum są podawane do ciut innego modelu karty i mniemam, że stąd te moje problemy, że nic z proponowanych tu sposobów nie chce zaskoczyć.
  • #20 4991420
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    tronic1 napisał:
    To poszukaj w ustawieniach programu jak zmienić system na kanałach na których masz tylko szum.

Poszukałem, znalazłem, poprzestawiałem na wszystkie PAL'e jakie tam są dostępne i nic to nie dało.

Dodano po 1 [minuty]:

krzk111 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic926269.html]
    Nie skutkuje
  • #21 4995293
    Bolek_Lodz
    Poziom 13  
    No to udało mi się ożywić całkowicie "ChrisTV". Trzeba było w kreatorze konfiguracji ustawić Czechy i dźwięk się pojawił wszędzie. Natomiast wyskoczył kolejny problem a w zasadzie juz problemik a mianowicie rzekomy brak kodeka MPEG Layer-3, który w systemie jest na 100% ale "ChrisTV" go nie widzi.
  • #22 6033598
    aris894
    Poziom 2  
    Witam! Bardzo proszę o pomoc.Mam problem z kartą telewizyjną Philips 71317134 .a mianowicie po zainstalowaniu DScaler pokazuje się komunikat : " your video card doesn't appear to support overlays,witch DScaler requires." i się wyłącza. Próbowałem również program FLY 200 TV lecz nie mogę znaleźć żadnej stacji telewizyjnej.Antena na pewno jest ok ponieważ przy telewiorze pracowała poprawnie. bardzo proszę o instrukcję krok po kroku. zainstalowałem sterowniki które dostałem razem z tunerem. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • #24 6710954
    jack_111
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Bolek_Lodz mam ten sam problem mecze się z nim od jakiegoś czasu. Mam pytanie, gdzie jest kreator konfiguracji w ChristTV bo nie mogę tego znaleźć?
  • #25 6711137
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    A zaglądnąłeś do linka, który wyżej podałem ? Jest tam mnóstwo informacji na temat tej karty.
  • #26 6713497
    jack_111
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Znalazłem, wszystkie programy ładnie odbierają z dźwiękiem, znajduje się to w start/wszystkie programy/christv.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił starą kartę TV na Medion TV-Tuner 7134 MK2/3 z chipsetem CTX910 V.1 i dołączonym oprogramowaniem CyberLink PowerCinema, które działa poprawnie, lecz ma ograniczenia, takie jak brak ręcznego strojenia i sortowania kanałów. Próby użycia alternatywnych programów do obsługi karty, takich jak DScaler, Fly 2000 TV i ChrisTV, skutkowały uzyskaniem obrazu bez dźwięku (szumy zamiast audio). W DScalerze tuner jest rozpoznawany jako Philips FQ1216ME MK3 (PAL/SECAM multi), jednak zmiana ustawień Major i Minor Carrier nie przyniosła pełnego efektu. Ręczna zmiana typu tunera i systemu nadawania (PAL w różnych wariantach) nie rozwiązała problemu. ChrisTV w wersji 5.10 pozwolił na częściowe uzyskanie dźwięku po ustawieniu wyjścia audio na szynę PCI oraz wybraniu kraju Czechy w kreatorze konfiguracji, co ożywiło dźwięk na wszystkich kanałach, choć pojawił się problem z wykryciem kodeka MPEG Layer-3. Próby użycia innych programów i sterowników, w tym AverMedia, nie przyniosły poprawy. W oryginalnym oprogramowaniu dźwięk działa bez zarzutu na wszystkich kanałach. Dyskusja zawiera linki do forów z poradami dotyczącymi konfiguracji DScaler i ChrisTV oraz wskazówki dotyczące ustawień systemu nadawania i sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA