logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel First Reflexes - miga dioda i nie mogę dzwonić

djlj24 15 Wrz 2006 13:41 4484 7
REKLAMA
  • #1 3022578
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    "Uszczęśliwili" mnie w pracy jakimś systemem Alcatel OmniPCX, dali telefon First Reflexes i od tego czasu same problemy. Nie można nigdzie zadzwonić - nie mam pojęcia jak dzwoni się na numery wewnętrzne (najgorsze, że nikt nie jest w stanie mi powiedzieć), dzisiaj przychodzę a tu w telefonie miga zielona dioda a po podniesienu słuchawki słychać "Proszę czekać na ... i sygnał jakby ktoś nie odbierał telefonu" (zupełnie jak za komuny - proszę czekać będzie rozmowa). Najgorsze, że teraz muszę telefony służbowe wykonywać z prywatnej komórki - a to mi się wcale nie podoba. Może ktoś wie jak pozbyć się tego wrednego migania - w instrukcji (3 stroniczki to niby instrukcja) nic na ten temat nie ma. Nie wiem kto wymyślił tak chory system i wyjątkowo nieprzyjazny dla użytkownika.
  • REKLAMA
  • #2 3023124
    fryzbi
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Dokładnie to samo miałem na początku jak zmieniali u mnie centrale - też alcatela. Telefony wieszały się przez 2 tygodnie non stop i trzeba było gimnastykować się żeby wszystko ruszyło.
    Okazało się, że firma instalująca przewód w nowo powstałym biurowcu źle rozparowała przewód co jest podstawą, aby cyfrówka działała. Na przewodzie źle rozparowanym będą się działy cuda. Kłopot jest również gdy przewody są zawilgocone.
    Z tego co piszesz to po prostu wisi ci telefon. Trzeba zresetować go z centrali lub jeżeli to nie pomoże to całą centrale.
    Z poziomu telefonu nic nie zrobisz. Skontaktuj się z odobą która obsługuje tą centrale i ona powinna się tym zająć.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3023150
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    "Kto to wymyślił" to należałoby zadać pytanie szefowi.
    Centralka jak to centralka jak ją ktoś zaprogramuje tak działa.
    Miedzy numerami wewnętrznymi dzwoni się normalnie podnosząc słuchawkę i wybierając numer np.: 12 albo 203 wszystko zależy od tego (patrz punkt wyżej). Połączenia zewnętrzne realizuje się wybierając w pierwszej kolejności tzw. prefix np.: 0 następnie numer miejski lub komórkowy.
    W tym wypadku możliwe jest że szefostwo zdecydowało o tym że ten telefon ma łączyć się zaraz po podniesieniu słuchawki z jakimś numerem wew. lub zew. tzw. gorąca linia.
    Należy zapytać przełożonego czy tak to ma być czy też może ktoś dał mówiąc krótko d....

Pozdrawiam
  • #4 3024402
    Bonmis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    OmniPCX ale Office czy Enterprise, bo to jest zasadnicza różnica :D

Migajaca dioda to informacja o polaczeniach nieodebranych lub wiadomosci w skrzynce głosowej.

Bonmis
  • #5 3025255
    pleban
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    moim zdaniem ktos zarezerwowal sobie oddzwonie i po podniesieniu sluchawki telefon sam oddzwania do osoby rezerwujacej polaczenie a jako ze tam nikt nie odbiera centralka nie kasuje rezerwacji.
    Poprostu powiedz osobie ktora postawila ta centralke zeby wydrukowala kody dostepne w tej centralce i tam napewno bedzie kasowanie rezerwacji polaczenia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3025279
    waga
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Standardowy kod do kasowania oddzwonienia to #99. W Alcatelach serii 4400
    mimo sygnału oddzwonienia w słuchawce można normalnie wybierać numery,
    po prostu spróbuj wybrać numer bez względu na to co słyszysz w słuchawce.
  • REKLAMA
  • #7 3025631
    djlj24
    Spec od car audio
    Numeru nie mogę wygrać, kod #99 nic nie daje. Okablowanie jest świeżo robione ale wcześniej na tym działał zwykły telefon analogowy. Nie mam pojęcia kto teraz zarządza centralą bo nikt się nie chce do tego przyznać :(.
  • #8 3032827
    djlj24
    Spec od car audio
    Dzisiaj ktoś przyszedł, odwiesił telefon i stwierdził, że są to "przejściowe problemy", które mogą potrwać kilka dni (już trwają od końca lipca). No cóż pożyjemy - zobaczymy.
    Dzięki wszystkim za próby pomocy - widać, że proste urządzenie jak wynalazek podobno pana Bella może utrudnić życie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał w pracy telefon Alcatel First Reflexes podłączony do centrali Alcatel OmniPCX, co spowodowało problemy z wykonywaniem połączeń. Telefon miga zieloną diodą i po podniesieniu słuchawki słychać komunikat „Proszę czekać”, a połączenia nie są realizowane. Problemy mogą wynikać z błędnego okablowania lub niewłaściwej konfiguracji centrali. Migająca dioda informuje o nieodebranych połączeniach lub wiadomościach głosowych. Połączenia wewnętrzne wykonuje się wybierając numer wewnętrzny bez prefixu, a zewnętrzne przez dodanie prefixu (np. 0). Możliwe, że telefon jest zaprogramowany na tzw. „gorącą linię” lub zarezerwowane połączenie, które blokuje normalne wybieranie numerów. Standardowy kod do kasowania rezerwacji oddzwonienia to #99, jednak w tym przypadku nie przyniósł efektu. Problem może wymagać resetu telefonu lub całej centrali przez osobę zarządzającą systemem. Okablowanie jest nowe, ale brak jest jasnej informacji, kto zarządza centralą, co utrudnia rozwiązanie problemu. Prace serwisowe trwają od kilku dni i problemy są określane jako przejściowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA